Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι είναι η σπαστική εντεροκολίτιδα και τι πρέπει να ξέρετε
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (irritable bowel syndrome ‒ IBS) είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται από μια ομάδα συμπτωμάτων των οποίων η βαρύτητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.
Υπολογίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 10-15% των ενηλίκων πάσχει από το σύνδρομο
«Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή σπαστική εντεροκολίτιδα) είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή (δεν υπάρχει ορατή ή δομική βλάβη στο πεπτικό σύστημα) που επηρεάζει το παχύ έντερο (κόλον). Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μη φυσιολογικών συσπάσεων του παχέος εντέρου, της υπερευαισθησίας στον πόνο και των διαταραχών στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου (διαταραχή της επικοινωνίας εντερικού νευρικού συστήματος – εγκεφάλου)» εξηγεί ο Γεώργιος Κατσώρας Ειδικός Γαστρεντερολόγος & Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Επιμελητής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital.
«Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο» συνεχίζει και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή τους ζωή.
Τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου είναι:
Κοιλιακό άλγος ή δυσφορίαΦούσκωμαΑέριαΔιάρροιαΔυσκοιλιότηταΒλέννα στα κόπραναΑίσθημα ατελών κενώσεωνΤα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκληθούν από ορισμένες τροφές, από στρες, ορμονικές αλλαγές ή άλλους παράγοντες, επίσης μπορεί να επικαλύπτονται με αυτά άλλων γαστρεντερικών παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η κοιλιοκάκη ή η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO). Συνεπώς, για να τεθεί η διάγνωση είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό», συμπληρώνει.
Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου«Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για το συγκεκριμένο σύνδρομο, επομένως η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση την παρουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων και την απουσία άλλων υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων. Ο γιατρός θα λάβει πρώτα ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση.
Μπορεί επίσης να ζητήσει ορισμένες εξετάσεις, όπως ανάλυση κοπράνων, εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές μελέτες, για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει κολονοσκόπηση ή ενδοσκόπηση για να ελέγξει το κόλον ή το λεπτό έντερο», τονίζει ο κ. Κατσώρας.
Διευκρινίζει ότι «έχουν τεθεί ορισμένα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών, με τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα να είναι τα κριτήρια της Ρώμης. Συγκεκριμένα, για τη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, από το 2016 ισχύουν τα κριτήρια της Ρώμης IV. Σύμφωνα με αυτά, ένα άτομο πρέπει να έχει επαναλαμβανόμενο κοιλιακό άλγος ή δυσφορία για τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα τους τελευταίους τρεις μήνες, μαζί με δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
πόνο ή ενόχληση που σχετίζεται με την αφόδευσηαλλαγές στη συχνότητα των κενώσεωναλλαγές στη μορφή ή την εμφάνιση των κοπράνωνΕάν ο εξεταζόμενος πληροί αυτά τα διαγνωστικά κριτήρια, διαγιγνώσκεται με το σύνδρομο το οποίο στη συνέχεια ταξινομείται, με βάση την «κύρια συνήθεια» του εντέρου του πάσχοντος ατόμου, σε έναν από τους παρακάτω τέσσερις υποτύπους:
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα (IBS-C)Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια (IBS-D)Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με μικτές συνήθειες του εντέρου (IBS-M)Μη υποτυποποιημένο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS-U)»Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρουΔεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό αλλαγών του τρόπου ζωής, διατροφικών αλλαγών και φαρμάκων.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής:
Οι πάσχοντες θα πρέπει να υιοθετήσουν την τακτική αλλά όχι απαραίτητα έντονη άσκηση, τεχνικές διαχείρισης του στρες (έλεγχος της αναπνοής, γιόγκα) και να επιδιώκουν καθημερινά επαρκή και ξεκούραστο ύπνο.
Διατροφικές αλλαγές
Για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου «ενοχοποιούνται» διαφορετικές τροφές για κάθε άτομο. «Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες φαίνεται ότι επηρεάζουν την πλειονότητα των πασχόντων. Αυτές είναι τα λιπαρά τρόφιμα, η καφεΐνη, το αλκοόλ, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, το γάλα και τα μπαχαρικά. Εάν κάποιο ή όλα αυτά τα τρόφιμα διαπιστωμένα επιτείνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου, θα πρέπει να αποφεύγονται ή και να εξαλειφθούν από το διαιτολόγιο του πάσχοντος.
Επειδή όμως οι φυτικές ίνες, παρά την πυροδότηση του συνδρόμου, δεν θα πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο κανενός, καλό θα είναι να μην εξαλειφθεί η λήψη τους αλλά να συνοδεύεται από την αυξημένη παράλληλη κατανάλωση νερού. Πέρα από τις διατροφικές πηγές φυτικών ινών, ο γιατρός ή ένας ειδικός διατροφολόγος μπορούν να συστήσουν και κάποια συμπληρώματα (λιναρόσπορο, προβιοτικά, πρεβιοτικά -η «τροφή» των προβιοτικών).
Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται οι λεγόμενοι υδατάνθρακες βραχείας αλύσου (FODMAP) όπως η λακτόζη (περιέχεται στο γάλα, τα γαλακτοκομικά και το παγωτό) και η φρουκτόζη» επισημαίνει ο ειδικός.
Θεραπευτική προσέγγιση«Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφηθούν για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, όπως: αντισπασμωδικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κοιλιακής κράμπας, και καθαρτικά ή αντιδιαρροϊκά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πόνου ή δυσφορίας.
