Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους – Οι μηχανισμοί επιβίωσης και τα απαραίτητα έργα
Τα δάση δεν πεθαίνουν ολοκληρωτικά από τις φωτιές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κατορθώνουν και ξαναγενιούνται μέσα από τις στάχτες τους.
Τα πεύκα στα δάση που κάηκαν κρατούν μέσα τους – ερμητικά κλειστά – τους σπόρους που περιέχουν και στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας τους προστατεύουν μέχρι να φύγει η απειλή της φωτιάς.
Οι κώνοι της χαλεπίου πεύκης και της τραχείας πεύκης μένουν κλειστοί πάνω στα δέντρα και όταν ο κίνδυνος περάσει και ο τόπος κρυώσει, ανοίγουν και ρίχνουν στο έδαφος τους σπόρους που δεν έχουν πληγεί από τη φωτιά.
Τη «σκυτάλη» στον μηχανισμό αναγέννησης
«Αυτός είναι ο φυσικός μηχανισμός αναγέννησης των μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων που αποτελούνται κυρίως από τα δύο είδη πεύκης, αναπτύσσονται σε χαμηλότερα υψόμετρα και κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που ανέπτυξαν μηχανισμούς για να επιβιώσουν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θέκλα Τσιτσώνη, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η ίδια επισημαίνει ότι τέτοια δάση βρίσκονται σε όλη τη χώρα: την Αττική, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θάσο, την ανατολική Ελλάδα και αλλού.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι «καθώς πυρκαγιές υπήρχαν από τα αρχαιότατα χρόνια και οι περιοχές αυτές δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούν από αυτές, γι’ αυτό και τα είδη που ευδοκιμούν εκεί, τα δύο είδη πεύκης και πολλά είδη θάμνων, έχουν τη δυνατότητα αναγέννησης μετά την πυρκαγιά– τα πεύκα με σπόρους και τα πλατύφυλλα με αναβλάστηση από το έδαφος».
Πότε δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγέννηση«Αυτό συνέβη και στο δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, όπου από την πυρκαγιά του 1997 μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες ώριμο δάσος» αναφέρει η κ. Τσιτσώνη.
Αντιθέτως, διευκρινίζει ότι μόνο σε δύο περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φυσική αναγέννηση. Η μία είναι η κλίση του εδάφους να ξεπερνάει το 50% καθώς οι σπόροι που πέφτουν από τους κώνους κατρακυλούν προς τα κάτω και η δεύτερη είναι να έχει καεί ένα δάσος 17 με 20 χρόνια νωρίτερα, οπότε δεν έχουν προλάβει τα δέντρα να ετοιμάσουν ώριμους σπόρους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει αναδάσωση ώστε να μην υπάρχει διάβρωση του εδάφους» προσθέτει. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η αναδάσωση δεν χρειάζεται να γίνει παντού και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της Εύβοιας, όπου από τα 300.000 στρέμματα δάσους που κάηκαν, μόνο 10.000 στρέμματα χαλεπίου πεύκης χρήζουν αναδάσωσης.
Μικρότερος ο κίνδυνος για τα δάση σε μεγαλύτερα υψόμετραΜικρότερος είναι σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για τα δάση που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως αυτά της μαύρης πεύκης και της ελάτης. Η κ. Τσιτσώνη δηλώνει, βέβαια, ότι στην πυρκαγιά του 2021 στην Εύβοια η φωτιά ανέβηκε πάνω από τα μεσογειακά οικοσυστήματα και έκαψε μαύρη πεύκη και ελάτη, είδη που δεν διαθέτουν μηχανισμούς επιβίωσης, συνεπώς μπορούν να επανέλθουν μόνο με αναδάσωση ή με τη διαδικασία των σπόρων σε κηλίδες του δάσους μαύρης πεύκης που δεν έχουν καεί.
Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι μπορεί οι πυρκαγιές στα συγκεκριμένα δάση να είναι σπανιότερες, ωστόσο πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και εκεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών.
Τι πρέπει να γίνει μετά την πυρκαγιάΣε ό,τι αφορά στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούνται ύστερα από μια πυρκαγιά, σχολιάζει ότι το πρώτο βήμα είναι ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων ως αναδασωτέων μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ακολουθούν ο καθαρισμός των καμένων εκτάσεων, αν είναι δυνατόν και μέσα στον πρώτο χειμώνα καθώς ως τότε έχουν απελευθερωθεί οι σπόροι στο έδαφος και μέσα σε έναν χρόνο το ξύλο διατηρείται και είναι αξιοποιήσιμο.
Παράλληλα επιβάλλεται η εκπόνηση μελετών αποτροπής διάβρωσης και πλημμυρών, η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων (με κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα και ξύλινα φράγματα) και η διενέργεια μελετών αναδάσωσης για τα σημεία όπου αυτό απαιτείται.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αναγέννηση;Στο ερώτημα πόσος χρόνος χρειάζεται για την αναγέννηση ενός δασικού συστήματος, η κ. Τσιτσώνη απαντά ότι μέσα σε 10 με 15 χρόνια τα δέντρα πυκνώνουν και σχηματίζεται η εικόνα του δάσους, ενώ μετά τα 17 χρόνια ωριμάζουν οι κώνοι και στη συνέχεια το ίδιο το δάσος.
Όσο για τα πεύκα που συχνά «ενοχοποιούνται» για την εκδήλωση φωτιάς, σημειώνει: «τα πεύκα μπορούν να φυτρώσουν ακόμη και στην πέτρα. Είναι πιο ολιγαρκή και δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Η φύση ξέρει να επιλέγει το κατάλληλο είδος στην κατάλληλη θέση. Δεν φταίνε τα πεύκα που καίγονται».
Μοναδική λύση η πρόληψηΗ ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη. «Το ζητούμενο είναι να προλάβει κανείς την πυρκαγιά μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των δασών με πυροσβέστες, εθελοντές, παρατηρήτρια, drones, υδατοδεξαμενές σε πολύ κοντινά σημεία. Αν η φωτιά επεκταθεί, μετά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ακόμη και με αεροπλάνα» καταλήγει η κ. Τσιτσώνη.
To άρθρο Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους – Οι μηχανισμοί επιβίωσης και τα απαραίτητα έργα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμός αισθητός στη Θεσσαλονίκη
- Εξαπλώνεται το «Κίνημα της Πετσέτας»: Σωματοφύλακες στις παραλίες και ξαπλώστρες στο κύμα με 120€
- Έκδοση αποτελεσμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, εξεταστικής περιόδου 2023Α
- Παράταση προγράμματος κατάρτισης 150.000 εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες
- ALPHA: Αποχωρεί από την εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού
- Περικοπές στις διακοπές κάνει ένας στους δύο Γερμανούς
- Η Lockheed Martin και η ΕΑΒ παραδίδουν το 10ο F-16V στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία
- ΕΕ: H Επίτροπος Ντάλι συμμετέχει στην υπουργική διάσκεψη της G20 για τη χειραφέτηση των γυναικών
- Γιατί Νίγηρας κι όλο το Σαχέλ έχουν σημασία για την Ελλάδα
- Συνεργασία ΕΣΚΑΘ και Τ.Ε. ΕΟΚ Λέσβου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ο Πούτιν ζήτησε την υποστήριξη Ερντογάν για την εξαγωγή σιτηρών και την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων
- Απορρίφθηκε και η τελευταία προσφυγή Ρώσου δημοσιογράφου κατά της ποινής κάθειρξης 22 ετών για προδοσία
- Περίπου 50.000 Ουκρανοί έχουν μείνει ανάπηροι εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία, λέει η WSJ
- Τραμ συγκρούστηκε με ταξί στο κέντρο του Πειραιά
- Παναθηναϊκός: Έγιναν γνωστοί οι διαιτητές για τους αγώνες με την Μαρσέιγ
- Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ – Νίκου Παππά για την υποψηφιότητα στον δήμο της Αθήνας
- Βρέθηκε μετά από δεκαετίες άγαλμα που είχε «εξαφανιστεί» από τη Βεγγάζη - Το αγόρασαν σαν... «παλιοσίδερα»
- Η Όπρα Γουίνφρεϊ αποθεώνει την περιοδεία «Renaissance» της Beyoncé
- Σφοδρή σύγκρουση μηχανής με ΙΧ με τρεις τραυματίες στον Άγιο Νικόλαο - Σοβαρή η κατάσταση 30χρονης
- Την Πέμπτη, 3 Αυγούστου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Πώς τα μεσογειακά δάση ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους – Οι μηχανισμοί επιβίωσης και τα απαραίτητα έργα
- Μαρινάκης κατά ΕΠΟ – Μπαλτάκου: «Πρακτικές άλλων εποχών αυτά που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο»
- Ο Πούτιν ζήτησε την υποστήριξη Ερντογάν για την εξαγωγή σιτηρών και την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων
- Εντυπωσιακή η πανσέληνος στην Ανακτορούπολη της Καβάλας
- Τραμ συγκρούστηκε με ταξί στο κέντρο του Πειραιά
- Βουλγαρία: Προσωρινό πάγωμα στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι με νέο τύπο καυσίμου
- Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν αποσύρθηκε σε ηλικία 45 ετών από το ποδόσφαιρο
- Περίπου 50.000 Ουκρανοί έχουν μείνει ανάπηροι εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία, λέει η WSJ
- «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες» - Εντολή Χατζηδάκη να ενταθούν οι έλεγχοι με αφορμή και το «Κίνημα της Πετσέτας»
- Την Πέμπτη, 3 Αυγούστου, κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Καίει» την Πυροσβεστική η ΕΔΕ για Νέα Αγχίαλο – Εκτεθειμένες οι βόμβες αέρος εδάφους που έσκασαν
- ΚΚΕ: Εδώ και τώρα ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες
- Ουκρανία: Ρωσικά drones κατέστρεψαν 40.000 τόνους σιτηρών - Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων
- Σε νέα ιστορικά υψηλά οι επιδόσεις της Mytilineos
- Λιβύη: Άγαλμα λύκαινας της αποικιοκρατικής περιόδου εντοπίστηκε σε αγρόκτημα (Εικόνες)
- Ξαπλωτές πόζες στο ίδιο νησί για Μαγγίρα και Μπεκατώρου
- Νέο κατασκοπευτικό θρίλερ: Η Γερμανία «καρφώνει» Τουρκία για επιχειρήσεις μέσα στο έδαφός της - Απόρρητη έκθεση
- Ντόναλντ Τραμπ: Οι διώξεις μπορεί να φέρουν τον τέως πρόεδρο πιο κοντά στο χρίσμα για τις εκλογές