Τα «γκρίζα» σημεία του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα

14:24 3/11/2020 - Πηγή: NewsIt

Ο Νέος Πτωχευτικός Νόμος 4738/2020, έφερε νέες διατάξεις για την πτώχευση, την ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους οφειλέτες που ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο μαζί με τους εγγυητές τους. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, ενεργοποιείται το νέο Πτωχευτικό Πλαίσιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο φτάνει στα 234 δισ. ευρώ.

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα αναλύει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου όλα όσα πρέπει

να γνωρίζετε για τον νέο πτωχευτικό νόμο και εξηγεί όλα τα «γκρίζα» σημεία του. Ποιους οφειλέτες αφορά ο νέος νόμος; Προστατεύεται ή όχι η πρώτη κατοικία; Πόσο επηρεάζονται οι  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και οι εγγυητές των οφειλετών; Ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν;

Ποιους αφορά αυτός ο νέος νόμος της Κυβέρνησης

«Αφορά όλους τους οφειλέτες. Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι ο νέος νόμος χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα είναι ο προληπτικός μηχανισμός, πριν πτωχεύσεις και το δεύτερο τμήμα είναι ο μηχανισμός ο πτωχευτικός. Έτσι λοιπόν στον πρώτο, τον προληπτικό μηχανισμό υπάγεται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που βλέπει ότι σε λίγο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και στο δεύτερο υπάγονται όσοι έχουν οφειλές σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για έξι μήνες και οι οφειλές είναι πάνω από 60.000 ευρώ. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισχύει το 60%. Επομένως, μία πολύ μεγάλη γκάμα οφειλετών, υπάγεται στον πτωχευτικό μηχανισμό και με όλα τα δεινά που θα επιφέρει. Όποιος βλέπει ότι φτάνει στα όρια να μην μπορεί να εξυπηρετήσει κάποια οφειλή του, είτε είναι σε τράπεζα, δημόσιο, είτε σε κάποια ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να κάνει χρήση του προληπτικού μηχανισμού αφερεγγυότητας. Δηλαδή κάνει μία αίτηση σε μία πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και από κει και πέρα θα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του. Το προβληματικό σημείο στο συγκεκριμένο μηχανισμό, είναι πάλι η μη υποχρεωτικότητα της τράπεζας να κάνει ρύθμιση στον δανειολήπτη. Θα έχουμε πρόβλημα όπως είχαμε και με όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα, είτε του εξωδικαστικού. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό λέγανε τότε οι κυβερνητικοί, ότι θα προστατευτούν 400.000 επιχειρηματίες και σήμερα βρίσκονται γύρω στις δυόμιση χιλιάδες. Όταν δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για τις τράπεζες, ξέρετε ότι μπορεί να γίνει και κάποια κατάχρηση αυτής της μη υποχρεωτικότητας και να μην έχουμε ρυθμίσεις».

Σε ποια πλατφόρμα θα πρέπει να μπει ο οφειλέτης;

«Η διαδικασία, δεν θα είναι δύσκολη. Θα είναι απλή. Θα υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα κάνει μέσα την αίτηση, τα περισσότερα στοιχεία θα ανεβαίνουν διαδικτυακά από τους φορείς. Είτε αυτό είναι δημόσιο, είτε ασφαλιστικά ταμεία, είτε τα έγγραφα του τα προσωπικά, θα δίνει βέβαια την άρση απορρήτου που ούτως ή άλλως σε όλα τα νομοθετήματα θα την έδινε την άρση απορρήτου και από κει και πέρα πρέπει να γίνεται η ρύθμιση. Το πρόβλημα κυρία Τσέγκου, ξεκινά όταν ο δανειολήπτης θα πρέπει να πτωχεύσει. Επειδή το νομοθέτημα, προβλέπει υποχρεωτικότητα στον οφειλέτη να υποβάλει ο ίδιος αίτηση της πτώχευσής του, εκεί θα έχουμε τεράστια προβλήματα όπως καταλαβαίνετε, διότι πλέον βάσει της πτώχευσης, έρχεται η εκποίηση όλης της περιουσίας, ακίνητο και πρώτη κατοικία, είτε αφορά κινητό, είτε το εισόδημα από πάνω από το ακατάσχετο».

Προστατεύεται η πρώτη κατοικία;

«Όχι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Ακόμη και για τις ευάλωτα κοινωνικές ομάδες, το σπίτι θα πηγαίνει σε αυτόν τον ωραίο απορία αφερεγγυότητας. Το προβληματικό είναι, ότι ένας ευάλωτος, θα μπορεί να νοικιάζει το σπίτι αυτό, αφού το έχει μεταβιβάσει. Όμως σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται στο νόμο, θα μπορεί πρακτικά να καταβάλει αυτό το μίσθωμα;»

Ο οφειλέτης αν δηλώσει πτώχευση, τί χάνει;

«Τα πάντα. Κινητή και ακίνητη περιουσία, δηλαδή πέρα από το σπίτι και αν έχει κάποιο χωράφι στο χωριό ή κάποιο πατρικό, χάνει ένα αμάξι, μία μοτοσυκλέτα, την κινητή περιουσία, τα έπιπλα του σπιτιού όσα δεν είναι ακατάσχετα, ότι υπάρχει στην περιουσία του σε κινητό πράγμα και χάνει και το εισόδημά του, πάνω από το όριο του ακατάσχετου».

Πόσο θα πρέπει να ανησυχούν οι εγγυητές;

«Αν η περιουσία του οφειλέτη δεν επαρκεί για να καλύψει την οφειλή, που δεν θα επαρκεί, γιατί ξέρουμε ότι η αξία των ακινήτων έχει απομειωθεί, τότε σε αυτή την περίπτωση έρχονται να πτωχεύσουν και τον εγγυητή, που δεν έχει καμία σχέση, δεν πήρε χρήματα να διαχειριστεί από ένα δάνειο, έβαλε την υπογραφή του σε άλλες συνθήκες. Σήμερα ένας θα πήγαινε να γίνει εγγυητής σε έναν άλλον; Όχι. Πήγανε σε διαφορετικές συνθήκες και αυτός ο άνθρωπος την περιουσία που θα χάσει, την έχει κάνει μία εργασία κυρία Τσέγκου και όχι με δανεικά».

Με προστατεύει ο Νόμος Κατσέλη;

«Καταρχήν να πούμε ότι αυτός που έχει δικαστική απόφαση προστατεύεται, αλλά υπάρχει διάταξη μέσα στον πτωχευτικό νόμο η οποία λέει ότι στην πτωχευτική περιουσία, περιλαμβάνεται και το ακίνητο που προστατεύτηκε με βάση το νόμο Κατσέλη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν υπάρχει μία οφειλή, θυμάστε ότι με τις αρχικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, μέσα στο νόμο Κατσέλη δεν έμπαιναν τα χρέη στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, ή ξέχασαν να βάλουν όλα τους τα χρέη από ίσως και λάθος κάποιον συναδέλφων. Αυτός που έχει λοιπόν και ένα τέτοιο χρέος, παρά το γεγονός ότι έχει προστατευτεί η κατοικία του και πληρώνει τη δόση του νόμου Κατσέλη, θα μπορεί να πτωχεύσει. Με αποτέλεσμα δώρον άδωρον, η προστασία του νόμου».

Δείτε όλη την συνέντευξη 

To άρθρο Τα «γκρίζα» σημεία του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέου Πτωχευτικού Κώδικα,neou ptocheftikou kodika