Πέρα από αυτά, κάποιες συμπεριφορικές θεραπείες όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή η ιατρική υπνοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, σε άτομα με σημαντικό άγχος.
Συμπερασματικά, ενώ το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια πάθηση, οι περισσότεροι πάσχοντες μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική, υγιή ζωή με τη βοήθεια της κατάλληλης θεραπείας και αυτοφροντίδας. Είναι επίσης σημαντικό για τα άτομα με το σύνδρομο να συνεργαστούν στενά με τον γιατρό τους, ώστε να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που να αντιμετωπίζει τα μοναδικά συμπτώματα και τις ανάγκες τους» καταλήγει ο κ. Κατσώρας.
To άρθρο Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι είναι η σπαστική εντεροκολίτιδα και τι πρέπει να ξέρετε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το tweet του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για την εκλογή Κασσελάκη
- «Δεν πέθανε από τσίμπημα κουνουπιού»
- Kασσελάκης για Τάιλερ: «Έχει να προσφέρει πολλά στον τόπο»
- Κασσελάκης: Η πρώτη επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης του νέου προέδρου
- Στέφανος Κασσελάκης: Σε "ναρκοπέδιο" η ηγεσία του στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι αντίπαλοί του ετοιμάζονται να ελέγξουν το κόμμα στο συνέδριο
- ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί έχασε η Έφη Αχτσιόγλου
- Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία Elias: Από ώρα σε ώρα τα έντονα φαινόμενα - Ποιες περιοχές θα πλήξουν τη Δευτέρα
- Ο νέος Proedros, η μεγάλη επιστροφή (του Νίκου Παππά), ο κανονικός ΣΥΡΙΖΑ (τι πάθαμε, αδέλφια), το Μαξίμου και μια ωραία ατμόσφαιρα…
- Γιώργος Αγγελόπουλος: Χόρεψε ζεϊμπέκικο του Μητροπάνου στον γάμο - Αποθεώνεται από τους καλεσμένους
- Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής: Μεταφέρονται σε αυτό αρμοδιότητες 4 εφοριών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Νέες ταυτότητες: Στο id.gov.gr οι αιτήσεις – Πόσο κοστίζουν, πότε πληρώνουμε διπλά
- Στέφανος Κασσελάκης: Ο 35άρης από την Εκάλη που μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να κερδίσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
- Η Σοφία Λόρεν έπεσε μέσα στο σπίτι της και έσπασε το ισχίο της
- Συνάντηση Κασσελάκη - Τσίπρα σήμερα στις 12.00 στη Βουλή
- Νέες ταυτότητες: Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού – Αναλυτικά όλη η διαδικασία μέσα από 22 ερωτήσεις
- Η στιγμή που ο Στέφανος Κασσελακης μαθαίνει τη νίκη του στις εκλογές
- Μήνυμα ενότητας από Κασσελάκη: Στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος πρώτος
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
- Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα φέρνει η κακοκαιρία Elias: Βροχές και ισχυρές καταιγίδες κυρίως στη Θεσσαλία
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι είναι η σπαστική εντεροκολίτιδα και τι πρέπει να ξέρετε
![Σύνδρομο,syndromo](https://images32.inewsgr.com/5032/50329102/syndromo-everethistou-enterou-ti-einai-i-spastiki-enterokolitida-kai-ti-prepei-na-xerete-160.jpg)
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι είναι η σπαστική εντεροκολίτιδα και τι πρέπει να ξέρετε
- Πέθανε ο πρώην αρχηγός της ιταλικής Μαφίας, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο
- «Καμπανάκι» στη Θεσσαλία για τη «νόσο των πτηνοτρόφων» - «Κινδυνεύουν όσοι καθαρίζουν τα πλημμυρισμένα σπίτια» λέει ο Τζανάκης
- Νέες ταυτότητες: Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού – Αναλυτικά όλη η διαδικασία μέσα από 22 ερωτήσεις
- Επανεξετάζεται ο μειωμένος ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και τον καφέ - Τα νέα σενάρια που φέρνει το υψηλό δημοσιονομικό κόστος
- Γη της ελιάς: Η Βασιλική βλέπει το κακό όνειρο με την Αρετή και οι ανησυχίες της επαληθεύονται
- Η κακοκαιρία Elias εισέβαλε στη Θεσσαλία - Πότε φτάνει στην Αττική, οι 3 περιοχές όπου θα σημειωθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη - Η συνάντηση με τον Τσίπρα και το «στοίχημα» της ενότητας
- Η επόμενη μέρα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη - Η συνάντηση με τον Τσίπρα και το «στοίχημα» της ενότητας
- Η κακοκαιρία Elias εισέβαλε στη Θεσσαλία - Οι 3 περιοχές όπου θα σημειωθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καναδάς: Ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλεσε «ουκρανό ήρωα» εθελοντή των SS – Ζήτησε συγγνώμη για την «παράβλεψη»
- Ο πολιτικός διάλογος ως πολύτιμο δώρο στον Ερντογάν
- Σερβία – Κόσοβο: Χαοτική παραμένει η κατάσταση στο Μπάνισκο
- Ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας
- Νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ, νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης
- Σοκαριστικό βίντεο με ΙΧ να χτυπάει μηχανάκι και να εγκαταλείπει τον αναβάτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Τροχαίο στην Πάτρα: Σε τρεις αυξήθηκαν οι νεκροί – Ανάμεσά τους το 3χρονο παιδάκι
- Δευτέρα χωρίς κρέας - «Πράσινα» μπιφτέκια με σπανάκι και τυρί