Το εξευτελιστικό τέλος του ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι
28 Απριλίου 1945. Ο φασίστας δικτάτορας της Ιταλίας από το 1922 ως το 1943, Μπενίτο Μουσολίνι και ιδρυτής του ιταλικού φασιστικού καθεστώτος πέφτει νεκρός από τα πυρά ιταλών παρτιζάνων. Ο θάνατος του το 1945 υπήρξε ένας από τους πιο εξευτελιστικούς θανάτους στην ιστορία.
Ο Μπενίτο Μουσολίνι πέθανε φωνάζοντας «Όχι! Όχι!» στο εκτελεστικό απόσπασμα, που του πήρε τη ζωή όπως και της ερωμένης του, κοντά στο χωριό Ντόγκο στη λίμνη Κόμο λίγο πριν τα ελβετικά σύνορα τα οποία επιχείρησε να δισχίσει.
Ο ιταλικός λαός υποδέχθηκε τον αφανισμό και τον εξευτελισμό του
Τους είχε υποσχεθεί ρωμαϊκά μεγαλεία και αντ’ αυτού τους έδωσε πόλεμο, αιματοχυσία και μιζέρια.
Ο μεγαλομανής και αλαζόνας ΜουσολίνιΙταλός πολιτικός, εισηγητής της φασιστικής ιδεολογίας, ο Μπενίτο Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943, επιβάλλοντας ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.
Γνωστός και ως Ντούτσε (Il Duce, δηλαδή αρχηγός, ηγέτης), ο Μουσολίνι υπήρξε ο πρώτος χρονολογικά από τους φασίστες δικτάτορες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
Ο Μπενίτο Αμίλκαρε Αντρέα Μουσολίνι (Benito Amilcare Andrea Mussolini) γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1883 στο Πρεντάπιο, ένα χωριό της βορειοανατολικής Ιταλίας.
Ήταν γιος του τοπικού σιδερά Αλεσάντρο Μουσολίνι και της δασκάλας του χωριού Pόζας Μαλτόνι.
Το όνομα Μπενίτο ήταν επιλογή του πατέρα του σε ανάμνηση του μεξικανού επαναστάτη Μπενίτο Χουάρες.
Ο νεαρός Μπενίτο τελείωσε το σχολείο κι έγινε και δημοδιδάσκαλος, όπως η μητέρα του. Το επάγγελμα δεν του ταίριαξε και σύντομα παραιτήθηκε.
Ιδεολογικά ταυτίστηκε με τα «πιστεύω» του πατέρα του και έγινε ένθερμος σοσιαλιστής.
Το 1902, σε ηλικία 19 ετών, αποφασίζει να μεταναστεύσει στην Αμερική αλλά τα χρήματα δεν του φτάνουν και έτσι θα βρεθεί στην Ελβετία για να αποφύγει και την στρατιωτική θητεία.
Δεν θα έπαιρνε βέβαια πολύ στις ελβετικές Αρχές να βάλουν στο στόχαστρο τη σοσιαλιστική δράση του και την οργάνωση μαζικών διαδηλώσεων και το 1904, αφού προηγουμένως φυλακιστεί, εκδιώκεται τελικά από τη χώρα.
Αφού ολοκληρώσει – παρά τη θέλησή του – τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Ιταλία, επιστρέφει για δεύτερη φορά στην Ελβετία, πρωτοστατώντας πια στον σοσιαλιστικό αγώνα.
Συλλαμβάνεται για άλλη μια φορά και απελαύνεται και πάλι στην Ιταλία.
Αφού περάσει από Αυστρία και Λιβύη και διωχθεί και πάλι για την έντονη πολιτική δράση του ως δημοσιογράφος και εκδότης σοσιαλιστικών επιθεωρήσεων, επιστρέφει κάποια στιγμή στην Ιταλία και το 1911 θα τον βρει για άλλη μια φορά πίσω από τα κάγκελα, τώρα ως υποκινητή διαμαρτυριών κατά της εισβολής της Ιταλίας στη Λιβύη.
Εν τω μεταξύ, το 1910 παντρεύτηκε τη Ρακέλε Γκουίντι, με την οποία θα αποκτήσουν πέντε παιδιά.
Με την αποφυλάκισή του το 1912, οι ιθύνοντες του σοσιαλιστικού κόμματος της Ιταλίας τον τοποθετούν διευθυντή της έγκυρης κομματικής εφημερίδας «Avanti!» («Εμπρός!»).
Ο Μουσολίνι άρχισε να γίνεται γνωστός και τα άρθρα του γνώρισαν φανατικούς αναγνώστες.
Παρά το γεγονός ότι ως συνεπής σοσιαλιστής, φιλειρηνιστής και πολέμιος του επεκτατισμού καταδίκασε αρχικά την κάθοδο της Ιταλίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύντομα οι απόψεις του θα αλλάξουν άρδην και θα θεωρεί τον πόλεμο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μετατραπεί η Ιταλία σε μεγάλη δύναμη.
Η δραστική αυτή αλλαγή πλεύσης τον έφερε ωστόσο εκτός σοσιαλιστικού συνασπισμού, με τον ίδιο να απορρίπτει πια τις σοσιαλιστικές ιδέες για τις οποίες είχε τόσο παλέψει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ταυτοχρόνως, οι υπέρμετρες φιλοδοξίες του για προσωπική άνοδο είχαν αρχίσει να τον απομακρύνουν από τα ιδεώδη της εργατικής τάξης και τα κείμενά του δεν χαρακτηρίζονταν πλέον από συνέπεια προς τις σοσιαλιστικές ιδέες.
Ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε κάνει στροφή 180 μοιρών, ο σοσιαλισμός είχε μπει για τα καλά στην άκρη και την θέση του είχε πάρει ο εθνικισμός.
Το 1915 θα βρει τον Μουσολίνι στις τάξεις του ιταλικού στρατού να μάχεται στην εμπροσθοφυλακή ως δεκανέας, τραυματισμός του ωστόσο τον αποστρατεύει πρόωρα και τον στέλνει πίσω στο Μιλάνο.
Ιδρύει την αντιδραστική εφημερίδα «Il Popolo d’ Italia« («Ο λαός της Ιταλίας») και την ομάδα Fasci d’ Azione Rivoluzionaria, με τις ιδέες του να διαπνέονται πια από αντίδραση και υπερπατριωτισμό, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει πλέον εχθρικά τις διεκδικήσεις των εργατών.
Τον Μάρτιο του 1919 ιδρύει το κόμμα «Fasci Italiani di Combattimento» («Ιταλικοί Πυρήνες της Μάχης») με το όραμα να ανέλθει και πάλι η χώρα στα ένδοξα μεγαλεία του ρωμαϊκού παρελθόντος της.
Πέρα από την επίσημη πολιτική γραμμή, ο Μουσολίνι οργανώνει παραστρατιωτικά τάγματα εφόδου, τους διαβόητους «Μελανοχίτωνες» («Μαύρα Πουκάμισα»), τρομοκρατώντας σοσιαλιστές και κάθε αντίπαλο που θα βρεθεί στο διάβα του.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μουσολίνι καταποντίζεται. Γρήγορα όμως ανασυντάσσει το κόμμα του, εκμεταλλευόμενος το κλίμα γενικής παράλυσης, που επικρατεί στην Ιταλία.
Στις εκλογές της 15ης Μαΐου 1921 οι φασίστες σημειώνουν σημαντικά κέρδη και ο Μουσολίνι εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής.
Μέχρι το 1922, με την ιταλική κοινωνία βουτηγμένη στις απεργίες και το κύμα βίας και τρομοκρατίας που έσπερναν τεχνηέντως οι Μελανοχίτωνές του, ο Μουσολίνι ισχυρίζεται όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι μόνο αν είχε πλήρως την εξουσία στα χέρια του θα μπορούσε να επαναφέρει την τάξη.
Οι φασίστες δημιουργούν «ομάδες επαγρύπνησης» και αρχίζουν να συγκρούονται στους δρόμους με τους σοσιαλιστές. Οι πρώην σύντροφοι καίνε τα γραφεία της «Avanti». Η μεταστροφή αυτή τους εξασφαλίζει τη στήριξη των βιομηχάνων.
Τον Μάιο του 1922, 20.000 φασίστες καταλαμβάνουν την Μπολόνια και τον Αύγουστο το Μιλάνο.
Με την ατμόσφαιρα να μυρίζει εμφύλιο πόλεμο και τις τοπικές φασιστικές παρατάξεις πιο δυνατές από ποτέ, ο Μουσολίνι αποφασίζει ότι είναι η ώρα να δείξει τη δύναμή του.
Στις 31 Οκτωβρίου 1922 περισσότεροι από 100.000 φασίστες και Μελανοχίτωνες παρελαύνουν τελετουργικά στη Ρώμη, σε αυτό που θα μείνει στην Ιστορία ως «Πορεία προς τη Ρώμη» (Marcia su Roma).
Το πραξικόπημα αναγκάζει τον βασιλιά της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ να του παραδώσει την εξουσία.
Ο Μουσολίνι ορκίζεται με συνοπτικές διαδικασίες πρωθυπουργός. Μέχρι το 1925 είχε ήδη γίνει δικτάτορας, αναγκάζοντας άπαντες να τον προσφωνούν πλέον «Il Duce» («Ο Ηγέτης»).
Ο Μουσολίνι εγκαινιάζει επισήμως τη λογοκρισία στον Τύπο και ύστερα από μία απόπειρα εις βάρος της ζωής του, εισάγει τη θανατική ποινή για συνωμοσία κατά της βασιλικής οικογένειας ή του αρχηγού του κράτους.
Θέλοντας να αποδυναμώσει την επιρροή της Εκκλησίας, έρχεται σε συμβιβασμό με τον πάπα και παραχωρεί πλήρη εξουσία στο Βατικανό, υπό τον όρο ότι δεν θα αναμειγνύεται στα κοινά.
Ο άλλοτε φιλειρηνιστής Μπενίτο Μουσολίνι ήταν πια οπαδός του δόγματος της άκρας επιθετικότητας και του επεκτατικού εθνικισμού.
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 1936 υποστηρίζει τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία και συμμαχεί με τον Αδόλφο Χίτλερ.
Ο Μουσολίνι, κολακευμένος από το άνοιγμα του Χίτλερ προς την πλευρά του, υπογράφει το 1939 την πολεμική συμμαχία των δύο χωρών, που ο ίδιος ονόμασε «Άξονα».
Το 1940 εμπλέκει τη χώρα του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μέλος του «Άξονα» Ιταλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας.
Τον χειμώνα του 1940 θα υποστεί δεινή και ατιμωτική ήττα στα βουνά της Πίνδου από τον ελληνικό στρατό.
Από τις οδυνηρές συνέπειές της θα τον απαλλάξουν οι σύμμαχοί του Γερμανοί, που θα εισβάλλουν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941.
Η σύλληψη και η εκτέλεση του Μπενίτο ΜουσολίνιΣτις 24 Ιουλίου 1943, αμέσως μετά την απόβαση των Συμμάχων στην Ιταλία, το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο θα τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του και την επομένη ημέρα με διαταγή του βασιλιά ο Μουσολίνι θα συλληφθεί.
Στις 12 Σεπτεμβρίου θα απελευθερωθεί από γερμανούς κομάντος και με τις ευλογίες του Χίτλερ θα ιδρύσει ένα βραχύβιο κρατικό μόρφωμα στην βόρεια Ιταλία, ελπίζοντας να επανακτήσει την επιρροή του και να ανασυστήσει το φασιστικό κράτος του.
Μετά την κατάρρευση της γερμανικής άμυνας στην Ιταλία, τα συμμαχικά στρατεύματα προελαύνουν και στις 3 Ιουνίου 1944 μπαίνουν στη Ρώμη.
Ο μεταμφιεσμένος Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι επιχειρούν να διαφύγουν στην Ελβετία, κρυμμένοι σε μια γερμανική φάλαγγα κοντά στο χωριό Ντόγκο στην όχθη της λίμνης Κόμο.
Μια ομάδα κομμουνιστών ανταρτών επιτέθηκε στο κομβόι και το ανάγκασε να σταματήσει. Οι αντάρτες είχαν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους Γερμανούς, βρισκόταν ο Ιταλός φασίστας και οι συνεργάτες του.
Συλλαμβάνονται από τους ιταλούς αντάρτες της Αντίστασης στις 27 Απριλίου 1945 και εκτελούνται την αμέσως επόμενη μέρα, 28 Απριλίου 1945, στο Τζουλίνο της επαρχίας του Κόμο.
Οι επαναστάτες όμως δεν αρκέστηκαν στην άμεση εκτέλεση του φασίστα δικτάτορα.
Τα πτώματα των εκτελεσθέντων μετεφέρθησαν στο Μιλάνο και κρεμάστηκαν ανάποδα στην κεντρική πλατεία της πόλης για να παραδοθούν στη χλεύη του πλήθους.
To άρθρο Το εξευτελιστικό τέλος του ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Νο1 τρόφιμο που βοηθά στην απώλεια βάρους – Κόβει την όρεξη και είναι γεμάτο βιταμίνες και προβιοτικά
- Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα – Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν
- Απρόσεκτη η Σταματίνα Τσιμτσιλή στον αερα του “Happy Day”
- Μαρούσι: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πυροβολισμούς έξω από κέντρο διασκέδασης
- Τι συμβαίνει όταν μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύεται σε μια χώρα – Το παράδειγμα της Ινδίας με το Tik Tok
- Eurovision: Τα 10 τραγούδια που σάρωσαν στην ψηφοφορία
- Survivor 2024 spoiler 28/4: Νέα ανατροπή στους αγώνες - Έτσι τρέχει η 1η ασυλία
- Ματθαίος Πόταγας: Ο «ξεχασμένος» επί 62 χρόνια ήρωας που αντιμετώπισε τα τεθωρακισμένα των ναζί
- Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι – Ένας νεκρος και ένας τραυματίας
- Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι - Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Το εξευτελιστικό τέλος του ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι
- Κυριακή των Βαϊων σήμερα: Τι γιορτάζουμε και γιατί τρώμε ψάρι
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για την εβδομάδα 29 Απριλίου έως 5 Μαίου 2024
- Παρί Σεν Ζερμέν – Χάβρη 3-3: Γκέλα με το μυαλό στο Champions League για τους Παριζιάνους
- Με βροχές το ψήσιμο του αρνιού, άστατος ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας - Τι δείχνουν οι πρώτες προγνώσεις
- Άστον Βίλα – Τσέλσι 2-2: Ισοπαλία για την αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Conference League
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπιλμπάο 3-1: Βήμα Champions League για τους «ροχιμπλάνκος»
- Προφυλακίστηκαν 7 μέλη για τα επεισόδια στου Ρέντη - Τι λέει ηγετικό στέλεχος για τη μοιραία νύχτα της δολοφονίας Λυγγερίδη
- Καιρός σήμερα: Λίγα σύννεφα, ήλιος και θερμοκρασία σε άνοδο
- Basket League: Ο ΠΑΟΚ μπήκε στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, αναλυτικά τα ζευγάρια
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Το εξευτελιστικό τέλος του ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι
- Εφορία: «Αυτόματες» δηλώσεις από 2 Ιουλίου για όσους δεν τροποποιήσουν τις προδηλωμένες
- Ο Βασιλικός πολτός και οι άγνωστες ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία
- Άγρια επεισόδια τη νύχτα στα Εξάρχεια - Τραυματίστηκε αστυνομικός, κάηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο
- Τροχαίο στον Ασπρόπυργο τα ξημερώματα - Απεγκλωβίστηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του
- Πώς θα γίνει η μεταρρύθμιση της λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου
- Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι - Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
- Μαρούσι: Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για την εβδομάδα 29 Απριλίου έως 5 Μαίου 2024
- Έπαψε να είναι η ακριβότερη χώρα στη χονδρική του ρεύματος η Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκπνέει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο – Πάνω από 157.000 οι εγγραφές
- H Zendaya συνεχίζει τις εμφανίσεις της με vintage δημιουργίες: Αυτή τη φορά με Ralph Lauren ρούχο που φόρεσε η Cindy Crawford το 1992
- Κυριακή των Βαΐων: Γιατί σήμερα τρώμε ψάρι
- Μαρούσι: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας έξω από κέντρο διασκέδασης μετά από πυροβολισμούς
- Eurovision: Τα 10 τραγούδια που σάρωσαν στην ψηφοφορία
- Εφημερίδες: Οι τίτλοι από τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής (Video)
- Κυνηγώντας το όριο του 3% – Ποια είναι τα τρία μικρά κόμματα που το παλεύουν
- Προς σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος τον Μάιο -Σύμμαχος των καταναλωτών οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Οπαδική βία: Επτά κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους
- Εξάρχεια: Επεισόδια από ομάδα 30 ατόμων -Έκαψαν ΙΧ και τραυματίστηκε αστυνομικός