Στο 0,45% του ΑΕΠ της Ελλάδας οι πιθανές επιπτώσεις των επαπειλούμενων δασμών Τραμπ στην ΕΕ
Περιορισμένες θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις των επαπειλούμενων δασμών Τραμπ κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων στις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αλλά μεγαλύτερος αντίκτυπος μέσω πιθανής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην ΕΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, η έρευνα της Εθνικής Τράπεζας
Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία διατήρησε ένα πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο κατά την προηγούμενη δεκαετία, με το πλεόνασμα να κυμαίνεται στα 0,5 δισ. ευρώ, κατά μ.ό., ετησίως την περίοδο 2015-2018 και να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια. Το ισοζύγιο έγινε προσωρινά ελλειμματικό το 2022 (-1,2 δισ.), κυρίως λόγω αυξημένων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου που προσέγγισαν το ιστορικό υψηλό των 2,2 δισ. ευρώ το ίδιο έτος. Το 2023 το ισοζύγιο εμφάνισε και πάλι πλεόνασμα (0,6 δισ. ευρώ), ενώ στο 11μηνο του 2024 το διμερές εμπορικό ισοζύγιο ήταν οριακά πλεονασματικό 0,2 δισ. ευρώ.
Το μερίδιο των ΗΠΑ στις ελληνικές εμπορευματικές εξαγωγές βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σε όρους αξίας, αλλά συνεχίζει να έχει σχετικά μικρή συνεισφορά (περίπου στο 4% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών το 2023 − στο 3,3% εξαιρώντας τα ενεργειακά προϊόντα − και στο 4,8% στο 11μηνο του 2024).
Αξίζει να τονισθεί ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στις ελληνικές εξαγωγές είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη βαρύτητα των ΗΠΑ στις εξαγωγές της Ευρωζώνης (8,5% κατά μ.ό.), με την Ιρλανδία (28,2%), την Ιταλία (10,9%), τη Φινλανδία (9,8%), τη Γερμανία (9,7%) και τη Γαλλία (7,9%) να εμφανίζουν την ισχυρότερη άμεση εξαγωγική εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Αναφορικά με την κλαδική δομή των ελληνικών εμπορευματικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη συνεισφορά έχουν οι κλάδοι τροφίμων (κυρίως λαχανικά και φρούτα), ορυκτών καυσίμων (πετρελαιοειδών), και βιομηχανικών προϊόντων (κυρίως κατασκευαστικών υλικών και μετάλλων).\
Υποθέτοντας αύξηση της μέσης δασμολογικής επιβάρυνσης κατά 10 π.μ. για όλα τα μη ενεργειακά προϊόντα – από 0,4% έως 8,3% που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια – θα προέκυπτε άνοδος της μέσης τιμής των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά περίπου 7% (εάν οι εξαγωγείς δεν απορροφήσουν τμήμα της επίδρασης), η οποία πιθανότατα θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την ήδη παρατηρούμενη ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Η άμεση αρνητική επίδραση στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των συνολικών ελληνικών εμπορευματικών εξαγωγών θα ήταν μικρότερη από -0,3% ετησίως και αμελητέα όσον αφορά το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ (-0,05 π.μ.), με βάση την εκτιμώμενη ιστορική ελαστικότητα ζήτησης για εξαγωγές (σε όγκο) ως προς την τιμή.
Σημαντικότερες έμμεσες αρνητικές επιδράσεις στο ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο θα μπορούσαν να προκύψουν από μια πιθανή επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων βασικών εξαγωγικών μας αγορών στην ΕΕ, σε περίπτωση κλιμάκωσης των πιέσεων στις δικές τους εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, λόγω αυξημένων δασμών ή άλλων εναλλακτικών αντισταθμιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, η Ιταλία και η Γερμανία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών μας αγορών και, παράλληλα, έχουν μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας που αφορούν μόνο το εμπορικό ισοζύγιο, η οριζόντια αύξηση των δασμών κατά 10% σε όλα τα εξαγόμενα προϊόντα από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα μείωνε τις συνολικές ελληνικές εξαγωγές κατά περίπου 1,7%, σε σταθερές τιμές, και το ελληνικό ΑΕΠ κατά 0,4% σωρευτικά μέχρι τα τέλη του 2026, κυρίως λόγω έμμεσων επιδράσεων από την αποδυνάμωση των οικονομιών των Ευρωπαίων εμπορικών μας εταίρων (προβλεπόμενη μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,8% έναντι αρχικής εκτίμησης 1,2% για το 2025, με παρόμοιο αντίκτυπο και το 2026).
Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να περιοριστεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ εάν οι τιμές πετρελαίου, σε ευρώ, υποχωρούσαν κατά 10% όπως εξηγούμε στη συνέχεια. Οι επιδράσεις θα ήταν πιο σημαντικές σε περίπτωση κλιμάκωσης των πιέσεων από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ για συντονισμό της εμπορικής πολιτικής απέναντι στην Κίνα, ώστε να περιορίσει το εμπορικό της πλεόνασμα, προκαλώντας εν τέλει και αντίμετρα από την Κίνα εναντίον των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ. Λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης της Ευρώπης και της Ελλάδας από εισαγωγές από την Κίνα, η εμπλοκή της ΕΕ σε έναν εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα θα προκαλούσε ακόμη ισχυρότερους οικονομικούς κλυδωνισμούς και υψηλότερο πληθωρισμό.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα ήδη υπερβαίνει το υφιστάμενο όριο συνεισφοράς στη συλλογική αμυντική ισχύ του ΝΑΤΟ, με τις σχετικές αμυντικές δαπάνες να ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ ετησίως το 2024, έναντι σχεδόν 2% για το μέσο όρο της ΕΕ, και με αυξητικές τάσεις για την περίοδο 2025-26, καθώς παραλαβές και αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων προβλέπεται να οδηγήσουν τις σχετικές δαπάνες υψηλότερα.
Ως εκ τούτου, η χώρα μας δε φαίνεται να διατρέχει άμεσο κίνδυνο πρόσθετων πιέσεων και ανατροπών στο δημοσιονομικό σχεδιασμό προκειμένου να συμμορφωθεί με τα αυξημένα όρια που ενδεχομένως θα τεθούν.
Σε ανοδική τροχιά ο τουρισμόςΠλεονέκτημα στην τρέχουσα συγκυρία συνιστά και ο σημαντικός ρόλος του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει χαμηλή ευαισθησία στις αναμενόμενες αλλαγές πολιτικής των ΗΠΑ. Μάλιστα, η εν λόγω αγορά φαίνεται να αυξάνει σταθερά τη συνεισφορά της στις συνολικές τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις της χώρας μας – με υπερδιπλασιασμό των εσόδων την τελευταία οκταετία και τις τουριστικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ, ως ποσοστό των συνολικών τουριστικών εισπράξεων της Ελλάδας, να ανέρχονται σε 7% το 2023, από 5,7% το 2016, και 7,6% το 11μηνο του 2024 – ενώ πρωταγωνιστεί και στην αύξηση των εσόδων ανά ταξίδι με τη μέση δαπάνη στα 1.032 ευρώ/ταξίδι το 11μηνο του 2024, έναντι 654 ευρώ/ταξίδι για τις αφίξεις στην Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Επιπλέον, ο προγραμματισμός πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα δείχνει νέα αύξηση για το 2025, προοιωνίζοντας διατήρηση της ανοδικής δυναμικής του τουρισμού συνολικά για το έτος, καθώς οι πρώιμες ενδείξεις από βασικές αγορές μας από την ευρωζώνη συνηγορούν σε ήπια ανοδική τάση. Η θετική δυναμική θα μπορούσε να ανακοπεί μόνο από απροσδόκητες αναταράξεις, μη συνδεόμενες με οικονομικούς παράγοντες (λ.χ. κλιματικοί, ή φυσικές καταστροφές).
Συναλλαγματικές επιδράσεις, πληθωρισμός και νομισματική πολιτικήΟι επιδράσεις από την ήδη παρατηρούμενη ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ είναι πιο σύνθετες. Συγκεκριμένα, η εξασθένηση του ευρώ αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών προς τις ΗΠΑ αλλά και προς άλλες χώρες όπου η τιμολόγηση γίνεται σε δολάρια. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι εν πολλοίς αποδέκτης τιμών στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά (price taker), η καθαρή επίδραση στους όρους εμπορίου θα είναι πιθανότατα αρνητική, επιβαρύνοντας το εξωτερικό ισοζύγιο.
Επίσης, η ισχυροποίηση του δολαρίου αποτυπώνει και μια αξιόλογη ακόμη απόκλιση των προσδοκιών σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής μεταξύ ευρωζώνης και ΗΠΑ − με τις αγορές να προεξοφλούν ταχύτερη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά την πιθανή επιτάχυνση, βραχυπρόθεσμα, των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων λόγω αποδυνάμωσης του ευρώ − η οποία όμως θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τυχόν υποχώρηση στις διεθνείς τιμές βασικών εμπορευμάτων, εν μέσω αβεβαιότητας για τη δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης.
Επίσης, ως αντιστάθμισμα της δυνητικής πληθωριστικής επίδρασης των δασμών και του πιο αδύναμου ευρώ θα μπορούσε να λειτουργήσει η προσπάθεια τρίτων χωρών να διοχετεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά τα προϊόντα τους. Τέλος, η πρόθεση της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ να ενθαρρύνει περαιτέρω την εξορυκτική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα συντείνει σε χαμηλότερες διεθνείς ενεργειακές τιμές, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ειδικά αν συνδυαζόταν και με αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Η ελληνική οικονομία, που λόγω διαρθρωτικών χαρακτηριστικών (σημαντικός ρόλος ορυκτών καυσίμων σε μεταφορές και θέρμανση, καθώς και φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή) παραμένει περισσότερο εξαρτημένη στα ορυκτά καύσιμα από τον ευρωπαϊκό μ.ό., θα επωφελούνταν περισσότερο από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Εκτιμάται ότι μια μείωση 10% στις διεθνείς τιμές καυσίμων σε ευρώ ενισχύει το ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 0,2%, εξέλιξη που θα μπορούσε να περιορίσει κατά το ήμισυ την τελική αρνητική επίδραση στο ελληνικό ΑΕΠ από τους δασμούς σε ορίζοντα διετίας.
Διεθνές σκηνικό για άμεσες ξένες επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα – η κύρια μεσοπρόθεσμη απειλήΟ ρόλος των ΗΠΑ στις εισερχόμενες ΑΞΕ προς την Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις σωρευτικές ροές την περίοδο 2021-23 να ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 7,5% των συνολικών εισροών ΑΞΕ αυτής της περιόδου. Εντούτοις, το απόθεμα εισερχόμενων ΑΞΕ από τις ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (3,3 δισ. ευρώ ή 5,5% από συνολικό απόθεμα ΑΞΕ περίπου 60 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2023).
Οι φημολογούμενες πολιτικές για προσέλκυση ή επαναπατρισμό επενδύσεων προς τις ΗΠΑ δεν αφορούν κλάδους με σημαντική βαρύτητα στην ελληνική οικονομία και τις αντίστοιχες ΑΞΕ, ωστόσο ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η παροχή ισχυρότερων κινήτρων από τις ΗΠΑ μπορούν να εκτρέψουν διεθνή κεφάλαια, μειώνοντας τις νέες επενδύσεις – ειδικά σε κατηγορίες έντασης τεχνολογίας αλλά και σε ενεργοβόρους κλάδους – μακριά από την ΕΕ και, κατ’ επέκταση, από την Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, η αποτελεσματική και πλήρης αξιοποίηση του ΤΑΑ και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, μαζί με τις διαρκείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αποτελούν το βασικό ανάχωμα και συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον κλιμάκωσης των ανταγωνιστικών πιέσεων στο εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις.
Παράλληλα, η μείωση των επιτοκίων, η ισχυρή πιστωτική επέκταση, και η ουδέτερη ή θετική δημοσιονομική στάση, μετά και τις σημαντικά ισχυρότερες από το αναμενόμενο δημοσιονομικές επιδόσεις για το 2024, σε συνδυασμό με την ανθεκτική δυναμική της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, διασφαλίζουν συνθήκες υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
To άρθρο Στο 0,45% του ΑΕΠ της Ελλάδας οι πιθανές επιπτώσεις των επαπειλούμενων δασμών Τραμπ στην ΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σαντορίνη: Οι πέντε περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τους σεισμούς
- Νέος ισχυρός σεισμός τώρα στην Αμοργό
- Εύη Νομικού: Μετράμε την αναπνοή του Κολούμπους – Ολα τα ρήγματα εντοπίζονται ΒΑ της Σαντορίνης
- Πατέρας του μικρού Άγγελου: «Ο μικρός με φώναζε αλλά δεν το κατάλαβα»
- Διορισμός διοικητή στο ΝΙΜΤΣ
- Επέκταση του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων άνω των 55 ετών
