Τσιάρας: Χρειάζεται να προσαρμόσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

11:09 24/9/2024 - Πηγή: NewsIt

Χρειάζεται να βρούμε μια νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, σήμερα (24.9.2024) στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα,

υπογράμμισε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίζονται άμεσα οι συνέπειες καταστροφών, που μπορεί να προέρχονται, για παράδειγμα, από μια επιδημία ή από την κλιματική κρίση και, συνεπώς, απαιτείται μια νέα λογική στη χρήση των κονδυλίων.

Όπως εξήγησε, «η εμπειρία μας από τα δυο πρώτα έτη εφαρμογής έχει καταδείξει ότι επιβάλλονται αυξημένες δυνατότητες μεταφοράς ποσών, καθώς και  εναρμόνισης των κανόνων μεταξύ των δύο Πυλώνων κατά τις προτάσεις τροποποίησης παρεμβάσεων και έναρξης της ισχύος τους».

Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα έκτακτες ανάγκες, μέσω της adhoc χρήσης μέρους των κονδυλίων του Στρατηγικού Σχεδίου, καθώς οι δυνατότητες του γεωργικού αποθεματικού είναι περιορισμένες. «Οφείλουμε να καταστήσουμε την ΚΑΠ μία cost-effective (οικονομικά αποδοτική) πολιτική που βασίζεται σε ένα ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο», είπε και χαρακτήρισε απαραίτητο να δοθεί αυξημένη ευελιξία στην κατανομή των πόρων.

«Η εμμονή στις λεπτομέρειες ακυρώνει τον στρατηγικό χαρακτήρα των Σχεδίων της ΚΑΠ, περιορίζει τις δυνατότητες προσαρμογών για τους αγρότες και πιέζει σε υπερβολικό βαθμό τους εμπειρογνώμονές μας», επισήμανε. Εξήγησε, ότι οι εκ των προτέρων εκτιμήσεις των μοναδιαίων ποσών δεν μπορεί να είναι άκαμπτες, καθώς ο τομέας είναι δυναμικός και επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες που σχετίζονται με το κλίμα, το διεθνές εμπόριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ειδική μνεία έκανε και στη γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι δυσκολεύει σημαντικά την καταβολή των γεωργικών αποζημιώσεων, σε μια εποχή που το εισόδημα των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα βάλλεται πολλαπλώς. Πρότεινε, δε, την απλούστευση του νέου μοντέλου επιδοτήσεων.

Ο Κώστας Τσιάρας υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι γενικότερα το εισόδημα των κτηνοτρόφων βαίνει μειούμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική κυβέρνηση το μέλλον του κλάδου παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω ανέφερε επιγραμματικά τα βασικά στοιχεία, τα οποία θα στηρίξουν το μέλλον της γεωργίας:

Επαρκής και στοχευμένη χρηματοδότηση για την ΚΑΠ για την επίτευξη των φιλόδοξων και πολυδιάστατων στόχων που καλείται να επιτελέσει.Σταθερή εισοδηματική στήριξη των αγροτών, ειδικά μέσω του πρώτου πυλώνα που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, και επιπλέον κίνητρα, αναγνωρίζοντας τον πολλαπλό ρόλο τους.Ειδική επιπλέον μέριμνα και στήριξη για τις μικρές και πολυλειτουργικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και εκείνες που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως δάνεια και ειδικά ταμεία υποστήριξης είναι ευπρόσδεκτα, μένει όμως να αποδείξουν στο μέλλον την απόδοση και την αποτελεσματικότητά τους.Ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και έκτακτων γεγονότων με χρήση πόρων εντός και εκτός ΚΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ανταποκρισιμότητα, συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα. Κρίνουμε απαραίτητη την αναμόρφωση και ενίσχυση του Γεωργικού Αποθεματικού και προσβλέπουμε στη Σύσταση Ειδικών Ταμείων για την κάλυψη της απώλειας γεωργικού εισοδήματος, κυρίως από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ή και adhoc χρήσης μέρους των κονδυλίων της ΚΑΠ, σε έκτακτες ανάγκες.Προώθηση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής με εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στη διαχείριση του νερού.Αναμόρφωση της υπαίθρου με παροχή κινήτρων για βιώσιμες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, μέσω διατήρησης ενός ισχυρού δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ αλλά και της πολιτικής Συνοχής, για την επίλυση δημογραφικών προβλημάτων, την εκπαίδευση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην τεχνολογία και στην καινοτομία.Ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας τροφίμων για τη θωράκιση του γεωργικού εισοδήματος.Εναρμόνιση της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης με τους στόχους μας για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Έκθεση για το στρατηγικό ρόλο και το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ αναδεικνύει το βασικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

To άρθρο Τσιάρας: Χρειάζεται να προσαρμόσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσιάρας, Χρειάζεται,tsiaras, chreiazetai