Τζανάκης: Ποιοι ιοί θα μας ταλαιπωρήσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο – Φόβοι για τα σχολεία

08:47 10/1/2025 - Πηγή: NewsIt

Μεγάλη έξαρση παρουσιάζουν όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις, (γρίπη, COVID-19, RSV κ.α.), κυρίως μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου.

«Έχουμε μεγάλη έξαρση. Η γρίπη έχει ξεκινήσει πολύ γερά και σε παιδιά και ενήλικες», αναφέρει στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του. Όπως λέει, εντοπίζονται συρροές κρουσμάτων ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία.

Στο «κοκτέιλ» των ιώσεων μάλιστα, το οποίο σύμφωνα με την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση

του ΕΟΔΥ παρουσιάζει αύξηση, περιλαμβάνονται και άλλου τύπου ιοί, όπως ο μεταπνευμονοϊός, αλλά και κάποιοι πολύ επιθετικοί ρινοϊοί.

«Υπάρχουν και συρροές κρουσμάτων γρίπης ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία. Έχει αρχίσει δειλά – δειλά και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και υπάρχει και ένας ρινοϊός πάρα πολύ άσχημος που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους με βήχα. Εμφανίζει βραχνάδα στη φωνή για λίγες μέρες και πολύ βήχα και απόχρεμψη για πολλές μέρες. Έχουμε ανιχνεύσει κάποια περιστατικά. Αυτός είναι ένας ρινοϊός κι έχει πολύ έξαρση. Θα ζήσουμε πιστεύω έναν “καυτό” Γενάρη – Φλεβάρη με αυτές τις ιώσεις πριν αρχίσουν να αποκλιμακώνονται», σημειώνει ο ειδικός.

Μεγάλη εξάπλωση της γρίπης τύπου Α στην κοινότητα – 19χρονος σε ΜΕΘ

Ο άνθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν έχει προς το παρόν μεγάλη διασπορά. Κι οι υγειονομικές αρχές δεν φαίνεται να ανησυχούν, καθώς έχει εντοπιστεί μεν στη χώρα μας αλλά σε μεμονωμένα περιστατικά.

Αντίθετα, υπάρχει αγωνία για την επίπτωση της γρίπης τύπου Α, η οποία εμφανίζεται με πολύ έντονα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, ρίγος και κακουχία. Η γρίπη Α ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους.

Η γρίπη, η οποία κυριαρχεί αυτήν την εποχή έναντι των άλλων ιογενών λοιμώξεων, οδηγεί στο νοσοκομείο και τις ΜΕΘ άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά και έως τις 5 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 7 σοβαρά κρούσματα γρίπης. Χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ 3 άνδρες και 4 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 81 ετών. Ο νεότερος ασθενής που εισήχθη στην Εντατική είναι μόλις 19 ετών.

Δυστυχώς, την ίδια περίοδο καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της θετικότητας στη γρίπη, με τον τύπο Α να κυριαρχεί στα δείγματα του δικτύου επιτήρησης SARI (Σοβαρής Οξείας Αναπνευστικής Λοίμωξης). Παράλληλα, σημειώνεται και άνοδος στη θετικότητα των δειγμάτων για τον κορονοϊό.

Πίεση στο ΕΣΥ και πληρότητα στο 100% στη ΜΕΘ Ευαγγελισμού

Το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να αυξήσει την μετάδοση των ιογενών λοιμώξεων και της γρίπης, ενώ τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής παρουσιάζουν ήδη μεγάλη συμφόρηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τις Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές, χωρίς να έχουμε φτάσει καν ακόμα στην κορύφωση του φαινομένου.

«Νομίζω είναι γνωστές οι εικόνες από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ιδιαίτερα των μεγάλων νοσοκομείων, με τη συμφόρηση που υπάρχει και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς. Είναι τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό και όσοι είμαστε, δεν μπορούμε να διεκπεραιώσουμε όλο αυτόν τον όγκο των ασθενών”, υποστηρίζει Καρδιολόγος – Εντατικολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Γιώργος Φερεντίνος, ο οποίος προσθέτει ότι η πίεση είναι μεγάλη και στις ΜΕΘ, με την πληρότητα να αγγίζει το 100%.

“Υπάρχει αύξηση στην προσέλευση και στη νοσηλεία των ασθενών και στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές, αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ενδεικτικά να σας πω επειδή είχαμε εφημερία προχθές, είμαστε με 100% πληρότητα στις ΜΕΘ. Και η πληρότητα στις υπόλοιπες κλινικές Παθολογικές και Πνευμονολογικές είναι ιδιαίτερα αυξημένη αυτήν την περίοδο, καθώς υποδέχονται μεγάλους αριθμούς ασθενών, από αυτά τα εποχικά βαριά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία”, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Kontra.

Τα σχολεία θα επιδεινώσουν την κατάσταση

Το άνοιγμα των σχολείων σίγουρα θα αυξήσει τη μετάδοση αυτών των ιών στην κοινότητα, λέει ο Νίκος Τζανάκης:

“Από τη μία τα παιδιά μπαίνουν μεν σε μια φορμαρισμένη και καλά επιτηρούμενη από πλευράς απασχόλησης δομή και λειτουργία, κι αυτό λειτουργεί ωφέλημα μερικές φορές. Από την άλλη, όμως, δεν παύει να έχει και βλαβερές επιπτώσεις γιατί διασπείρει τον ιό και στα άλλα παιδάκια που θα πάνε τον ιό στις οικογένειές τους. Κι έτσι έχουμε μια διττή συμπεριφορά. Συνήθως τα σχολεία αυξάνουν την επίπτωση των ιών δεν την μειώνουν”.

Η κορύφωση του επιδημικού κύματος αναμένεται σε διαφορετική χρονική στιγμή για τον κάθε ιό, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας.

“Οι ιοί αυτοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ τους. Την κορύφωση για τη γρίπη την περιμένουμε προς τα μέσα Φλεβάρη ή μέσα Γενάρη. Λίγο αργότερα περιμένουμε τον RSV, ενώ ο κορονοϊός δεν έχει εποχικότητα, οπότε δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του. Υπολογίζουμε πως πιθανώς θα πάει προς τα τέλη Ιανουαρίου, με μέσα ή τέλη Φεβρουαρίου την κορύφωση. Και κρούσματα κορονοϊού έχουμε, δεν είμαστε σε ύφεση, αλλά δεν είναι παραπάνω από πέρυσι και δεν είναι παραπάνω από τη γρίπη”, σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης.

Ελλείψεις στο αντιγριπικό φάρμακο Tamiflu
Η αύξηση των περιστατικών γρίπης οδήγησε σε ελλείψεις του αντιιικού φαρμάκου Tamiflu για ενήλικες. Έτσι οι ασθενείς που το χρειάζονται, ταλαιπωρούνται κατά την αναζήτησή του.

Τα ράφια κάποιων φαρμακείων της Αττικής αρχίζουν να ξεμένουν. Παρατηρούνται ελλείψεις στη δοσολογία των 75 mg για ενήλικες, ενώ επάρκεια υπάρχει στις δοσολογίες των παιδιών: των 30 mg ( έως 2 ετών) και των 45 mg (από 2 έως 16 ετών).

Μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ήταν καθησυχαστικός επισημαίνοντας πως οι ελλείψεις δεν έχουν ευρεία διάσταση.

“Μπορεί να μην έχει γίνει μία ημερήσια σωστή κατανομή στα φαρμακεία όλης της χώρας. Δηλαδή σε κάποιο φαρμακείο να υπάρχει διαθεσιμότητα και σε κάποιο άλλο όχι. Ωστόσο υπάρχει επάρκεια των φαρμάκων και την παρακολουθούμε. Υπάρχει δυσκολία σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες. Υπάρχει ένα πολύ καλό νέο ψηφιακό σύστημα που μας δείχνει τις ελλείψεις. Δεν υπάρχει έλλειψη. Μπορεί να υπήρξε τοπική σε συγκεκριμένα φαρμακεία”, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το Tamiflu χορηγείται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

 

To άρθρο Τζανάκης: Ποιοι ιοί θα μας ταλαιπωρήσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο – Φόβοι για τα σχολεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα