Συμφωνία στην ΕΕ για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου - Οικειοθελής μείωση 15% στην κατανάλωση

06:55 26/7/2022 - Πηγή: NewsIt

Σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κατανάλωση φυσικού αερίου κατέληξαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο. Με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αμβλύνει τον αντίκτυπο μιας δυνητικής πλήρους διακοπής φυσικού αερίου των 27 από τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως σήμερα Τρίτη συνεδριάζουν εκτάκτως οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες

για τη συμφωνία σχετικά με το φυσικό αέριο. Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, είχαν διαφωνήσει με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου. 

Το νέο σχέδιο συμφωνίας προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, εξήγησαν διπλωμάτες στο dpa νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση.

Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.

 

To άρθρο Συμφωνία στην ΕΕ για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου - Οικειοθελής μείωση 15% στην κατανάλωση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμφωνία, - Οικειοθελής,symfonia, - oikeiothelis