Ρωσικός vs Ουκρανικός στρατός: Τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα, οι στρατηγικές κινήσεις και το πλεονέκτημα του Κιέβου
Αντιμέτωπη με μια ανώτερη απ’ όλες τις απόψεις πολεμική μηχανή, τη Ρωσική, είναι η Ουκρανία.
Δυτικοί αναλυτές αναφέρουν το στρατό της Ρωσίας ως ανώτερο όχι μόνο αριθμητικά αλλά και σε εξοπλισμό και εμπειρία σε σχέση με αυτό της Ουκρανίας.
Ο σκοπός της ρωσικής εισβολής δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρος, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πρωτεύουσα, το Κίεβο, είναι στόχος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε άλλωστε ανακοινώνοντας την έναρξη των επιχειρήσεων πως επιδίωξη της Μόσχας είναι «η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας.
Η ρωσική στρατιωτική
«Το πλεονέκτημα που έχουν οι Ουκρανοί είναι ότι πολεμούν για να υπερασπίσουν την πατρίδα τους, τα έδαφη τους», συνέχισε. «Μεγάλος αριθμός αμάχων προσφέρθηκε εθελοντικά να πολεμήσει», πράγμα που θα κάνει την προέλαση των Ρώσων σε ενδεχόμενες μάχες σε αστικό περιβάλλον «πολύ δυσκολότερη».
Τι σημαίνουν οι Ρωσικές κινήσεις στην Αζοφική θάλασσα και το ΧάρκοβοΣύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε ότι αεροπορική βάση βορειοδυτικά της πρωτεύουσας καταλήφθηκε από Ρώσους καταδρομείς, πράγμα που ο Μπάρι σημείωσε πως θα τους επιτρέψει να μεταφέρουν στην καρδιά της χώρας εξοπλισμό, ειδικά ελαφριά τεθωρακισμένα, για να εντείνουν την επίθεσή τους.
Οι ρωσικές κινήσεις κατά μήκος των ακτών της Αζοφικής Θάλασσας και κοντά στο Χάρκοβο, αφήνουν να εννοηθεί πως επιδιώκουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής, ο οποίος είναι ειδικευμένος στις χερσαίες επιχειρήσεις.
Ο Ρωσικός και ο Ουκρανικός στρατός σε αριθμούςΟι ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από 150.000 ως 200.000 στρατιωτικούς γύρω από την Ουκρανία την παραμονή της εισβολής. Η Μόσχα μπορεί επίσης να λογαριάζει σε δεκάδες χιλιάδες αυτονομιστές μαχητές στις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Ο ουκρανικός στρατός συνολικά διαθέτει 196.600 άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση «Στρατιωτική Ισορροπία» (Military Balance) του IISS, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.
Παρότι έχουν υψηλό κίνητρο να υπερασπιστούν τη χώρα τους και παρέλαβαν νέο οπλισμό, ιδίως τουρκικά οπλισμένα drones και αμερικανικούς και βρετανικούς φορητούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αναλυτές επισημαίνουν πως οι άνδρες του ουκρανικού στρατού δεν έχουν καμιά δυνατότητα να ανταγωνιστούν τη Ρωσία και να εξασφαλίσουν υπεροχή στον αέρα, για να αμυνθούν έναντι αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων.
Το ουκρανικό ναυτικό, με μικρή ισχύ, μόλις ένα ισχυρό πολεμικό πλοίο και μια δεκαριά περιπολικά, ωχριά μπροστά τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας που παρέταξε η Ρωσία.
Η μεγάλη διαφορά με τις μάχες με τους αυτονομιστές και το «αγροτικό» στην ΣυρίαΤα οκτώ χρόνια του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, ο ουκρανικός στρατός έδινε στατικές μάχες, διεξήγαγε πόλεμο χαρακωμάτων ή με το πυροβολικό· εμπλεκόταν σε επιχειρήσεις του είδους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον τρόπο που κινείται ο ρωσικός στρατός, όπως φάνηκε όταν ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να καλύπτουν με ταχύτητα τεράστιες αποστάσεις. Έχουν τη δυνατότητα να στήνουν πλωτές γέφυρες για να περνούν ποτάμια και να συγχρονίζουν ελιγμούς στο έδαφος με πλήγματα αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας ή drones.
Η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε δεκάδες χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, όπου, σύμφωνα με την αντιπολίτευση στον πρόεδρο Άσαντ, προκάλεσε χιλιάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη του στρατού ξηράς υπηρέτησαν στη Συρία, όπου αναπτύσσονταν αξιοσημείωτα μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, των διαβόητων Σπέτσναζ, όπως θύμισε ο Μπεν Μπάρι του IISS.
Ρώσοι στρατιωτικοί απέκτησαν εκτεταμένη εμπειρία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον, πολεμώντας στο πλευρό των δυνάμεων της Δαμασκού και των συμμάχων τους, όπως της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Μπορεί να τους φανεί πολύτιμη αν ξεσπάσουν μάχες σε ουκρανικές πόλεις.
Αναλυτές του εκδοτικού ομίλου Janes σημειώνουν ότι η Ρωσία αξιοποίησε την επέμβασή της στη Συρία για να δοκιμάσει νέα ή εκσυγχρονισμένα οπλικά συστήματα, αεροπορικά, χερσαία και ναυτικά, για παράδειγμα το μαχητικό πέμπτης γενιάς της Σουχόι, το Su-57, ή τους Καλίμπρ, πυραύλους τύπου Κρουζ.
«Για να επικρατήσουν επί της Ρωσίας, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επιδείξουν πολύ υψηλό επίπεδο τακτικής, να είναι πολύ τολμηρές και αποφασιστικές, να έχουν σχέδιο υπέρτερο από αυτό των ρωσικών δυνάμεων», σύμφωνα με τον Μπάρι.
To άρθρο Ρωσικός vs Ουκρανικός στρατός: Τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα, οι στρατηγικές κινήσεις και το πλεονέκτημα του Κιέβου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η φαρμακερή ατάκα Ουκρανής γιαγιάς σε πάνοπλους Ρώσους στρατιώτες
- Πάτρα: Πού πήγαν τα λεφτά από τον έρανο – Ο διανομέας απαντά για τους γονείς
- ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟΣ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ-ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια ανησυχία για το Τσέρνομπιλ - Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας
- Γεμίζει και πάλι σαπάκια η Ελλάδα - Θύματα χιλιάδες αγοραστές
- Πότε θα τελειώσει η πανδημία. Η εκτίμηση της Moderna
- Τσαβούσογλου: Τα Στενά θα κλείσουν μόνο σε περίπτωση πολέμου για την Τουρκία
- «Έφθασε» στην Ελλάδα η Mercedes EQB 250 - Το ηλεκτρικό compact SUV έως επτά θέσεων
- Τα 5 ζώδια θα ζοριστούν τον Μάρτιο
- Δημοσκόπηση RealPolls: Ραγδαία η φθορά της κυβέρνησης!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Πέθανε ο Αλέξανδρος Ίσαρης από κορονοϊό
- Πόλεμος στην Ουκρανία – Βρετανός υπουργός Άμυνας: Η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα
- Θεσσαλονίκη: Αποκαλύψεις για τον ληστή με το σπασμένο μπουκάλι – Η πλούσια δράση του προβληματίζει
- Αιγαίο: Αυτό είναι το νησί έκπληξη που σαρώνει σε κρατήσεις για το φετινό τριήμερο της Αποκριάς
- Πέθανε ο Αλέξανδρος Ίσαρης από επιπλοκές του κορονοϊού
- Ελληνίδα κάτοικος Μαριούπολης: 70 Έλληνες επικοινώνησαν με το προξενείο - «Ο Πούτιν μας βομβαρδίζει από αέρος»
- Ρωσικός vs Ουκρανικός στρατός: Τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα, οι στρατηγικές κινήσεις και το πλεονέκτημα του Κιέβου
- Καιρός – meteo: Ισχυρός παγετός το πρωί στη βόρεια Ελλάδα – Στους -9°C το θερμόμετρο
- Πέδρο Μαρτίνς: Η πιο βαριά ήττα του Πορτογάλου τεχνικού στον Ολυμπιακό
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ρωσικός vs Ουκρανικός στρατός: Τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα, οι στρατηγικές κινήσεις και το πλεονέκτημα του Κιέβου
- Πέδρο Μαρτίνς: Η πιο βαριά ήττα του Πορτογάλου τεχνικού στον Ολυμπιακό
- Καιρός – meteo: Ισχυρός παγετός το πρωί στη βόρεια Ελλάδα – Στους -9°C το θερμόμετρο
- Βρετανία: Οι Ρώσοι σκοπεύουν να καταλάβουν ολόκληρη την Ουκρανία
- Πόλεμος στην Ουκρανία – Βρετανός υπουργός Άμυνας: Η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα
- Γκάρι Κασπάροφ: «Κραυγή» για τον πόλεμο στην Ουκρανία – «Σταματήστε να βοηθάτε τον δικτάτορα Πούτιν»
- Κορονοϊός: Σχεδόν 300 παιδιά στην Ελλάδα έχασαν έναν γονιό από Covid-19
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Αγαπητέ Πρόεδρε Βλαδιμίρ Πούτιν» - Το βίντεο που έγινε Viral για «λάθος» λόγο
- Πόλεμος στην Ουκρανία - Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Κρατικού θεάτρου της Μόσχας: «Δεν θέλω να δουλεύω για έναν δολοφόνο»
- Ουκρανία: Γιαγιά στέκεται αγέρωχη μπροστά σε Ρώσο στρατιώτη – «Τι σκ… κάνετε εδώ;»
- Οι Anonymous επιτίθενται διαδικτυακά στη Ρωσία
- Ζελένσκι: Ο κωμικός ηθοποιός που κλήθηκε να διαχειριστεί την εθνική τραγωδία της Ουκρανίας
- Πάτρα: Πληθαίνουν οι συμμετοχές στο Συλλαλητήριο του Εργατικού κέντρου για τα 2 χρόνια πανδημίας
- Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης Ν.Δένδια με το Γάλλο πρέσβη
- Δείτε τη στρατιωτική κατάσταση στα τρία βασικά πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας
- Με χειροπέδες πισθάγκωνα στο δικαστήριο ο Δημήτρης Λιγνάδης
- Τρία βραβεία για τη Netcompany-Intrasoft στα Digital Finance Awards 2022