Στο «μικροσκόπιο» Αστυνομίας και Εισαγγελέα η φασιστική ομάδα του ΕΠΑΛ Ευόσμου

18:24 28/1/2022 - Πηγή: NewsIt

Καταγγελίες για την δράση φασιστικής ομάδας μέσα και έξω από το ΕΠΑΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης, έχουν σταλεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές.

Τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν αφορούν τόσο σε επιθέσεις εναντίον μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, αλλά και την άγρια επίθεση – πριν τα Χριστούγεννα

– από μέλη της ομάδας σε μαθητή – πρόσφυγα που φοιτά στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου.

«Έχει ενημερωθεί η αστυνομία και η εισαγγελία για τα περιστατικά, έχει σταλεί και ο φάκελλος προηγούμενων περιστατικών και αναμένουμε να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να αποδοθούν ευθύνες. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τα στελέχη της διεύθυνσης εκπαίδευσης και με τις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση των περιστατικών. Η βία δεν είναι ανεκτή μέσα στο σχολικό περιβάλλον και ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι δομικό στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου, που προάγει θεμελιώδεις αρχές και αξίες, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Click4More: Θεσσαλονίκη: Καζάνι που βράζει το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου – Κατάληψη με φέιγ βολάν, απειλές και καταγγελίες

Μέλη της αυτοαποκαλούμενης Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ), με δημόσιες αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν την δράση τους στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, ακόμη και με την κοινοποίηση βίντεο από επίθεση κατά συμμαθητών τους έξω από το σχολείο ή φωτογραφιών τους όπου φαίνονται να χαιρετούν ναζιστικά.

«Από τα επεισόδια στην Σταυρούπολη στις επιθέσεις στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους συνεχίζουν την δράση τους μέσα και έξω από τα σχολεία. Είναι οι ίδιοι γνωστοί “μαθητές” που με τραμπούκικες και φασιστικές κινήσεις προσπαθούν να σταματήσουν κάθε συλλογική διαδικασία μέσα στα σχολεία, οι ίδιοι που επιτίθενται σε πρόσφυγες, που τρομοκρατούν μαθητές, που προκαλούν ζημίες στα σχολεία», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου (στις 17:00, στην πλατεία Εύοσμου) τις ενώσεις, τους συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς φορείς και σωματεία, να συμμετέχουν σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

«Ομάδες φασιστικές που καθοδηγούνται από ναζιστικές οργανώσεις, πανηγυρίζουν ότι το σχολείο τους ανήκει. Τέτοια στοιχεία δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία, είναι ανεπίτρεπτο να φοβίζουν και να τρομοκρατούν προσφυγόπουλα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς, συνδέοντας άμεσα τα πρόσφατα περιστατικά με τα γεγονότα του περασμένου Σεπτέμβρη που ξεκίνησαν από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, θέτοντας το ερώτημα αν οι μαθητές που είχαν ταυτοποιηθεί για τις επιθέσεις εκείνες και είχαν αποβληθεί από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μετακινηθήκαν στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί τώρα ακόμη περισσότερο η ακροδεξιά ομάδα που είχε προκαλέσει τότε αντίστοιχα επεισόδια στον Εύοσμο.

Για την επίθεση που δέχθηκε ο μαθητής – πρόσφυγας του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Βερονίκη Τσουγκράνη, η οποία τον είχε μαθητή κατά την περσινή χρονιά: «Έμαθα από τους συμμαθητές του και τους φίλους του για την επίθεση που δέχθηκε. Γνωρίζω ότι πέρασαν πολλές μέρες για να έλθει ξανά στο σχολείο, καθώς ήταν φοβισμένος. Συνολικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο φοιτούν 35-40 μαθητές πρόσφυγες, οι οποίοι μετακινούνται όλοι μαζί, με λεωφορείο που τους μεταφέρει από και προς τη δομή των Διαβατών, όπου διαμένουν. Η επίθεση έγινε την ώρα που μετέβαιναν τα παιδιά στο λεωφορείο».

Στην καταγγελία ότι όταν ο μαθητής πρόσφυγας επέστρεψε έπειτα από εβδομάδες στο σχολείο εμφανίστηκε και πάλι η ίδια ομάδα προσπαθώντας με βίαιο τρόπο να τον αποτρέψει, προχώρησε η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

To άρθρο Στο «μικροσκόπιο» Αστυνομίας και Εισαγγελέα η φασιστική ομάδα του ΕΠΑΛ Ευόσμου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα