Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα διάρκειας λίγων ωρών – Το φιάσκο του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ μετά το μπλόκο της Βουλής

23:03 3/12/2024 - Πηγή: NewsIt

Παραλίγο… πραξικόπημα στη Νότια Κορέα καθώς ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ αναγκάστηκε να άρει τον στρατιωτικό νόμο μετά το μπλόκο από το κοινοβούλιο.

Στη διάγγελμά του ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ τόνισε πως θα άρει τον στρατιωτικό νόμο καθώς το κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε την ακύρωσή του και πως οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν. Λίγο αργότερα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο που αποφάσισε και επίσημα την άρση του.

Συγκεκριμένα το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές,

ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Ωστόσο ο κόσμος παραμένει έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας ενώ υποδέχθηκε με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα τόσο το διάγγελμα του προέδρου όσο και νωρίτερα την απόφαση του κοινοβουλίου για μπλόκο στον στρατιωτικό νόμο.

Χαρακτηριστικό του φιασκου του Γιουν Σουκ Γέολ είναι το γεγονός πως μέχρι και το κόμμα του συντάχθηκε με την αντιπολίτευση και του ζήτησε να άρει άμεσα τον στρατιωτικό νόμο.

Ο στρατιωτικός νόμος που οδηγήθηκε σε φιάσκο

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της χώρας αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο, με ένα νυχτερινό, απρόσμενο διάγγελμά ενώ εξήγησε πως η απόφασή του είχε ως στόχο να «προστατεύσει» τη χώρα από τις «βορειοκορεατικές κομμουνιστικές δυνάμεις και να εξοντώσει στοιχεία εχθρικά προς το κράτος».

Στόχος του προέδρου ήταν ή Αντιπολίτευση και κυρίως το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο έχει και την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Και αυτό γιατί τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση έχει καταφέρει να προχωρήσει σε πολλές διαδικασίες καθαίρεσης μελών της κυβέρνησης καθώς και του ίδιου του προέδρου, τον οποίο κατηγορεί για διαφθορά.

Reuters

Ακόμη τις τελευταίες ημέρες οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις και ζήτησε να οριστεί ειδικός εισαγγελέας για να ερευνήσει μια υπόθεση χειραγώγησης μετοχών στο Χρηματιστήριο, στην οποία ενδέχεται να εμπλέκεται η Πρώτη Κυρία της χώρας, Κιμ Κέον Χέε.

REUTERS/Kim Soo-hyeonΕικόνες σοκ από την εισβολή του στρατού στο κοινοβούλιο

Η απόφαση για στρατιωτικό νόμο σόκαρε τους πολίτες της χώρας που είχαν να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Earlier today at South Korea’s Parliament: Military forces tried to force their way in while people inside scrambled to create barricades from wooden tables and chairs, standing firm against the intrusion. #SouthKorea #Martial_Law pic.twitter.com/XZ7KW4prNy

— Sneha Mordani (@snehamordani) December 3, 2024

Οι εικόνες με τους στρατιώτες να προσπαθούν να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο έκαναν τον γύρο του κόσμου, ενώ οι υπάλληλοι τους βουλής προσπάθησαν να τους απωθήσουν, ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.

ReutersREUTERS/Kim Hong-JiYonhap via REUTERSReuters

Ο κόσμος αντέδρασε και συγκεντρώθηκε άμεσα έξω από το κοινοβούλιο όπου ακολούθησε ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και τον στρατό, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν έκτροπα.

«Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας σε μια ομάδα αστυνομικών που φρουρούσαν τις πύλες του κτιρίου, το οποίο είχε σφραγιστεί.

Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ 

Ο πρόεδρος που προσπάθησε να περάσει στρατιωτικό νόμο ανήκει στο Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας και στις προεδρικές εκλογές επικράτησε με μόλις 0,7% του αντιπάλου του, Λι Τζέι-Μγιάνγκ.

Ο Γέολ έπεσε σε δημοτικότητα το τελευταίο διάστημα καθώς αυτός και η κυβέρνησή του κατηγορούνται για σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ κατηγορεται ακόμη και η σύζυγός του για χειραγώγηση μετοχών και για αποδοχή μιας πολυτελούς τσάντας πολλών χιλιάδων ευρώ.

REUTERS/Kim Hong-Ji

Μάλιστα ο Γιουν Σουκ Γέολ ζήτησε συγγνώμη για αυτό το σκάνδαλο λέγοντας πως η σύζυγός του θα έπρεπε να έχει καλύτερη συμπεριφορά/

Και σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να περάσει τα νομοσχέδιά του στο κοινοβούλιο το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, την οποία δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε με στρατιωτικό νόμο.

#SouthKorea situation pic.twitter.com/Y5cF31vS98

— Dr.Muhammad Talha (@doctalhaa) December 3, 2024

Πολιτικός της αντιπολίτευσης ζητά την καθαίρεσή

«Δεν τέλειωσε τίποτα», δήλωσε ο Τσο Κουκ, επικεφαλής μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης που μίλησε με διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο. «Ο πρόεδρος απειλεί τη δημοκρατία και το σύνταγμα», δήλωσε και υποσχέθηκε μαζί με υπόλοιπα κόμματα να παραπέμψει τον Γιουν

To άρθρο Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα διάρκειας λίγων ωρών – Το φιάσκο του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ μετά το μπλόκο της Βουλής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στρατιωτικός, Νότια Κορέα, Γιουν Σουκ Γέολ, Βουλής,stratiotikos, notia korea, gioun souk geol, voulis