- Μεγάλος κίνδυνος για πλιάτσικο στην άδεια Σαντορίνη – Το μήνυμα που χτύπησε «καμπανάκι» στις Αρχές
- Ενημέρωση για σεισμούς: Θα συνεχιστεί το φαινόμενο - Κίνδυνος κατολισθήσεων στην Καλντέρα
- Κερατσίνι: Συνελήφθη 43χρονος που αφαιρούσε μπαταρίες από ΚΑΦΑΟ και τις μεταπωλούσε
- Πλακιάς σε Ανδρουλάκη για προανακριτική: Πριν τις συγκεντρώσεις δεν ξέρατε καν πού πέφτουν τα Τέμπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- MasterChef: Ποιοι θα είναι οι δυο νέοι υποψήφιοι προς αποχώρηση; – Τι θα δούμε απόψε
- Μεταμόσχευση νεφρών από τον 3χρονο Άγγελο: Γιατί τα όργανά του δόθηκαν σε ενήλικα
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Live η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
- Αταμάν στους παίκτες του Παναθηναϊκού μετά τη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε: Σημαντικό να βρίσκεις τρόπο να νικάς και στις κακές σου μέρες
- Και με τη βούλα η MAN Hellas στην Kosmocar
- Νικόλαος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Μιάμιση ώρα κράτησε η πρόβα του γάμου τους – Σύσσωμη όλη η οικογένεια
- Ένοπλες Δυνάμεις: «Πυρετώδεις» διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τα πυραυλικά συστήματα του αντιαεροπορικού θόλου
- Ο Γερμανός Χαρμ Όσμερς διαιτητής στο Άρης – Παναθηναϊκός
- Νικόλαος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Μιάμιση ώρα κράτησε η πρόβα του γάμου τους – Παρόντες Άννα Μαρία, Μαρί Σαντάλ, Γιώργος Βαρδινογιάννης
- Το Κίεβο είναι έτοιμο να δεχθεί επενδύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις, στις σπάνιες γαίες του
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Στο 0,45% του ΑΕΠ της Ελλάδας οι πιθανές επιπτώσεις των επαπειλούμενων δασμών Τραμπ στην ΕΕ
- Πτωτικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το 9μηνο του 2024
- Νικήτας Κακλαμάνης για τις δικογραφίες των Τεμπών: «Δεν αποκρύφθηκε τίποτα» – Η απάντηση σε Ζωή Κωνσταντοπούλου
- Νικόλαος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Μιάμιση ώρα κράτησε η πρόβα του γάμου τους – Παρόντες Άννα Μαρία, Μαρί Σαντάλ, Γιώργος Βαρδινογιάννης
- Χανιά: Δεκάδες μαθητές στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας – Υποβάλλονται σε εξετάσεις
- Χανιά: Δεκάδες μαθητές στο νοσοκομείο λόγω διάρροιας – Υποβάλλονται σε εξετάσεις
- Νικόλαος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Μιάμιση ώρα κράτησε η πρόβα του γάμου τους – Σύσσωμη η οικογένεια
- Τροχαίο στον Κηφισό: Καραμπόλα με 5 αυτοκίνητα στο ύψος των ΚΤΕΛ – «Έμφραγμα» στο ρεύμα προς Πειραιά
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Οδηγίες από τον δήμο Τήνου για το ενδεχόμενο μεγάλης δόνησης
- Ένοπλες Δυνάμεις: «Πυρετώδεις» διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τα πυραυλικά συστήματα του αντιαεροπορικού θόλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Greenpeace: Η απαγόρευση των νέων έργων πετρελαίου και αερίου στην ΕΕ είναι νομικά εφικτή
- Σοβαρό τροχαίο με καραμπόλα πέντε οχημάτων στη Λ. Κηφισού
- Δένδιας από Κύπρο: Σχιζοφρενική η παλαιά προσέγγιση της ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Ακινητοποιήθηκε συρμός, λόγω τεχνικής βλάβης – Ταλαιπωρία για τους επιβάτες
- Σαντορίνη: Τι αποφασίστηκε στη νέα ευρεία σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας υπό τον Πρωθυπουργό
- Συντάξεις Μαρτίου 2025: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι
- Ισπανία και Γαλλία απορρίπτουν την πρόταση Τραμπ για έλεγχο της Γάζας
- Με γαστρεντερολογικά προβλήματα μαθητές δύο σχολείων που είναι εκδρομή στα Χανιά
- Εκτεθειμένοι Τασούλας και Κακλαμάνης για τη δικογραφία των Τεμπών
- Πλακιάς κατά ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη για Τέμπη: Πριν τις συγκεντρώσεις δεν ξέρατε καν που πέφτουν