Τα «ψυχολογικά» δεν... περνάνε - Για αυτούς τους λόγους θα μπορεί να αλλάξει η β’ δόση του Astrazeneca - Αναλυτικά όλη η διαδικασία
Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του κου Θεμιστοκλέους για το εμβόλιο της Astrazeneca κατά του κορονοϊού: «Στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί θρόμβωση δεν θα πρέπει να κάνει κάποιος την β’ δόση του AstraZeneca. Για οποιοδήποτε άλλο λόγο η επιτροπή άφησε μεγάλο περιθώριο και γι’ αυτό έβαλε τον οικογενειακό γιατρό. Αν το κρίνει ο γιατρός, συγκεκριμένη επιτροπή θα αποφασίσει στην συνέχεια αν πρέπει να αλλάξει το εμβόλιο. Ο πολίτης δεν μένει ξεκρέμαστος.
Όσοι για τους πολίτες που αναμένουν να εμβολιαστούν με β δόση του Astrazeneca, αυτοί φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία τους 470.000.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Η σύσταση είναι όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση Astrazeneca να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο. Από τη σύσταση εξαιρούνται όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Στην ουσία, η Επιτροπή συστήνει η συγκεκριμένη εταιρία να μην προτιμάται από όσους είναι κάτω των 60 ετών.
«Η απόφαση του γιατρού θα πρέπει να είναι για σοβαρό λόγο και καλά τεκμηριωμένη»Μιλώντας στο newsit.gr η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθαρίζει τους ιατρικούς λόγους που θα γίνονται δεκτοί από την επιτροπή εμβολιασμών για αλλαγή της β’ δόσης με άλλο εμβόλιο.
Όπως εξηγεί η ίδια: «Η απόφαση της επιτροπής για έναν πολίτη που βάση γνωμάτευσης του γιατρού του ζητάει να αλλάξει τη β’ δόση του Astrazeneca με ένα άλλο εμβόλιο, δεν θα ξεπερνάει τα τρία 24ώρα. Η αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να είναι αναφυλακτική, δεν μιλάμε για ένα εξάνθημα ή το κάθε σπυράκι.
Click4more: Self test για κορονοϊό: Κρίσιμη συνάντηση Υπουργείου Υγείας – Φαρμακοποιών μετά τις «απειλές»
Θα πρέπει η αναφυλακτική αντίδραση να είναι σοβαρή, όπως καθορίζεται στα εμβολιαστικά κέντρα. Μια ταχυκαρδία για παράδειγμα ή ένας επίμονος πυρετός ημερών επίσης θεωρείται συνηθισμένη αντίδραση. Δεν είναι κάτι εξαιρετικό. Ο γιατρός θα πρέπει να έχει κάποιο ιδιαίτερο λόγο για να κάνει μια γνωμάτευση και να τον καταγράψει αυτό τον λόγο. Ο λόγος θα πρέπει να είναι σοβαρός και τεκμηριωμένος.
Εκτός από την θρόμβωση στην α’ δόση θα πρέπει ο ιατρικός λόγος να είναι κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις αλλεργικές αντιδράσεις. Αν ο γιατρός θεωρεί ότι κάποιο πρόβλημα συσχετίστηκε με το εμβόλιο θα το ακούσουμε και ας μην είναι στις περιγραφόμενες παρενέργειες. Τα ψυχολογικά ζητήματα όμως δεν περιλαμβάνονται. Μιλάμε για ιατρικούς λόγους που στέκουν. Η επιτροπή θα κρίνει και θα κάνει τη δουλειά της».
«Η διαδικασία θα δυσκολέψει τους πολίτες»«Αν βάλουμε μια διαδικασία δύσκολη για τον πολίτη πολύ φοβάμαι ότι αυτός δεν θα μπει στη διαδικασία να κάνει τη β’ δόση» λέει στο newsit.gr εκφράζοντας τις αντιρρήσεις και τους φόβους της η Άννα Μαστοράκου, πυρηνική γιατρός και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί, η διαδικασία της γνωμάτευσης στη β’ δόση για όσους αντιμετώπισαν προβλήματα μετά από την α’ δόση του Astrazeneca είναι προς την κατεύθυνση της γραφειοκρατίας την ώρα που η ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό είναι καίρια. Η ίδια θεωρεί πως οι παλινωδίες της επιτροπής για το συγκεκριμένο εμβόλιο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια και ενδεχομένως και μια αίσθηση παραίτησης στους πολίτες. «Ο πολίτης έχει αναστατωθεί και δημιουργείται φυσικά και η εξής καχυποψία: “Τώρα ανακαλύπτουν ότι δεν έπρεπε να γίνεται στους κάτω των 60;”» περιγράφει η κα Μαστοράκου και συμπληρώνει: «Ο κόσμος αναρωτιέται και για το εξής: Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να μας επιτρέπουν να κάνουμε την εναλλαγή των εμβολίων με ασφάλεια; Πολλοί νιώθουν πελαγωμένοι».
Click4more: Κορονοϊός: Το «κοκτέιλ» αντισωμάτων της Regeneron μειώνει τους θανάτους ασθενών που δεν έχουν αντισώματα
Η κα Μαστοράκου πάντως, τονίζει τη μεγάλη αξία που έχει η β’ δόση του εμβολίου.« Σε κάθε περίπτωση πρέπει το πρωτόκολλο να τηρηθεί και η δεύτερη δόση να γίνει οπωσδήποτε, με όποιο εμβόλιο και αν είναι, αλλιώς η ανοσολογική απάντηση του πολίτη δεν θα είναι ικανοποιητική. Με μια δόση, το άτομο δεν θα καλύπτεται ικανοποιητικά ούτε απέναντι στο βασικό στέλεχος κι ακόμα περισσότερο στις μεταλλάξεις. Αν η β’ δόση αγνοηθεί, από ένα διάστημα κι έπειτα, αυτός ο πολίτης θα είναι επιρρεπής στον ιό. Να τονίσω ότι η νόσηση με covid αφήνει υπολείμματα νοσηρότητας αφού ως αγγειακή νόσος έχει την τάση να επιτίθεται σε όλα τα όργανα».
Η κα Μαστοράκου, αναφέρεται τέλος και στην εγγενή, κατά την ίδια, δυσκολία που υπάρχει με την γνωμάτευση ενός γιατρού που θα συστήσει να μην κάνει ο ασθενής του τη β’ δόση του Astrazeneca. O γιατρός θα μπορούσε για παράδειγμα να θεωρεί ως λόγο σοβαρό ένα υποκείμενο νόσημα ή μια παρατεταμένη οσφυαλγία μαζί με γενικότερη, επίμονη κακουχία. Όπως λέει η ίδια: «Αν δεν οριοθετηθεί καλά το εύρος των προβλημάτων υγείας που θα αναφέρονται, μοιραία θα γίνουν λάθη. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στις αιτίες αλλά την ίδια στιγμή οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν αυτό που θεωρούν σωστό ιατρικά. Πρέπει να συνταχθούν πρωτόκολλα με κατευθύνσεις από την επιτροπή των εμβολιασμών που να δοθούν στους γιατρούς. Οι αναφορές των γιατρών στις κίτρινες κάρτες που έχουν πάει στον ΕΟΦ θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ σε αυτή την κατεύθυνση».
«Πόσοι έχουν οικογενειακό γιατρό;»«Κατ’ αρχάς να πούμε ότι δεν έχουν όλοι οικογενειακό γιατρό, με την έννοια του οικογενειακού παθολόγου που γνωρίζει καλά το ιστορικό υγείας ενός πολίτη» εξηγεί με τη σειρά του και ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων και γιατρός ο οποίος παρακολουθεί στενά, επί σειρά ετών όλες τις εξελίξεις των εμβολίων.
Όπως συνεχίζει ο ίδιος να εξηγεί το σκεπτικό του: «Οι περισσότεροι πολίτες εξυπηρετούνται αποσπασματικά είτε σε δημόσιες δομές, είτε σε κάποιον γιατρό του ταμείου τους, είτε σε έναν ιδιώτη που επισκέπτονται μια στο τόσο. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο κάθε πολίτης, κι ειδικά όσοι είναι κάτω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους για το τι θέλουν να πράξουν με τη β’ δόση του Astrazeneca. Πόσο μάλιστα όταν πια έχουμε μπει σε μια φάση όπου οι πολίτες επιλέγουν τα εμβόλια τους. Ένας που φοβάται να συνεχίσει με Astrazeneca και ανησυχεί έχει το δικαίωμα να φοβάται. Η ανθρώπινη ψυχολογία δεν είναι αμελητέα».
Συμφωνώντας με την κα Μαστοράκου, ο κος Νταλούκας λέει τέλος πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, έτσι όπως άλλαξαν εκ νέου οι αποφάσεις της επιτροπής, πόσοι πολίτες θα κάνουν τελικά τη β’ δόση του Astrazeneca και ειδικά όσοι δεν μπορούν να πάρουν μια γνωμάτευση από γιατρό. Όπως καταλήγει ο κος Νταλούκας: «Δώσαμε με εμμονή το εν λόγω εμβόλιο σε ομάδες πολιτών που στο εξωτερικό δεν το έκαναν. Έχασαν τη ζωή τους από αυτό το εμβόλιο κάποιοι άνθρωποι στη χώρα μας. Δεν είναι παράλογος ο φόβος».
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime / Reuters.
To άρθρο Τα «ψυχολογικά» δεν... περνάνε - Για αυτούς τους λόγους θα μπορεί να αλλάξει η β’ δόση του Astrazeneca - Αναλυτικά όλη η διαδικασία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμός από την αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σύμπαν
- Ποιος επιθετικός καρκίνος συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, ειδικά στην κοιλιά
- Θρήνος! Πέθανε στα 38 του ο Γιάννης Χασιώτης
- Φωτιά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο - Οι πρώτες εικόνες
- Έγκλημα στην Κατερίνη: Αυτός είναι ο 45χρονος που βρέθηκε απανθρακωμένος (pics)
- «Βροχή» λουκέτων στην εστίαση – Οι πρώτες αγωγές κατά του Δημοσίου
- Άγριο έγκλημα στην Κατερίνη: Ποιος ήταν ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος
- Η Γιουνάιτεντ ετοιμάζει "βόμβα μεγατόνων" για τον Ρονάλντο
- Άγριο έγκλημα στην Κατερίνη: Έδεσαν και έκαψαν ζωντανό 45χρονο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που είχε γίνει εφιάλτης των καταστηματαρχών (pics)
- «Παράθυρο» Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία της αντιπολίτευσης – «Ούτε διαμέρισμα» στον «μπαταχτσή» Μητσοτάκη
- Φωτιά στο Γκάζι
- Έγκλημα στην Κατερίνη: Εδώ βρέθηκε καμμένος και δεμένος ο 45χρονος (pics)
- Η πρώτη προπόνηση του Άρη ενόψει της νέας σεζόν
- Φωτιά στην Εύβοια: Δύο τα πύρινα μέτωπα
- Ο Μάριο Χεζόνια απάντησε στον δημοσιογράφο που τον στέλνει Μπαρτσελόνα
- Καρολίνα Καλύβα – Survivor: «Ο Σάκης Κατσούλης παίζει πιο στρατηγικά από όλους»
- Self test για κορονοϊό: Κρίσιμη συνάντηση Υπουργείου Υγείας – Φαρμακοποιών μετά τις «απειλές»
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Τα «ψυχολογικά» δεν... περνάνε - Για αυτούς τους λόγους θα μπορεί να αλλάξει η β’ δόση του Astrazeneca - Αναλυτικά όλη η διαδικασία
- Ιωάννινα: Ιερόσυλος έκλεψε Ευαγγέλιο του 1818 (pics)
- Από την ΑΕΚ στην Σέριφ Τιρασπόλ ο Αθανασιάδης
- Φωτιά στο Γκάζι
- Αυτή η McLaren F1 θα ξεπεράσει τα $15 εκατ. σε δημοπρασία! (video)
- Η πρώτη προπόνηση του Άρη ενόψει της νέας σεζόν
- EuSIF: Το πρώτο «πράσινο» fund με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων
- Γερμανία: Υποχωρούν οι Πράσινοι, ανακάμπτει η Χριστιανική Ένωση
- «Παράθυρο» Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία της αντιπολίτευσης – «Ούτε διαμέρισμα» στον «μπαταχτσή» Μητσοτάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν: Χαοτικές καταστάσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους δημοσιογράφους
- Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Το τι πιστεύουν οι πολίτες θα το δείτε στις εκλογές
- Πατρινό «άρωμα» στα κινηματογραφικά βραβεία «Ίρις 2021»
- Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης
- Το καλύτερο γκολ των Euro: Πολ Γκασκόιν ή Μάρκο Φαν Μπάστεν;
- Σκελετική υγεία: Οι τροφές που προστατεύουν τα οστά σας (εικόνες)
- Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το e-commerce στο 2ο online σεμινάριο του #GrowYourBusiness
- Αναπληρωματικό Μέλος του νέου ΔΣ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ο ΓΔ της ΟΕΒ
- Τσόρνιγκερ: «Μας περιμένει δύσκολη αποστολή»
- Σουφλέ σοκολάτας