Τιραμισού: Το πιο διάσημο ιταλικό γλυκό και η άγνωσστη ιστορία του

11:01 27/7/2024 - Πηγή: NewsIt

Όταν σκέφτεστε την ιταλική κουζίνα, οι πρώτες σκέψεις που σας έρχονται μπορεί να είναι η πίτσα, τα ζυμαρικά και το ελαιόλαδο, αλλά σε κάθε περίπτωση, από τη λίστα αυτή σπάνια απουσιάζει το τιραμισού.

Η ακριβής προέλευση του τιραμισού είναι αμφιλεγόμενη, με διάφορες περιοχές της Ιταλίας να διεκδικούν την τιμή της δημιουργίας του. Η πιο διαδεδομένη θεωρία τοποθετεί τη γέννησή του στη Βενετία, στη δεκαετία του 1960. Από τότε, το τιραμισού έχει εξελιχθεί και έχει υιοθετηθεί

από πολλά εστιατόρια και σπίτια ανά τον κόσμο.

Το τιραμισού είναι ένα επιδόρπιο που κατασκευάζεται από στρώσεις βουτηγμένων σε καφέ σαβουαγιάρ (ladyfingers), μια κρέμα από τυρί μασκαρπόνε, αυγά, ζάχαρη και κακάο.

Το όνομά του σημαίνει “σήκωσέ με” ή “ανέβασέ με” στα ιταλικά, κάτι που αποδίδεται στην ευχάριστη αίσθηση που προσφέρει στους γευστικούς κάλυκες.

Το τιραμισού δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Έχει γίνει σύμβολο της ιταλικής γαστρονομίας και σερβίρεται σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας αλλά και σε απλά καφέ. Η ευελιξία του το καθιστά ιδανικό για κάθε περίσταση, από απλά οικογενειακά γεύματα μέχρι επίσημες δεξιώσεις.

Όνονα και συνταγή

Το όνομά του σημαίνει «ανέβασέ με» ή «ξύπνησέ με» στα ιταλικά, πιθανόν λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφέ και ζάχαρη, που προσφέρουν ενέργεια.

Συστατικά:

Τα βασικά συστατικά του τιραμισού είναι:

Μπισκότα σαβουαγιάρ (σαβαγιάρ ή μπισκότα ladyfingers)

Φρέσκος καφές εσπρέσο

Μασκαρπόνε (κρεμώδες τυρί)

Αυγά

Ζάχαρη

Κακάο

Λικέρ (συνήθως μαρσάλα, αμαρέτο ή ρούμι)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε δυνατό καφέ εσπρέσο και τον αφήνουμε να κρυώσει. Προαιρετικά, προσθέτουμε λικέρ στον καφέ.

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια κρέμα αφράτη και ανοιχτόχρωμη.

Προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα του μασκαρπόνε.

Βουτάμε τα μπισκότα σαβουαγιάρ στον κρύο καφέ και τα στρώνουμε σε μια φόρμα. Καλύπτουμε με το μισό μείγμα μασκαρπόνε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με μια δεύτερη στρώση μπισκότων και το υπόλοιπο μείγμα μασκαρπόνε.

Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Πασπαλίζουμε με κακάο πριν το σερβίρουμε.

Η ιστορία του τιραμισού

Η ιστορία του Le Beccherie: Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι το τιραμισού δημιουργήθηκε το 1969 από την Ada Campeol και τον ζαχαροπλάστη Roberto Linguanotto στο εστιατόριο Le Beccherie στην πόλη Τρεβίζο της Ιταλίας. Η Campeol και ο Linguanotto πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τελικά κατέληξαν σε αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως τιραμισού. Το όνομα «τιραμισού» δόθηκε στο γλυκό επειδή περιέχει καφέ και έχει ελαφριά και αναζωογονητική γεύση.

Η ιστορία του El Toula: Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το τιραμισού δημιουργήθηκε από τον ζαχαροπλάστη Carminantonio Iannaccone στο εστιατόριο El Toula στην περιοχή Friuli Venezia Giulia της Ιταλίας, κατά τη δεκαετία του 1960. Ο Iannaccone υποστηρίζει ότι δημιούργησε το γλυκό χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά και έδωσε το όνομα «τιραμισού» λόγω της αναζωογονητικής επίδρασης που έχει ο καφές.

To άρθρο Τιραμισού: Το πιο διάσημο ιταλικό γλυκό και η άγνωσστη ιστορία του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τιραμισού,tiramisou