Στη Βουλή η μάχη για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια - Πώς θα «χτυπήσει» η κυβέρνηση τα «όχι» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

07:51 6/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Θέσεις «μάχης» παίρνουν σήμερα στην Ολομέλεια η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, το οποίο ψηφίζεται την Παρασκευή.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση φέρνει στα… “χαρακώματα” τη Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την άρνηση τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.

«Μετωπική» Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και προσωπικά του

Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να μπει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τη μεταστροφή του από το… «δε θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων» στο… «όχι» στο νομοσχέδιο.

Στάση που το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει… «παρεξηγήσιμη». «Με το νομοσχέδιο θεσπίζουμε ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά ουσιαστικά να αποκλείσουμε αυθαίρετα κάποια παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων και να προκρίνουμε άλλα…» δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ν. Ανδρουλάκη.

Στο κυβερνητικό «ραντάρ» οι διχογνωμίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένεται να αναδείξει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε τους βουλευτές του για τη νέα θέση του και αναγκάστηκε να επιβάλλει κομματική πειθαρχία.

Στο «ραντάρ» του Μαξίμου και της Πειραιώς βρέθηκε το εκρηκτικό κλίμα χθες στην άτυπη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε με έμφαση ότι το κόμμα δεν έπεισε τον κόσμο για τις θέσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο… «Αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια το 2006 επί Καραμανλή και ήταν υπέρ των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που τότε δεν στήριξε την αναθεώρηση του άρθρου 16, τώρα είναι υπέρ και δεν θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ πέφτει στην «παγίδα» της κυβέρνησης…». «’Όπως και στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, όπου η κυβέρνηση έφερε μια απαράδεκτη τροπολογία και αντί να καταψηφίσουμε την τροπολογία, καταψηφίσαμε όλο το νομοσχέδιο. Δώσαμε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ψηφίζετε με επιστολική ψήφο» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

«Υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν είμαστε υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή. Θέτεις θέμα κομματικής πειθαρχίας;» αντέδρασε από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Επιπλέον ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης διαμαρτυρήθηκε ότι θα έπρεπε να είχε συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο, η Μιλένα Αποστολάκη επεσήμανε με έμφαση ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι σήμερα, ενώ ο Απόστολος Πάνας δήλωσε ότι υπάρχουν ζητήματα πολιτικής λειτουργίας.

«Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί για υποκρισία.

Τις αιτιάσεις του τις στηρίζει σε δύο γεγονότα.

Πρώτον, στο γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης σπούδασε στη Αμερική σε μη Κρατικό, Μη Κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο. «Σήμερα αρνείται να στηρίξει τα παιδιά που δεν μπορούν, όπως αυτός, να πάνε στο εξωτερικό να σπουδάσουν» δηλώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Το δεύτερο στοιχείο, στο οποίο θα στηρίξει η κυβέρνηση τις αιτιάσεις της για υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η διάταξη που είχε φέρει το 2018, με αναδρομική ισχύ από το 2014, ο πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Τσίπρα, Κώστας Γαβρόγλου, που αναγνώριζε πτυχία από διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, η διάταξη Γαβρόγλου «αναγνώριζε ότι η διασυνοριακότητα των τίτλων σπουδών των ΑΕΙ “διεθνών οργανισμών” είναι “εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος”» και προέβλεπε ότι οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η ελληνική δημοκρατία, είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Πως «διαβάζει» η Ν.Δ. το «όχι» Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Σε Μαξίμου και Πειραιώς εντάσσουν την αρνητική στάση Ανδρουλάκη και Κασσελάκη στο επίμαχο νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του “διαγκωνισμού” μεταξύ τους για την επικράτηση στη δεύτερη θέση της πολιτικής σκηνής, κάτι που αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στην ομιλία του στη Βουλή.

To άρθρο Στη Βουλή η μάχη για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια - Πώς θα «χτυπήσει» η κυβέρνηση τα «όχι» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Μη Κρατικά Πανεπιστήμια - Πώς, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,vouli, mi kratika panepistimia - pos, syriza, pasok