Το 2025 στην ευρωζώνη και οι «αιτίες» που το κάνουν οικονομικά «δυσκολότερο» από το 2024

10:51 2/1/2025 - Πηγή: NewsIt

Η επικεφαλής της ΕΚΤ κα Λαγκάρντ υποδέχθηκε το 2025 με κάποιες δηλώσεις, μάλλον αισιόδοξες. Υποσχέθηκε οριστική «νίκη» απέναντι στον πληθωρισμό.

Και κατά συνέπεια, άφησε να εννοηθεί, ότι το επιτοκιακό κόστος του χρήματος δεν είναι ανάγκη να μείνει τόσο ψηλά όσο είναι μέχρι και σήμερα. Όπως υποστήριξε «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο το 2024 όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού και ελπίζουμε ότι το 2025 είναι το έτος κατά το οποίο θα φτάσουμε στο στόχο, όπως αναμενόταν και όπως είχε προγραμματιστεί στη στρατηγική μας…Φυσικά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί βιώσιμα σε αυτόν τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%…».

Αναστεναγμός ανακούφισης για το 2025;

Θα μπορούσε να πει κανείς ναι, αν οι δηλώσεις αυτές δεν είχαν συνοδευθεί με λίγα 24ωρα διαφορά από τις δηλώσεις του κ. Κλάους Κνότ, ολλανδού Κεντρικού Τραπεζίτη ο οποίος σχετικά πρόσφατα είχε κάνει ένα ενδιαφέρον ταξίδι στην Κίνα. Εκεί είχε μία συνάντηση με τον κινέζο Πρόεδρο κ. Σι Ζινπίνγκ. Το συμπέρασμα του κ. Κνότ από την πολύ σημαντική συνάντησή του με τον κινέζο Πρόεδρο ήταν ότι «οι Κινέζοι θα αρχίσουν να προσφέρουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές”. Η δήλωσή του έγινε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant.

Και εξηγεί «Το βλέπουμε ήδη αυτό να συμβαίνει στην αγορά χάλυβα», είπε. Που πάει να πει ότι «Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα εξάγει τον αποπληθωρισμό της σε εμάς…».  Ο κ. Κνοτ πρόσθεσε ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ «έδωσε τη σαφή εντύπωση ότι η Κίνα είναι έτοιμη για οτιδήποτε μπορεί να έρθει από τις ΗΠΑ…». Απέφυγε βέβαια να συμπληρώσει ότι αυτό δεν συμβαίνει και για την ευρωζώνη…

Αν βάλουμε αυτές τις δύο δηλώσεις της κας Λαγκάρντ και του κ. Κνοτ, δίπλα – δίπλα, το συμπέρασμα είναι απλό.

Η Ευρωζώνη μέσα στο 2025, αν ο πρόεδρος Τράμπ εμφανισθεί συνεπής στις μέχρι σήμερα δηλώσεις του και προωθήσει την δασμολογική καταιγίδα που έχει εξαγγείλει, τότε η Ευρωζώνη θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο συνθλιπτικά κύματα για την ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της.

Ένα από τις ΗΠΑ ασφυκτικά περιοριστικό για τις εξαγωγές της και ένα άλλο αδύνατο να αντιμετωπισθεί, αποπληθωριστικών εξαγωγών από την Κίνα. Και όλα αυτά σε ένα νέο περιβάλλον ακριβότερων και μεγαλύτερων ενεργειακών δαπανών λόγω της διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου και αντικατάστασής τους με ακριβότερο αμερικανικής προέλευσης. Στις 8 Ιανουαρίου αποπλέει από τις ΗΠΑ από το νέο τερματικό σταθμό της Venture Global στο Plaquemines της Λουϊζιάνακαι αναμένεται να καταπλεύσει για να ξεφορτώσει στο γερμανικό λιμάνι Brunsbüttel το πρώτο φορτηγό LNG.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο αποπληθωρισμός των κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή οικονομία, ασφαλώς αναχαιτίζει τις πληθωριστικές πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή όμως η ευρωπαϊκή βιομηχανία με την αυτοκινητοβιομηχανία πρώτη στην λίστα, θα υποστεί αυτή την μη αντιμετωπίσιμη ανταγωνιστική πίεση στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής αγοράς, όταν αυτή θα υφίσταται παράλληλα και ταυτόχρονα τις συνέπειες της αύξησης των αμερικανικών δασμών.

Σε τέτοιες συνθήκες το τελευταίο που θα μπορούσε να πει η κα Λαγκάρντ είναι ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια ψηλά… Άλλωστε η κα Λαγκάρντ σε μία οικονομία η οποία σηκώνει το τεράστιο βάρος του αυξημένου δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.

Σε μία οικονομία όμως που το 2025 θα συνθλίβεται από τις κινεζικές εξαγωγές και τις δασμολογικές απαγορεύσεις από την Ουάσιγκτον, είναι επαρκής η μείωση του κόστους του χρήματος, έστω και στα επίπεδα του ονομαστικού πληθωρισμού, για να αναπνεύσει; Όταν μάλιστα πρέπει να πληρώνει ακριβότερα το φυσικό αέριο (δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια) και να αναλαμβάνει αυξημένα κόστη «αμυντικών» δαπανών (ΝΑΤΟ);

Και μάλιστα σε κοινωνίες των οποίων η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων έχει συμπιεστεί δραματικά από τις υψηλές τιμές που έχει αφήσει πίσω του στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο πληθωρισμός των δύο – τριών προηγούμενων ετών;

Προφανώς η κα Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της προχθές, θέλησε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το 2025 και να αφήσει τα δύσκολα, δηλαδή την αλήθεια, για αργότερα…

To άρθρο Το 2025 στην ευρωζώνη και οι «αιτίες» που το κάνουν οικονομικά «δυσκολότερο» από το 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
2025,2024