Ψηφιακή υγεία: Οι καινοτομίες που έρχονται στη διαχείριση των θεμάτων Υγείας το 2025

10:53 27/12/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι νέες καινοτoμίες που τέθηκαν σε λειτουργία στον τομέα της Υγείας μέσα στο 2024, θα συνεχιστούν και το 2025, φέρνοντας σημαντική βελτίωση στην πρόσβαση των πολιτών και στην ποιότητα και των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας από το ΕΣΥ.

Οι καινοτομίες στην Υγεία, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, οδηγούν σταδιακά το ΕΣΥ σε μια νέα εποχή.

Την ίδια

στιγμή, η ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να φέρει εντός του 2025 και άλλες σημαντικές αλλαγές, που σχετίζονται με τις ιατρικές επισκέψεις, τις εξετάσεις, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τη διαχείριση των πόρων με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος και την ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια.

Αναλυτικά, οι μεγάλες τομές που ξεκίνησαν να υλοποιούνται το 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025, με τη συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι οι εξής:

Ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Το έργο της ψηφιακής ενοποίησης των νοσοκομείων, με προϋπολογισμό άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η ολοκλήρωσή του θα επιτρέψει την ασφαλή διασύνδεση όλων των νοσοκομείων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποδοτικότητας του ΕΣΥ.

Αναλυτικότερα:

Το 2024 αποτέλεσε σημείο καμπής για την ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς κατά τη διάρκεια του έτους ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων (Hospital Information Systems – HIS).

Τα νέα αυτά συστήματα επιτρέπουν τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και τη διευκόλυνση του προσωπικού στις καθημερινές εργασίες.

Πολλά νοσοκομεία διασυνδέθηκαν σε ένα κοινό δίκτυο με την ΗΔΙΚΑ, ώστε να διαμοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τους φακέλους υγείας ασθενών και να γίνεται ευκολότερη η διαχείριση διαγνωστικών εξετάσεων και συνταγογραφήσεων.

Επίσης, τέθηκε σε εφαρμογή η Ενιαία Ηλεκτρονική Λίστα Χειρουργείων και η αυτοματοποιημένη διαχείρηση του συστήματος Προμηθειών.

Εντός του 2025, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr αναμένονται:

Η ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο σε ένα ενιαίο δίκτυο, ώστε να υπάρχει ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, εξάλειψη των καθυστερήσεων και ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Η επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, μέσω των οποίων θε υπάρξει προτυποποίηση στην καταγραφή και διαχείριση ιατρικών δεδομένων, προωθώντας την ασφάλεια και την ακρίβεια στη θεραπεία.

Η υιοθέτηση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, την πρόγνωση ασθενειών και τη λήψη αποφάσεων και δημοσιονομικών λύσεων.

Η επέκταση του συστήματος DRG (Diagnosis Related Groups) το οποίο βασίζεται στο παραγόμενο έργο κάθε νοσοκομείου. Τα DRGs θα εφαρμοστούν εντός το επόμενου έτους σε όλα τα νοσοκομεία, με σκοπό την ορθολογικότερη κατανομή πόρων.

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία. Το 2024 σηματοδότησε σημαντική πρόοδο, με τη διασύνδεση νοσοκομείων, κλινικών και ιδιωτών γιατρών να ενισχύει τη συλλογή και διαχείριση δεδομένων υγείας, ενώ παράλληλα, εμπλουτίστηκε με νέα δεδομένα, όπως το ιστορικό εμβολιασμών, τις συνταγές, τα διαγνωστικά αποτελέσματα και τις επισκέψεις σε γιατρούς.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΗΔΙΚΑ, αλλά και τις δεσμεύσεις του ίδιου του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το 2025 ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα είναι πλήρως λειτουργικός για όλους τους πολίτες. Αυτό θα επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν άμεση και ασφαλή πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό, ενώ οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να έχουν, επίσης, άμεση πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία του ιατρικού φακέλου του ασθενούς.

Παράλληλα, έχουν εισαχθεί και εφαρμόζονται σταδιακά τα πρωτόκολλα ασθενειών, τα οποία στοχεύουν στην ομοιογενή αντιμετώπιση των περιστατικών βάσει τεκμηριωμένων επιστημονικών δεδομένων. Η εφαρμογή τους, θα επιτρέψει την καλύτερη παροχή θεραπευτικής φροντίδας και τη μείωση της πολυφαρμακίας.

Αλλαγές στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων το 2025

Ο ΕΟΠΥΥ προχωρά σε σειρά ψηφιακών καινοτομιών που θα αλλάξουν ριζικά τη διαδικασία για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και καλύτερη διαχείριση.

Στις αλλαγές εντάσσονται:

Εφαρμογή του συστήματος OTP: Από τον Ιανουάριο του 2025, οι πολίτες θα επιβεβαιώνουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων μέσω κωδικού OTP, ενώ η ίδια διαδικασία θα ισχύσει και στην εκτέλεση παραπεμπτικών.

Επέκταση στα διαγνωστικά κέντρα: Μέχρι το τέλος του 2025, τα ραντεβού στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα καταχωρούνται σε μια κεντρική πλατφόρμα, αποτρέποντας τυχόν άρνηση εξυπηρέτησης λόγω υποτιθέμενης έλλειψης διαθεσιμότητας.

Ηλεκτρονικά ραντεβού: Από το 2025, όλα τα ραντεβού με προσωπικούς γιατρούς και άλλες ειδικότητες θα καταγράφονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτό θα επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της διαθεσιμότητας των γιατρών, ενώ οι γιατροί δεν θα αποζημιώνονται για ραντεβού που δεν πραγματοποιούνται.

Πλήρης πρόσβαση στον φάκελο υγείας: Οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά τις συνταγές, τις εξετάσεις και τα ραντεβού τους

Ενιαία Ηλεκτρονική Λίστα Χειρουργείων

Η Ενιαία Ηλεκτρονική Λίστα Χειρουργείων αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Υγείας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2025.

Η λίστα αυτή στοχεύει στην μείωση της λίστας αναμονής για επέμβαση, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη διασφάλιση της διαφάνειας και στη δίκαιη διαχείριση των χειρουργικών περιστατικών.

Ήδη από το 2024, έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της, με τη διασύνδεση των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Μέσω της λίστας, όλα τα χειρουργικά περιστατικά θα καταγράφονται και ταυτόχρονα θα προτεραιοποιούνται με ιατρικά κριτήρια.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη λίστα αυτή, ώστε να επιλέγουν τις κλινικές του ΕΣΥ με τη μικρότερη αναμονή για επεμβάσεις, να παρακολουθούν την πορεία του αιτήματός τους και να διασφαλίζουν ότι η σειρά προτεραιότητας θα τηρείται χωρίς «παράκαμψη» της λίστας.

Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), τέθηκε ήδη σε πιλοτική λειτουργία εντός του 2024 σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Αναμένεται να επεκταθεί πανελλαδικά μέχρι το τέλος του 2025, παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές εξ αποστάσεως.

Η επέκταση αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026.

Το ΕΔΙΤ επιτρέπει σε γιατρούς και ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές να συνδέονται με εξειδικευμένους ιατρούς σε κεντρικά νοσοκομεία, διευκολύνοντας τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση ασθενών χωρίς την ανάγκη μετακίνησης.

Το δίκτυο είναι σχεδιασμένο να καλύπτει τρεις βασικές ανάγκες:

Συμβουλευτική μεταξύ ιατρών: Οι γιατροί θα μπορούν να συνεργάζονται με συναδέλφους τους για την εξέταση και διαχείριση περιστατικών.

Εξέταση ασθενών από απόσταση: Οι πολίτες, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού και να εξετάζονται από ειδικευμένους γιατρούς μέσω τηλεϊατρικής.

Κατ’ οίκον νοσηλεία: Θα δημιουργηθούν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας, προσφέροντας σημαντική υποστήριξη σε άτομα με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους

Το 2025 αναμένεται, επίσης, η πλήρης λειτουργία της απομακρυσμένης διάγνωσης μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των νοσοκομείων, επιτρέποντας στους γιατρούς να αξιολογούν απεικονιστικές εξετάσεις σε πραγματικό χρόνο από οποιαδήποτε τοποθεσία.

Ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» στα ΤΕΠ εντός του 2025

Το 2024, ξεκίνησαν έργα ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των ΤΕΠ σε διάφορα νοσοκομεία, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών. Επιπλέον, προγραμματίζεται η εφαρμογή συστήματος ιχνηλάτησης (tracking) των ασθενών μέσω QR code, που θα επιτρέπει την παρακολούθηση της διαδρομής τους εντός του ΤΕΠ, συμβάλλοντας στη μείωση των χρόνων αναμονής και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η εφαρμογή του συστήματος, όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται εντός του πρώτου διμήνου του 2025.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr

To άρθρο Ψηφιακή υγεία: Οι καινοτομίες που έρχονται στη διαχείριση των θεμάτων Υγείας το 2025 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψηφιακή, Υγείας, 2025,psifiaki, ygeias, 2025