Πόσο πρέπει να ρισκάρετε σε κάθε στοίχημα;

13:33 16/3/2021 - Πηγή: NewsIt

Είναι πολλά τα συστήματα που έχουν κατά διαστήματα αναπτυχθεί για το project του στοιχήματος. Άλλα αποδίδουν και άλλα όχι. Το τρίπτυχο εκτίμηση – απόδοση – ποντάρισμα είναι σίγουρα σημαντικό, αλλά δεν είναι το μοναδικό που χαρακτηρίζει το στοίχημα καθώς ο δρόμος προς την επιτυχία περνάει και από μερικές έννοιες που βασίζονται κυρίως στα μαθηματικά.

Οποιαδήποτε νίκη στο στοίχημα απαιτεί την εφαρμογή μιας σωστής στρατηγικής όπου σημαντικό ρόλο θα παίζει η θετική αναμενόμενη αξία, ο υπολογισμός δηλαδή του μέσου κέρδους που

θα προκύπτει ανά στοίχημα. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να μιλάμε για κέρδος και μάλιστα για το μέγιστο δυνατό, πρέπει αρχικά να υπολογίσουμε το ποσό που απαιτείται να ποντάρουμε. Η παραπάνω διαδικασία εκτελείται πάντα σε συνάρτηση με την έννοια της αναμενόμενης χρησιμότητας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν το αντικείμενου του άρθρου που έχετε ανοίξει και η επεξήγηση τους θα διαλευκάνει τη συνετή οικονομική διαχείριση του στοιχήματος.

Ποια είναι η αναμενόμενη αξία κάθε σημείου;

Οι ρίζες της αναμενόμενης αξίας συναντώνται στον μακρινό 17ο αιώνα και συγκεκριμένα στις μελέτες των Γάλλων μαθηματικών Πασκάλ και Φερμάτ. Μετά από διαδοχικούς πειραματισμούς κατέληξαν στο πόρισμα ότι η αναμενόμενη αξία είναι αυτή που εκφράζει το κέρδος που μπορούμε να περιμένουμε (κατά μέσο όρο) ανά στοίχημα. Πρόκειται για την έννοια που αποτελεί τον πιο χρήσιμο υπολογισμό που μπορούν να κάνουν οι παίκτες συγκρίνοντας τις αποδόσεις των στοιχηματικών.

Για να υπολογίσουμε την αναμενόμενη αξία (EV) αρκεί να πολλαπλασιάσουμε την πιθανότητα νίκης (p) με την προσφερόμενη απόδοση και στη συνέχεια να αφαιρέσουμε την πιθανότητα της απώλειας.

Αναμενόμενη αξία = (Πιθανότητα νίκης x απόδοση) – Πιθανότητα απώλειας

Συμβολίζοντας με «ο» την ευρωπαϊκή δεκαδική απόδοση και με δεδομένο πως η πιθανότητα της απώλειας ανέρχεται ποσοστιαία στο 100% (δηλαδή ισούται με την αξία της μονάδας), προκύπτει ο απλοποιημένος μαθηματικός τύπος:

EV = po -1

Η αναμενόμενη αξία είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός δείκτης για τους παίκτες του στοιχήματος, καθώς παρέχει απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα (κέρδος ή απώλεια). Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινιστεί πως η αναμενόμενη αξία δύναται να πάρει και αρνητική τιμή. Μια τέτοια περίπτωση ωστόσο δε σημαίνει πως θα σημειώσετε απαραίτητα απώλεια.

Το στοίχημα και ο τρόπος λειτουργίας του είναι διαφορετικό από την περίπτωση πχ της ρουλέτας, όπου κάθε χρώμα (μαύρο ή κόκκινο) συγκεντρώνει 50% πιθανότητες επαλήθευσης. Οι αποδόσεις στο στοίχημα είναι υποκειμενικές και ως άμεση συνέπεια μια καλύτερη εκτίμηση από την αντίστοιχη κάποιας στοιχηματικής πλατφόρμας είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει στο κέρδος. Για να το διαπιστώσετε θα πρέπει να υπολογίσετε τις προσωπικές σας πιθανότητες (αποδόσεις) για την αναμέτρηση που σας ενδιαφέρει και στη συνέχεια να τις συγκρίνετε με τις αντίστοιχες του bookmaker. Με τον τρόπο αυτό θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε αν υπάρχει θετική αναμενόμενη αξία. Αν ναι, τότε υπάρχει διαθέσιμη και μια σημαντική ευκαιρία για κέρδος.

Πώς να υπολογίσετε το βέλτιστο ποσό πονταρίσματος

Προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό κέρδος και σε συνάρτηση πάντα με την αναμενόμενη αξία που αναλύθηκε παραπάνω, είναι βαρύνουσας σημασίας το χρηματικό ποσό που θα ρισκάρετε σε κάθε στοίχημα.

Ο πρώτος που διερεύνησε – σε μια περισσότερο θεωρητική βάση – το εν λόγω ζήτημα ήταν ο Ολλανδός μαθηματικός Ντάνιελ Μπερνούλι (φωτό δεξιά), ο οποίος κατέληξε στο πόρισμα πως όσο μεγαλύτερο είναι το διαθέσιμο budget, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό κάθε επιπλέον κέρδους επί του υπάρχοντος κεφαλαίου.

Τη σκυτάλη πήρε δύο αιώνες περίπου αργότερα ο Αμερικανός φυσικός Τζόν Κέλι που σχεδίασε το ομώνυμο κριτήριο (κριτήριο Kelly). Αυτό που στην ουσία έκανε ο Κέλι ήταν να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο έτσι ώστε να υπολογίσει την πλέον συμφέρουσα επένδυση ενός χρηματικού κεφαλαίου. Με το εν λόγω κριτήριο να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο χώρο του χρηματιστηρίου, μεταφέρθηκε αναπόφευκτα και στο πεδίο του στοιχήματος.

Στόχος είναι να συνυπολογίσει την εκτίμηση του παίκτη και την προσφερόμενη απόδοση έτσι ώστε μέσω ενός μαθηματικού τύπου να καταλήξει στο βέλτιστο ποσό πονταρίσματος.

Ο τύπος αυτός έχει ως εξής P = W (απόδοση +1) – 1 / απόδοση

Όπου Ρ είναι το ζητούμενο ποσό πονταρίσματος & W η πιθανότητα νίκης με βάση την εκτίμηση του παίκτη.

Έχει επιβεβαιωθεί πως η εφαρμογή του κριτηρίου Kelly προκαλεί σημαντική αστάθεια στις αποδόσεις, επιτρέποντας όμως στους παίκτες με επιτυχείς προβλέψεις να μεγιστοποιούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα κέρδη τους. Αυτό συμβαίνει γιατί μέρος της εξίσωσης αποτελεί η προσωπική εκτίμηση του κάθε παίκτη ως προς τις πιθανότητες επαλήθευσης ενός συγκεκριμένου σημείου. Για παράδειγμα, έστω ότι ο μέσος όρος της απόδοσης για τη νίκη της Άρσεναλ είναι 2.00 και ισοδυναμεί με ποσοστό 50%.

Ο παίκτης Α ωστόσο δύναται να εκτιμάει πως η Άρσεναλ έχει 60% πιθανότητες νίκης και ο παίκτης Β 40%. Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που παρατηρείται η αστάθεια στις αποδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε παίκτης διαμορφώνει ουσιαστικά τη δική του απόδοση.

Κατά συνέπεια, κάθε διαφορετική εκτίμηση οδηγεί – με βάση τον ανωτέρω μαθηματικό τύπο – και σε διαφορετικό ποσό πονταρίσματος. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής θα είναι πάντα το ότι οι πετυχημένες προβλέψεις στο ΟΠΑΠ στοίχημα θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε μεγιστοποίηση του κέρδους.

To άρθρο Πόσο πρέπει να ρισκάρετε σε κάθε στοίχημα; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα