Το άνοιγμα των σχολείων φέρνει νέα έξαρση κορονοϊού και γρίπης – Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών

07:37 8/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Ανοίγουν σήμερα Δευτέρα (8.1.2024) τα σχολεία και οι ειδικοί ανησυχούν καθώς αναμένουν μια νέα έξαρση κορονοϊού και γρίπης με την επιστροφή 1,4 εκατ. μαθητών στα θρανία. 

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσαν νέες οδηγίες για το πώς θα

ανοίξουν τα σχολεία και τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, με σκοπό τη μείωση της διασποράς ιών, κορονοϊού και γρίπης στην κοινότητα.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει νέα έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως λένε.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, οι παιδίατροι διαπίστωσαν μια μικρή κάμψη της γρίπης και του SARS-CoV-2. Το άνοιγμα των σχολείων από σήμερα ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

“Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει”, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας και εξηγεί:

“Την τελευταία εβδομάδα είχαμε μια σχετική ύφεση σε αυτές τις λοιμώξεις. Φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των παιδιών κόλλησε, νόσησε και τώρα έχουμε περάσει σε μια φάση που η καμπύλη θα άρχιζε να πέφτει και για τα δύο αυτά νοσήματα. Όμως, ξαναγυρίζοντας τώρα τα παιδιά στο σχολείο, υπάρχουν παιδιά που θα γυρίσουν άρρωστα και ο συγχρωτισμός ο μεγάλος επηρεάσει τα παιδιά που δεν πέρασαν αυτά τα νοσήματα. Τώρα πόσα είναι αυτά τα παιδιά, θα το δείξει το άμεσο μέλλον”, σημειώνει.

“Θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα στα σχολεία”

Το καλό πλύσιμο των χεριών, η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, ο καλός αερισμός των χώρων διδασκαλίας και η τήρηση φυσικών αποστάσεων, συμπεριλαμβάνονται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Επίσης, εάν κάποιος μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Ωστόσο, οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα και κυρίως να υπήρχε ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης σε ειδικές ηλικίες και κατηγορίες παιδιών, αλλά και σύσταση για τη χρήση μάσκας από τους περισσότερο ευάλωτους μαθητές.

“Δεν είναι αρκετά τα μέτρα. Αυτά τα μέτρα τα ξέρουμε όλοι στη διάρκεια της πανδημίας, δεν μας είπαν κάτι καινούργιο. Και πολλά από αυτά οι παιδικοί σταθμοί τα εφαρμόζουν αυτά τα χρόνια. Το να αερίζονται οι αίθουσες είναι μια ευχή και δεν μπορεί να γίνει εύκολα μέσα στο χειμώνα. Έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να προμηθευτεί συσκευές καθαρισμού αέρα και να συστήσει τον εμβολιασμό για τη γρίπη σε όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών, σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών”, σημειώνει ο παιδίατρος κ. Νταλούκας.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) με σχετική της ανακοίνωση εκφράζει την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων και την έξαρση του Covid.

Και ζητά από την πολιτεία – μεταξύ άλλων – δωρεάν χορήγηση self test για τη διάγνωση του κορονοϊού για όλους τους μαθητές και να εξασφαλιστεί άδεια στους γονείς των μαθητών που θα νοσούν.

Πιο βαριά τα συμπτώματα γρίπης, από της COVID-19 στα παιδιά

Όσο προχωρούμε προς τον χειμώνα και η διασπορά των ιώσεων αυξάνεται τόσο οι γιατροί διαπιστώνουν πως η γρίπη παρουσιάζει πιο βαριά συμπτώματα έναντι της COVID-19 στα παιδιά.

Όπως λέει ο παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας, η γρίπη αυτή τη στιγμή στα παιδιά είναι πολύ πιο βαριά νόσος από την COVID-19, καθώς εκδηλώνεται με πιο βαριά συμπτωματολογία.

Ο πυρετός είναι πολύ υψηλός, καθώς αγγίζει τους 40 βαθμούς, ενώ κρατά 5 με 6 μέρες.

“Η γρίπη έχει μεγάλη ταλαιπωρία για το παιδί αυτή τη στιγμή, μεγαλύτερη από την COVID-19. Tα περισσότερα περιστατικά COVID-19 δεν έχουν καν πυρετό, ενώ η γρίπη έχει πυρετό 40άρια, μεγάλη ταλαιπωρία από το αναπνευστικό, κάνει εκκρίσεις από τους πνεύμονες και τη μύτη, υπάρχουν επιπλοκές όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία. Μπορεί το παιδί να έχει μεγάλη κακουχία, να μην έχει καθόλου κέφι, διάθεση, όρεξη για να φάει και μπορεί να κάνει καμία φορά και εμετούς. Που σημαίνει ότι η γρίπη δεν είναι κάτι ελαφρύ είναι κάτι πολύ σοβαρό. Και η COVID-19 εμφανίζεται πιο ήπια αυτή τη στιγμή”, τονίζει ο γιατρός.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως λέει, το επόμενο διάστημα η γρίπη να “αγριέψει” ακόμα παραπάνω.

“Στα κρούσματα της γρίπης δεν βλέπουμε ακόμη την “άγρια όψη” της γρίπης. Ο υψηλός πυρετός της γρίπης -όταν η γρίπη δείχνει πραγματικά “δόντια”- κάνει ακατέβατα 40άρια και μπορεί να κρατήσει αυτό το 40άρι 5 και 6 μέρες. Και έχει μεγάλη ταλαιπωρία και κακοδιαθεσία για το παιδί και το ταλαιπωρεί έντονα με εκκρίσεις από τη μύτη και φλέγματα από τα πνευμόνια και με πνευμονίες πολλές και πάει λέγοντας. Κανείς δεν μπορεί να πει, λοιπόν, ότι η γρίπη είναι ασφαλέστερη του κορονοϊού. Ευτυχώς η γρίπη κρατάει Ιανουάριο, Φεβρουάριο και φεύγει”, σημειώνει ο γιατρός.

Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν όταν τα συμπτώματα κρατήσουν παραπάνω από 3-4 μέρες ή αν το παιδί έχει έντονο βήχα. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να υποκρύπτεται μια έντονη λοίμωξη του αναπνευστικού, ή κάποια επιπλοκή (πνευμονία, ωτίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα κ.α).

Σε αυτήν την περίπτωση, ο γονιός σίγουρα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον παιδίατρο.

Τα παιδιά να μην γυρίζουν στο σχολείο αν δεν είναι τελείως καλά

Σε σχετική εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει πως, εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Σε δεύτερη εγκύκλιο μάλιστα, αποφασίστηκε η δικαιολόγηση απουσιών 5 ημερών για όσους μαθητές βγαίνουν θετικοί στο τεστ για κορονοϊό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να μείνουν σπίτι ακόμα κι αν βγαίνουν αρνητικά στο τεστ.

«Το βασικό είναι όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να μεταδώσει. Μπορεί να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ του να έχω συμπτώματα και να θετικοποιηθεί το τεστ», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν η ίδια μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας για την δικαιολόγηση των απουσιών από γρίπη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Παιδιάτρων, τονίζει ότι αυτό είναι σημαντική παράλειψη: “Θα έπρεπε κατά την άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Παιδιάτρων να δικαιολογηθούν και οι απουσίες από τη γρίπη. Γιατί η γρίπη απαιτεί συχνά το παιδί να πάει πολλές φορές στον γιατρό ή το νοσοκομείο, αλλά ίσως και να νοσηλευτεί. Στο νοσοκομείο δικαιολογούνται βέβαια οι απουσίες. Μπορεί όμως και ένα παιδί να ταλαιπωρείται πολλές μέρες με πυρετό και να το κρατούν στο σπίτι. Αυτό το παιδί λοιπόν θα χρειαστεί να δικαιολογήσει τις απουσίες του”, καταλήγει ο κ. Νταλούκας.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Το άνοιγμα των σχολείων φέρνει νέα έξαρση κορονοϊού και γρίπης – Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα