Σδούκου: Κονδύλια 6,25 δισ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας

13:51 4/11/2024 - Πηγή: NewsIt

Την ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του ενεργειακού σχεδιασμού με τα διαθέσιμα κονδύλια επεσήμανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο συνέδριο Green Deal 2024 που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, τα διαθέσιμα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Απανθρακοποίησης των

νησιών καθώς και το social climate fund που αναμένεται το 2026 για την ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων φθάνουν στα 6,25 δισ. ευρώ. Η ίδια τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια διατέθηκαν 2 δισ. για προγράμματα εξοικονομώ, αντικατάσταση οικιακών συσκευών, θερμοσίφωνες, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κ.α. σημειώνοντας ότι: «Ξοδεύουμε πολλά λεφτά για λίγους ωφελούμενους, Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, χρειάζεται αποδοτικότερος σχεδιασμός. Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα προβλέπει την αναβάθμιση 400.000 κατοικιών ως το 2030 και ευρεία αντικατάσταση των παλιών συστημάτων θέρμανσης σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Επιβάλλεται ταχύτερη απανθρακοποίηση του κτιριακού τομέα».

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης επεσήμανε την αντινομία, από τη μια να απορρίπτεται «πράσινη» ενέργεια που δεν μπορεί να καταναλωθεί από την άλλη να ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας. «Για τη μισή Ελλάδα από τη Λαμία και κάτω η θέρμανση δεν είναι πλέον κρίσιμο μέγεθος, είμαστε στο Νοέμβριο και δεν έχει χρειαστεί ακόμα. Το κύριο μέλημα πρέπει να είναι η ψύξη και πιο επείγουσες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις μεταφορές», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Α. Μάνος ανέφερε ότι το κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανθεκτικότητα του δικτύου είναι υψηλό αλλά χαμηλότερο από το κόστος που θα προκύψει λόγω κλιματικής αλλαγής αν δεν γίνουν οι επενδύσεις αυτές. Όπως είπε ο προϋπολογισμός επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ το 2019 ήταν 150 εκατ. ευρώ, σήμερα έχει ανέβει στα 600 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω στο 1 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το 2019 το απόθεμα του Διαχειριστή σε στύλους ήταν 10.000 ενώ μόνο ο 2023 για τη Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη και τον Daniel χρειάστηκαν 40.000 στύλοι. Συνεπώς αν οι καταστροφές αυτές είχαν συμβεί το 2019 μεγάλες περιοχές θα έμεναν επί μήνες χωρίς ρεύμα.

Το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης ΕλλάδαςΑιγύπτου παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών & Στρατηγικής του ομίλου Κοπελούζου Θωμάς Αχείμαστος αναφέροντας ότι τα 3 γιγαβάτ της χωρητικότητας του καλωδίου θα διατεθούν για εγχώρια κατανάλωση, εξαγωγές και παραγωγή πράσινου υδρογόνου ή άλλων πιο φιλικών για το περιβάλλον καυσίμων.

Ο γενικός διευθυντής της Eunice Γιώργος Πεχλιβάνογλου υπογράμμισε πως η ενεργειακή θωράκιση των νησιών πλέον είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη διασφάλιση του ηλεκτρισμού αλλά και για την υδροδότηση με την παραγωγή των απαιτούμενων ποσοτήτων ύδατος μέσω αφαλάτωσης.

Διεθνή στροφή σε παραδοσιακά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς δίνεται έμφαση πλέον στην ενεργειακή ασφάλεια διαπίστωσε ο κ. Λιάπης, στέλεχος της Hill International.

O επικεφαλής του Κλάδου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Grant Thornton στην Ελλάδα Ιωάννης Στεφάνου τόνισε ότι οι βασικές προκλήσεις σήμερα είναι η ασφάλεια εφοδιασμού και η μείωση του κόστους της ενέργειας.

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος σημείωσε ότι οι υποδομές σε όλη την Ευρώπη έχουν σχεδιαστεί με δεδομένα που πλέον δεν ισχύουν, λόγω κλιματικής αλλαγής σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει υποδομή σήμερα που να μπορεί να αντέξει την καταιγίδα Daniel ή αυτό που συνέβη πρόσφατα στη Βαλένθια.

To άρθρο Σδούκου: Κονδύλια 6,25 δισ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα