Τα «αγκάθια» στη συμμαχία της Κεντροδεξιάς στην Ιταλία - Διαφωνίες και αποκλίσεις

16:08 26/9/2022 - Πηγή: NewsIt

Μπορεί η Κεντροδεξιά Συμμαχία που κέρδισε τις εκλογές της Ιταλίας χθες (25.9.2022) με ηγέτιδα την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι να δείχνει ενωμένη, όμως το «Fratelli d’ Italia», η Λέγκα και το «Forza Italia», εμφανίζουν διαφωνίες σε καίρια ζητήματα.

Η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενέργεια και το περιβάλλον αλλά και οι αξίες που πρεσβεύουν τα κόμματα των νικητών των εκλογών της Ιταλίας είναι μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Άλλωστε,

όπως δήλωσε και η Τζόρτζια Μελόνι, «η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε». Όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι και η πρώτη ακροδεξιά που εκλέγεται στο αξίωμα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ευρώπη, με την Κομισιόν να δηλώνει ότι «ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές», μέσω του Επικεφαλής εκπροσώπου της, Ερίκ Μαμέρ.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών σημείωσε ότι «η Κομισιόν και η Πρόεδρος εργάζονται με τις κυβερνήσεις, οι οποίες βγαίνουν από τις κάλπες των κρατών-μελών της ΕΕ». Ωστόσο, επισημαίνεται ότι προς το παρόν αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

Εξωτερική πολιτική

Ο συνασπισμός δηλώνει ότι θέλει «να σεβαστεί τις ανειλημμένες δεσμεύσεις» της Ρώμης απέναντι στο ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει την υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.

Ιστορικά, η πολιτική οικογένεια της Μελόνι έχει οικοδομηθεί επί του αντικομμουνισμού και υπερασπίζεται με θέρμη την Ατλαντική Συμμαχία στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Όμως, ο Ματέο Σαλβίνι, το μέλλον του οποίου στην ηγεσία της Λέγκας είναι επισφαλές μετά την κατάρρευσή της στις κάλπες, δήλωσε ότι είναι αντίθετος στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Άλλωστε, δεν έχει κρύψει και κατά το παρελθόν τον θαυμασμό του για τον Πούτιν. Όσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πώς να γυρίσει την πλάτη στον πρόεδρο της Ρωσίας τον οποίο είχε συνοδεύσει το 2014 στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου;

Ο ακροδεξιός συνασπισμός εγγυάται την «πλήρη αποδοχή» από την Ιταλία «της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» και κάνει λόγο για μία «περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση», απαιτώντας «την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και οικονομικής διακυβέρνησης».

Αν η Τζόρτζια Μελόνι έχει εγκαταλείψει την ιδέα του Italexit, εννοεί να αναμορφώσει την σχέση ανάμεσα στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες.

«Η γιορτή τελείωσε, η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα όπως κάνουν οι άλλοι και μετά θα αναζητήσουμε κοινές λύσεις», προειδοποίησε κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.

«Η Ιταλία είναι μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα, με πολύ φιλοευρωπαίους πολίτες και θεωρούμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών.

Ο κ. Μπούχνερ ερωτήθηκε ακόμη εάν ο Όλαφ Σολτς θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, για να απαντήσει ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα. Αρνήθηκε πάντως, ερωτώμενος σχετικά, ότι «είναι θέμα προσώπου».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί για τη σταθερότητα της ευρωζώνης μετά τις ιταλικές εκλογές, η εκπρόσωπος Φραντσίσκα Κάλβαϊ περιορίστηκε να επισημάνει ότι υπάρχουν στην ευρωζώνη συγκεκριμένοι κανόνες και το Βερολίνο αναμένει ότι τους τηρούν όλα τα κράτη – μέλη.

Οικονομία

Η Ιταλία θεωρείται πλέον από ορισμένους ο νέος ασθενής της ευρωζώνης. Το ιταλικό χρέος είναι κολοσσιαίο, ο πληθωρισμός πάνω από 9% και η φθίνουσα παραγωγικότητα φρενάρει την ανάπτυξη.

Έχει απόλυτη ανάγκη το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογούν στην Ιταλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο διαπραγματεύθηκε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ο συνασπισμός της Μελόνι επιδιώκει «αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης με βάση τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις νέες προτεραιότητες», κυρίως, για να ληφθεί υπ’ όψιν ο πληθωρισμός.

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας το έκανε (για την ακρίβεια, η Λισαβώνα διατύπωσε αίτημα προς αυτήν την κατεύθυνση) και δεν είναι δυνατόν για την Ιταλία;», είχε αναρωτηθεί η Μελόνι στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Αξίες

Όπως έχει ομολογήσει η Μελόνι, προωθεί «συντηρητικές» αξίες, τις οποίες άλλωστε συμμερίζεται μαζί με τους εταίρους της στον ακροδεξιό συνασπισμό, που εννοούν να υπερασπισθούν «τις ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες και την εβραιοχριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης».

Για να γίνει αυτό, θέλουν να εφαρμόσουν «ένα σχέδιο υποστήριξης της γεννητικότητας που προβλέπει δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και εντός των επιχειρήσεων, παιγνιδότοπους» και την σταδιακή εισαγωγή του οικογενειακού συντελεστή.

Έχοντας εισέλθει σε έναν «δημογραφικό χειμώνα», ο οποίος θεωρούν ότι θέτει σε κίνδυνο την χριστιανική της κληρονομιά, η Ιταλία δεν γεννά πλέον παιδιά και η αύξηση του πληθυσμού της προέρχεται από την μετανάστευση. Μετανάστευση που υπόσχονται να καταπολεμήσουν με την δημιουργία hot spots στις χώρες καταγωγής όπου θα γίνεται και η διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

Σχεδιάζουν επίσης να «μπλοκάρουν τα πλοία» των μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο «για να εμποδίσουν, σε συμφωνία με τις βορειοαφρικανικές, την διακίνηση ανθρώπινων όντων».

Όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών (2018-2019), ο Ματέο Σαλβίνι είχε απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στα ιταλικά λιμάνια των πλοίων που μετέφεραν διασωθέντες από την θάλασσα μετανάστες. Αποτέλεσμα, ο εγκλωβισμός εκατοντάδων ανθρώπων ανοικτά των ιταλικών ακτών σε καταστροφικές υγειονομικές συνθήκες. Για την πολιτική του αυτή δικάζεται ενώπιον δικαστηρίου της Σικελίας.

Ενέργεια και περιβάλλον

Για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης, ο συνασπισμός θεωρεί αναγκαία την «αειφόρο ενεργειακή μετάβαση» με την αύξηση της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προσφυγή στην πυρηνική ενέργεια.

Δηλώνει ότι θέλει «να σεβασθεί» τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ιταλίας για την καταπολέμηση της «κλιματικής αλλαγής» – δεν χρησιμοποιεί τον όρο «υπερθέρμανση» – αλλά επίσης να επικαιροποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Ο Ματέο Σαλβίνι πήρε πρόσφατα θέση κατά του τερματισμού της παραγωγής αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα στον βόρεια Ιταλία μέχρι το 2035.

Η Ιταλία έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πρέπει να επιδιώξει «την διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας» και να κινηθεί προς την αυτάρκεια. Δεν διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς και η ξηρασία που έπληξε αυτό το καλοκαίρι την χώρα και αναμένεται ότι θα επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα επηρεάζει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

To άρθρο Τα «αγκάθια» στη συμμαχία της Κεντροδεξιάς στην Ιταλία - Διαφωνίες και αποκλίσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα