Το μήνυμα Μητσοτάκη για Τουρκία: «Η Ευρώπη να περισώσει την αξιοπιστία της – Δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανιστεί διχασμένη»

06:34 9/12/2020 - Πηγή: NewsIt

Με μια ξεκάθαρη θέση αναμένεται να προσέλθει στις Βρυξέλλες για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η ελληνική πλευρά: ότι η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να περισώσει την αξιοπιστία της,
εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου απέναντι στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, οφείλει να στείλει ένα σαφές και αποφασιστικό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η παραβατική και προκλητική της
συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει πλέον

ανεκτή, καθώς εκείνη είναι που απέτυχε στη δίμηνη προθεσμία που της δόθηκε ν’ αναβαπτιστεί η σχέση της με την Ευρώπη.

Όπως τονίζεται από κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα προσέρχεται πολύ καλά προετοιμασμένη και με ισχυρά επιχειρήματα, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη καταδείξει ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά κυρίως την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τα συμφέροντα, τις αρχές και της αξίες της Ευρώπης. Προς τούτο, βέβαια, οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός για την Αθήνα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ένα εργαλείο πίεσης προκειμένου ν’ αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία. Εξάλλου, το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις έγιναν ευρωπαϊκές το τελευταίο διάστημα κι έτσι χώρες που παραδοσιακά στήριζαν την Άγκυρα και τώρα στρέφονται υπέρ των ελληνικών θέσεων – όπως π.χ. η Ολλανδία – επιτρέπει στην Αθήνα να είναι αισιόδοξη για την έκβαση της μάχης.

Αυτή η μάχη, ωστόσο, θα είναι σκληρή, δεδομένης της στάσης της Γερμανίας, η οποία εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει – αρχής γενομένης από τη σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – ότι η Ευρώπη δεν έχει πια την πολυτέλεια να αγνοεί την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας. Πολλώ δε μάλλον, να εμφανίζεται διχασμένη απέναντί της. Επίσης, θα επαναφέρει την πρόταση που διατύπωσε στο Συμβούλιο του Νοεμβρίου για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το επιχείρημα είναι πως δεν μπορούν όπλα και υλικό που προμηθεύεται η Άγκυρα από την Ευρώπη – όπως τα γερμανικά υποβρύχια – να στρέφονται κατά της ίδιας της Ευρώπης και συγκεκριμένα δύο μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Τούτο αποτελεί μείζον ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας αντίστοιχα το «πάγωμα» της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F-35, λόγω της προμήθειας εκ μέρους της Άγκυρας των S-400 από τη Μόσχα, αλλά και την αναστολή της άδειας εξαγωγής drones προς την Τουρκία από τον Καναδά.

Παράλληλα, υπάρχει και ευρωπαϊκό παράδειγμα: το 2014, όταν η ΕΕ αποφάσισε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, «πάγωσε» η προμήθεια των πλοίων Mistral από τη Γαλλία και η συμφωνία για συστήματα εξομοίωσης από τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του διαλόγου που «θυμήθηκε» ξανά η τουρκική πλευρά, η Αθήνα υπενθυμίζει πως η Άγκυρα ήταν εκείνη που τορπίλισε την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών κι απαντά σταθερά πως η Τουρκία θα πρέπει πρώτα ν’ αποδείξει εμπράκτως και σε βάθος χρόνου ότι εννοεί όσα λέει περί αποκλιμάκωσης κι όχι να προχωρεί σε προσχηματικές κινήσεις, όπως η απόσυρση του Oruc Reis λίγες μόνον ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

To άρθρο Το μήνυμα Μητσοτάκη για Τουρκία: «Η Ευρώπη να περισώσει την αξιοπιστία της – Δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανιστεί διχασμένη» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα