Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τον εγκέφαλο – Τι συμβαίνει στον οργανισμό κάθε φορά που τρώτε κάτι γλυκό
Τα σάκχαρα (ζάχαρη) είναι μία γενική ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατηγορία μορίων -που ονομάζονται υδατάνθρακες- και βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών. Απλά ελέγξτε τις ετικέτες των γλυκών προϊόντων που αγοράζετε.
Τα σάκχαρα (ζάχαρη) είναι μία γενική ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατηγορία μορίων -που ονομάζονται υδατάνθρακες- και βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών. Απλά ελέγξτε τις ετικέτες των γλυκών προϊόντων που αγοράζετε.
Γλυκόζη, φρουκτόζη, σουκρόζη, μαλτόζη, λακτόζη, δεξτρόζη, και άμυλο είναι όλα
Εφόσον η ζάχαρη είναι παντού, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο.
Τι συμβαίνει όταν τα σάκχαρα φτάνουν στην γλώσσα σας; Και γιατί αν φάμε μικρή ποσότητα σακχάρων μας κάνει να λαχταρούμε περισσότερη;
Τρώτε μια κουταλιά δημητριακά. Τα σάκχαρα που περιέχουν ενεργοποιούν τους γλυκούς γευστικούς υποδοχείς, μέρος των γευστικών καλύκων πάνω στη γλώσσα. Αυτοί οι υποδοχείς στέλνουν ένα σήμα στο εγκεφαλικό στέλεχος που από εκεί διακλαδώνεται σε πολλά σημεία του προσθεγκεφάλου, όπου ένα από αυτά είναι ο εγκεφαλικός φλοιός
Διαφορετικά σημεία του εγκεφαλικού φλοιού επεξεργάζονται διαφορετικές γεύσεις: πικρό, αλμυρό και γλυκό. Από εκεί, το σήμα ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Αυτό το σύστημα επιβράβευσης είναι μία σειρά ηλεκτρικών και χημικών μονοπατιών κατά μήκος διαφόρων περιοχών του. Είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο, αλλά βοηθάει να απαντηθεί μία μοναδική, υποσυνείδητη ερώτηση: Πρέπει να το ξανακάνω; Αυτό το ζεστό, ασαφές αίσθημα που έχετε όταν γεύεστε ένα κέικ σοκολάτας π.χ. Αυτό είναι το σύστημα επιβράβευσης σας που λέει, “Μμμ, ναι”! Και δεν ενεργοποιείται μόνο από το φαγητό. Η κοινωνικοποίηση, η σεξουαλική συμπεριφορά και τα ναρκωτικά είναι απλώς μερικά παραδείγματα πραγμάτων και εμπειριών που ενεργοποιούν επίσης το σύστημα επιβράβευσης.
Αλλά η υπερενεργοποίηση του συστήματος επιβράβευσης ενεργοποιεί μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα: απώλεια ελέγχου, ακατάσχετη επιθυμία και αυξημένη ανοχή στη ζάχαρη.
Ας πάμε πίσω στην κουταλιά των δημητριακών: Ταξιδεύει κάτω, στο στομάχι σας και εντέλει στο έντερό σας. Υπάρχουν και εδώ υποδοχείς σακχάρων. Δεν είναι γευστικοί κάλυκες, αλλά στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό σας λέγοντάς του ότι έχετε φτάσει σε αίσθημα κορεσμού ή ότι το σώμα σας θα πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει την επιπλέον ζάχαρη που τρώτε.
Η κύρια οργανική ουσία του συστήματος επιβράβευσής μας είναι η ντοπαμίνη, μια σημαντική χημική ουσία ή νευροδιαβιβαστής. Υπάρχουν πολλοί υποδοχείς ντοπαμίνης στον προσθεγκέφαλο αλλά δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι. Μερικές περιοχές έχουν πυκνές συστάδες υποδοχέων. Αυτά τα σημεία ντοπαμίνης είναι μέρος του συστήματος επιβράβευσής μας. Ναρκωτικά όπως το αλκοόλ, η νικοτίνη, ή η ηρωίνη, προκαλούν υπερέκκριση της ντοπαμίνης, κάνοντάς μας να αναζητούμε συνεχώς αυτή την ευχάριστη αίσθηση. Με άλλα λόγια, μας εθίζουν. Και τα σάκχαρα δημιουργούν έκκριση ντοπαμίνης, όμως όχι τόσο βίαια όσο τα ναρκωτικά. Και τα σάκχαρα ανευρίσκονται σπάνια σε φαγητά που προκαλούν έκκριση ντοπαμίνης. Το μπρόκολο για παράδειγμα, δεν έχει καμία επίδραση, που μάλλον εξηγεί και το γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά τους!
Μιλώντας για υγιεινά φαγητά, ας πούμε ότι πεινάτε και αποφασίζετε να φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα. Το κάνετε και τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονται στα σημεία του συστήματος επιβράβευσης. Αλλά αν φάτε το ίδιο φαγητό συνεχόμενα, για πολλές ημέρες τα επίπεδα ντοπαμίνης θα αυξάνονται όλο και λιγότερο, μέχρι τελικά να εξισορροπηθούν. Αυτό γίνεται επειδή -όσον αφορά το φαγητό- ο εγκέφαλος εξελίχθηκε να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε νέες ή διαφορετικές γεύσεις. Γιατί; Δύο λόγοι: πρώτον, για να εντοπίζει τρόφιμα που έχουν χαλάσει, και δεύτερον, επειδή όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχουμε στη διατροφή μας, τόσο πιο πιθανό είναι να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Για να έχουμε ποικιλία, πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε ένα καινούργιο φαγητό. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι χρειάζεται να θέλουμε να συνεχίσουμε να τρώμε καινούργια φαγητά.\
Και γι’ αυτόν τον λόγο η ντοπαμίνη εξισορροπείται, όταν ένα φαγητό γίνεται “βαρετό”.
Πάμε πάλι πίσω στην στιγμή του γεύματος. Τι συμβαίνει αν στην θέση του υγιεινού, ισορροπημένου γεύματος, φάτε φαγητό πλούσιο σε ζάχαρη; Αν τρώτε σπάνια ζάχαρη ή δεν τρώτε πολλή κάθε φορά, η επίδραση είναι παρόμοια με αυτή του ισορροπημένου γεύματος. Αλλά αν φάτε πάρα πολλή ζάχαρη, η αντίδραση της ντοπαμίνης δεν εξισορροπείται. Με άλλα λόγια, αν τρώμε πολλή ζάχαρη θα συνεχίσουμε να αισθανόμαστε επιβράβευση. Με αυτό τον τρόπο, η ζάχαρη συμπεριφέρονται λιγάκι σαν ένα ναρκωτικό. Είναι ένας λόγος για τον οποίο φαίνεται πως εθίζεται ο κόσμος στα σακχαρώδη φαγητά.
Αναλογιστείτε, λοιπόν, όλα αυτά τα διαφορετικά είδη σακχάρων. Κάθε ένα είναι μοναδικό, αλλά κάθε φορά που καταναλώνετε οποιοδήποτε σάκχαρο, ξεκινάει μία επίδραση “ντόμινο” στον εγκέφαλο που πυροδοτεί μια ικανοποιητική αίσθηση. Η υπερβολική, πολύ συχνή κατανάλωση ζάχαρης μας κάνει να ξεφεύγουμε διατροφικά. Οπότε, ναι, η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων μπορεί να έχει εθιστικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, αλλά ένα κομμάτι κέικ, πού και πού, δεν θα σας κάνει κακό.
To άρθρο Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τον εγκέφαλο – Τι συμβαίνει στον οργανισμό κάθε φορά που τρώτε κάτι γλυκό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η στυγερή δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος και μια περίεργη επιστολή
- Δεν είναι μόνο το… χασμουρητό – Η Μαρίνα Σάττι εκπροσωπεί όλα όσα μισούν
- Στα Κέντρα Υγείας μόνο για συνταγογράφηση
- Σαν σήμερα 11 Μαΐου: Ο δικτάτορας Πάγκαλος απαγορεύει τις κοντές φούστες στην Ελλάδα! – Οι αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους με τις… μεζούρες
- Βύρωνας: Συμβόλαιο θανάτου από την αλβανική μαφία η εκτέλεση του «βασιλιά του τζόγου»
- Γενική σπιτιού: 5 αντικείμενα που πρέπει να πλύνετε οπωσδήποτε στο πλυντήριο
- Eurovision 2024: Πέρασε πρώτο το Ισραήλ στα προγνωστικά, 10η η Ελλάδα
- Έφυγε ένα από τα μεγάλα φαβορί στο Mastechef – «Karma is a bitch sometimes»
- ΗΠΑ: Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Γιουχαΐσματα στην τελευταία πρόβα της Ισραηλινής Έντεν Γκολάν λίγες ώρες πριν τον Τελικό της Eurovision
- Κατερίνα Ζαρίφη στο TV Queen: Έλεγαν «γιατί πήραν έναν καραφλό και μια χοντρή;»
- «Πάτησε» Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου μετά την αποθέωση στη Malmö Arena
- Έρευνα για τους ομαδικούς τάφους με εκατοντάδες πτώματα στη Λωρίδα της Γάζας ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
- Τουλάχιστον 7 οι νεκροί από την πτώση λεωφορείου σε ποταμό στην Αγία Πετρούπολη - Καρέ καρέ το δυστύχημα
- Αυτοκίνητο παραδόθηκε στις φλόγες στην περιοχή της πλατείας Βάθη
- Πώς η Golden Visa προκάλεσε τη στεγαστική κρίση στην Ευρώπη
- Τραγωδία στην Εύβοια - Γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της κοντά στη Χαλκίδα
- «Μακάρι να είχε κάνει ένεση χλωρίνης» - Ο Μπάιντεν αστειεύτηκε με την παρότρυνση Τραμπ στην αρχή της πανδημίας
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 11 Μαϊου 2024
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Πώς επηρεάζει η ζάχαρη τον εγκέφαλο – Τι συμβαίνει στον οργανισμό κάθε φορά που τρώτε κάτι γλυκό
- Eurovision: Η ιστορία του διαγωνισμού που ενώνει μουσικά την Ευρώπη και τραγούδια που έγραψαν ιστορία
- Για 12ο μήνα συνεχόμενο μειώνονται οι ελληνικές εξαγωγές – Η εικόνα κατά κλάδο
- Γεωμαγνητική καταιγίδα «χτυπά» τη Γη: Σπάνιες εικόνες με το Βόρειο Σέλας πάνω από την βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ
- Γεωμαγνητική καταιγίδα «χτυπά» τη Γη: Σπάνιες εικόνες με βόρειο σέλας πάνω από την βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ
- Παραλίες στην Αττική: Τρεις επιλογές που θυμίζουν νησί
- Ρυθμιστικές αλλαγές για να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock: Τι σημαίνει το «πράσινο φως» από Περιφέρεια Αττικής στο ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο
- Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης: Επιπλέον 67 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης
- ΕΥΔΑΠ: Τι ετοιμάζει για τους μετόχους της – Σενάρια για επιστροφή κεφαλαίου, ποιοι ελέγχουν την εισηγμένη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντάξεις Ιουνίου 2024 πληρωμή: Πότε θα καταβληθούν τα ποσά
- Eurovision 2024: Στις 22:00 ο μεγάλος τελικός -Θρίλερ με την συμμετοχή της Ολλανδίας στον διαγωνισμό
- Οι 40+1 απαντήσεις στους γρίφους των φορολογικών δηλώσεων
- Η Μισέλ Γιο στη πολυαναμενόμενη σειρά της Amazon «Blade Runner 2099»
- Δελτίο Ειδήσεων 10.5.24
- Θεσσαλονίκη: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος
- Συντάξεις Ιουνίου: Δείτε πότε πληρώνουν τα ταμεία
- Τράπεζα θεμάτων: Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα Λύκεια – Οι οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας
- Διάβημα στην UNESCO για τη Μονή της Χώρας