Σχέδιο επιστροφής με έμφαση σε τουρισμό και εστίαση – Αυξημένα κονδύλια στήριξης

08:18 24/3/2021 - Πηγή: NewsIt

Το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης προέβλεπε από την προσεχή Δευτέρα (29.03.2021) να ανοίγει το λιανεμπόριο, ίσως και τα σχολεία, αλλά οι επιδημιολογικοί δείκτες επιτρέπουν την υλοποίησή του, που παίρνει παράταση για μία τουλάχιστον εβδομάδα.

Ανεξάρτητα αν η 5η Απρίλιου θα είναι τελικά η ημερομηνία εκείνη που θα ανοίξουν δραστηριότητες (λιανεμπόριο κτλ), ένα είναι σίγουρο, ότι η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να έχει ξεκινήσει το σχέδιο ανοίγματος σε τουρισμό και εστίαση πριν το Πάσχα.

Και

αυτό διότι θέλουν, πανδημίας επιτρέπουσας, να ξεκινήσει φέτος η τουριστική περίοδος στις 15 Μαΐου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και κυρίως μία περίοδος προεργασίας.

Click4more Lockdown: Άνοιγμα… τον Μάιο – Οι στόχοι της κυβέρνησης και το σχέδιο για τον τουρισμό

Στα αρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι τουρισμός και εστίαση πάνε πακέτο και πρέπει να ξεκινήσουν, έστω και σε δοκιμαστικό στάδιο πριν από το Πάσχα. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν σενάρια τα οποία βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης και άπτονται τεχνικών θεμάτων – υγειονομικοί κανόνες – αλλά και οικονομικών.

Σχέδιο στήριξης

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σε εξέλιξη βρίσκεται στα οικονομικά υπουργεία, ευρύ σχέδιο στήριξης, τόσο πριν το άνοιγμα όσο και για ένα διάστημα μετά, για τους δύο συγκεκριμένους κλάδους.

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν μία καλύτερη από την σημερινή εικόνα από οικονομικής άποψης και από άποψης ρευστότητας, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε επαρκείς κινήσεις, προσλήψεις, προμήθειες, προετοιμασία στους χώρους υποδοχής τουριστών κ.λπ..

Στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερα σημασία στους δύο αυτούς κλάδους αφού εκτιμούν ότι μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ευόδωση της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα προσδοκώμενα έσοδα για εφέτος θα κινηθούν κοντά στα 8 δισ. και θα είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η ελληνική βαριά βιομηχανία να προετοιμαστεί κατάλληλα και γιατί όχι αν οι συνθήκες το επιτρέψουν να πάει πιο ψηλά ο λογαριασμός.

Από την άλλη πλευρά για να λειτουργήσει ο τουρισμός προϋποθέτει να προϋπάρχει σε λειτουργία η εστίαση. Για την εστίαση υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να θέλουν στην κυβέρνηση να λειτουργήσει γρήγορα και το κυριότερο σωστά. Και αυτό διότι εκτιμούν ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα ο κλάδος της εστίασης θα είναι ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια της υγειονομικής συμμόρφωσης των πολιτών.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα που ο καιρός θα καλυτερεύσει και οι πολίτες θα νιώσουν πιο έντονη την ανάγκη να βγουν έξω, η εστίασης θα μπορέσει να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου σε συνθήκες ελεγχόμενες και χωρίς να υπάρξει συνωστισμός.

Στο πλαίσιο αυτό στα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν σχέδιο που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτούς τους δύο κλάδους. Για την χρηματοδότηση του σχεδίου αρωγός θα είναι το ΕΣΠΑ.

Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι η κάλυψη μέρους τους κόστους για προσλήψεις προσωπικού. Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους, ένας εξ αυτών είναι ένα μέρος των εργαζομένων να μπουν σε προγράμματα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για κάλυψη για ένα διάστημα, μέρους ή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών.

Μία άλλη σκέψη είναι να υπάρξει και 8ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής που θα απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτούς τους δύο κλάδους.

Τέλος στα υπαρκτά σενάρια είναι το πάγωμα πληρωμής οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.  

To άρθρο Σχέδιο επιστροφής με έμφαση σε τουρισμό και εστίαση – Αυξημένα κονδύλια στήριξης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα