Το θεραπευτικό βότανο «λουλούδι του Δαρβίνου» που λίγοι γνωρίζουν

08:46 15/5/2020 - Πηγή: NewsIt

Tο αρωματικό – θεραπευτικό βότανο, primula veris, γνωστό και ως «λουλούδι του Δαρβίνου», στο δρόμο της καλλιέργειας από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Tο αρωματικό – θεραπευτικό βότανο, primula veris, που κάθε άνοιξη «θερίζουν» παράνομα οι Αλβανοί κυρίως στον Γράμμο, μπαίνει στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για την αξιοποίηση του προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Το είδος Primula Veris, ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των primulaceae που φύεται σε υψόμετρα 700-2.300 μέτρια σε δασικές περιοχές.

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια,

φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

Η πρίμουλα ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους και προλήψεις. Πολλοί τη θεωρούν φυτό της νιότης και της τύχης, όμως, χρησιμοποιείται και σε έθιμα του θανάτου.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΙΑ, για τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την εισαγωγή του βοτάνου στην καλλιέργεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στην φαρμακοβιομηχανία.

Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου 5.000 ευρώ ανά στρέμμα. Θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε κάτι ποιοτικό διαφορετικό συνεργαζόμενοι με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς». Η λαϊκή ονομασία του φυτού είναι «δρακάκι», καθώς και «λουλούδι του Δαρβίνου». Η λατινική του ονομασία είναι primula, γιατί είναι το πρώτο λουλούδι της άνοιξης.

To άρθρο Το θεραπευτικό βότανο «λουλούδι του Δαρβίνου» που λίγοι γνωρίζουν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα