Τους έλεγαν ότι είναι ελεύθεροι και δεν το πίστευαν – «Ο Άσαντ πού είναι; Τον τσακίσαμε» – Μαρτυρίες σοκ από την φυλακή Σεντνάγια

18:10 9/12/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία κατάφεραν μέσα σε έντεκα ημέρες να φτάσουν στην Δαμασκό και να αναγκάσουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ να τραπεί σε φυγή ενώ στη συνέχεια αποφάσισαν να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους από την περιβόητη φυλακή Σεντνάγια.

Πρόκειται για μια φυλακή, η οποία ήταν γνωστή σε όλη την Συρία και έχει χαρακτηριστεί «ανθρωποσφαγείο», αφού ήταν το μέρος το οποίο ο Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιούσε για να φυλακίσει ή ακόμα να «εξαφανίσει» όσους και όσες θεωρούσε το καθεστώς του ότι αποτελούσαν απειλή, ακόμα και μικρά παιδιά.

Οι αντάρτες

που έφτασαν στην φυλακή Σεντνάγια έκαναν έφοδο και αμέσως ξεκίνησαν να απελευθερώνουν κρατουμένους, με τα πλάνα να είναι συγκλονιστικά. Ένας άνδρας απαθανατίζει τη σκηνή με το τηλέφωνό του, όταν ένοπλοι μαχητές σπάνε τις κλειδαριές των κελιών της φυλακής που ήταν επί χρόνια τόπος κακοποιήσεων και εγκλημάτων του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά βγαίνουν καταβεβλημένοι, διστακτικά, δυσκολευόμενοι να πιστέψουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ πράγματι ανετράπη.

Syrian woman freed from Assad regime prison reunites with her children in Homs after 3 years. pic.twitter.com/UotVZS6enH

— Clash Report (@clashreport) December 9, 2024

«Είστε ελεύθεροι άνθρωποι, βγείτε έξω! Τελείωσε, ο Μπασάρ έφυγε, τον τσακίσαμε», ακούγεται στο κινητό ο άντρας να φωνάζει, λίγες ώρες μετά την είσοδο των ανταρτών στη Δαμασκό και τη διαφυγή στη Ρωσία του Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεκάδες άντρες, σκελετωμένες σιλουέτες ανθρώπων, ορισμένοι κουβαλώντας συγκρατούμενούς τους επειδή είναι πολύ αδύναμοι για να περπατήσουν μόνοι, βγαίνουν από το κελί.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Κανένα έπιπλο δεν φαίνεται, μόνο μερικές λεπτές κουβέρτες πεταμένες στο πάτωμα. Και τοίχοι φαγωμένοι από την υγρασία και τη βρωμιά. «Τι συνέβη;». Το ερώτημα επιστρέφει στα χείλη των ελεύθερων πλέον κρατουμένων. Μόλις ανετράπη ο Άσαντ, οι αντάρτες όρμησαν προς τις φυλακές. Στη Σεντνάγια, γύρω στα 30 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, η απελευθέρωση των κρατουμένων δείχνει να είναι πιο δύσκολη.

Chaotic scenes from the infamous Sednaya Prison, where people are going through layers freeing the prisoners. pic.twitter.com/LGGQktcNEE

— Clash Report (@clashreport) December 8, 2024

Η ομάδα διάσωσης Λευκά Κράνη λέει ότι αναζητά «κρυμμένα υπόγεια κελιά» αυτής της ζοφερής φυλακής. Μέχρι στιγμής οι αναζητήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Και τα μέλη της ομάδας Λευκά Κράνη γκρεμίζουν τοίχους και γωνίες από χθες Κυριακή (08.12.2024) με βαριοπούλες ή με σιδερένιες ράβδους στην προσπάθεια να εντοπίσουν τα κρυμμένα κελιά.

Specialized White Helmets teams are continuing search in Sednaya Prison, notorious for holding thousands of detainees and being one of the world’s most horrendous prisons. They are looking for hidden doors or undiscovered basements reportedly connected to the facility, which… pic.twitter.com/WkZffAzm1M

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) December 9, 2024

 

Σε μια άλλη πτέρυγα, τα κελιά των γυναικών. Μπροστά στην πόρτα ενός από αυτά περιμένει ένα παιδί, χαμένο. Ίσως δεν έχει δει ποτέ αυτόν τον διάδρομο, πίσω από την πόρτα. «Φοβάμαι», ουρλιάζουν πολλές γυναίκες διαδοχικά, εμφανώς φοβισμένες στην ιδέα ότι θα παγιδευτούν ή θα δεχθούν επιθέσεις από τους ένοπλους που τριγυρνούν σε διαδρόμους.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

«Ανετράπη, μπορείτε να φύγετε», επιμένουν εκείνοι που ήρθαν για να τους απελευθερώσουν. Από την έναρξη της «επανάστασης» το 2011, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις φυλακές, κυρίως λόγω βασανιστηρίων, υπολόγισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2022.

Clarification
Regarding the false news circulating on social media about the presence of detainees in secret locations inside Sednaya Prison.
1 – We confirm that there are no detainees left inside the prison. Everyone was released last night and this morning.
2 – We do not have… pic.twitter.com/Lh6NrKH2CH

— ADMSP (@sednayamissing) December 9, 2024

 

Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι περίπου 30.000 άνθρωποι κρατούνταν στη Σεντνάγια, εκ των οποίων μόνο 6.000 έχουν απελευθερωθεί. Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, έχει καταγράψει χιλιάδες εκτελέσεις και καταγγέλλει «μια πραγματική πολιτική εξόντωσης» στη Σεντνάγια, μιλώντας για ένα «ανθρωποσφαγείο».

Στους δρόμους της πρωτεύουσας σήμερα οι κρατούμενοι βγαίνουν κατά κύματα. Διακρίνονται από μακριά γιατί εξακολουθούν να φέρουν σημάδια αυτού που έκανε τη Σεντνάγια την πιο διαβόητη φυλακή στη Συρία: βασανιστήρια, αρρώστιες και πάνω από όλα πείνα. Κάποιοι δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη. Ούτε καν το όνομα ή τον τόπο τους.

Άλλοι μιλούν σαν χαμένοι, σημαδεμένοι από βασανιστήρια. Κάποιοι ήταν εκεί για λίγο. Άλλοι είχαν εξαφανιστεί από την εποχή του Χαφέζ αλ Άσαντ. Μέσα στο χάος, λίγοι ξέρουν πού να πάνε, ποιον να αναζητήσουν. 

Προσοχή σκληρές εικόνες:

18+ : Dozens of bodies of Syrian detainees have been found from Sednaya Prison in Harasta Hospital. The hospital is filled with bodies of those executed or tortured to death, many of whom remain unidentified.

Rescue teams there urgently need assistance to search for detainees in… pic.twitter.com/v3bd6URqY0

— Nedal Al-Amari (@nedalalamari) December 9, 2024

 

Η Αϊντα Τάχερ, 65 ετών, εξακολουθεί να ψάχνει τον αδερφό της που συνελήφθη το 2012. Είπε ότι «έτρεξε στους δρόμους σαν τρελή» στον δρόμο προς τη Σεντνάγια: «Αλλά ανακάλυψα ότι κάποιοι κρατούμενοι ήταν ακόμα στα υπόγεια, υπάρχουν τρία ή τέσσερα υπόγεια» και «είπαν ότι οι πόρτες δεν ανοίγουν γιατί δεν έχουν τους σωστούς κωδικούς». «Έχουμε καταπιεστεί αρκετό καιρό, θέλουμε τα παιδιά μας να γυρίσουν», λέει θυμωμένη.

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Διαδικτυακά, οικογένειες αναρτούν ασπρόμαυρες φωτογραφίες νεαρών ανδρών ή διαδηλωτών κάτω από τις σημαίες της «επανάστασης» που άκμασε στις επαναστατικές επαρχίες το 2011. Ρωτούν αν έχει δει κανείς αυτούς τους άνδρες. Αν ήταν στη Σεντνάγια. Ή αν είναι πραγματικά νεκροί, στα 14 χρόνια του χάους στη Συρία, χωρίς καμία ελπίδα να τους δουν να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια στη γωνία του δρόμου, αδυνατισμένοι αλλά ζωντανοί.

To άρθρο Τους έλεγαν ότι είναι ελεύθεροι και δεν το πίστευαν – «Ο Άσαντ πού είναι; Τον τσακίσαμε» – Μαρτυρίες σοκ από την φυλακή Σεντνάγια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα