Βήμα – βήμα ο γονικός έλεγχος για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο – Μπείτε στο parco.gov.gr – Προειδοποίηση στις εταιρείες τεχνολογίας

12:50 30/12/2024 - Πηγή: NewsIt

Την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στα Social Media παρουσίασε (30.12.2024) η κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην εκδήλωση έγιναν πολλές συζητήσεις ενώ ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε ότι η καθολική απαγόρευση δεν θα ήταν αποτελεσματική. 

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου είπε:

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που προσπάθησε να

βγάλει μια νέα νομοθεσία για προγράμματα ελέγχου όπως και η Γερμανία. Η Αυστραλία έθεσε όριο ηλικίας κάτω των 16. Η Αλβανία επίσης είπε ότι θα κόψει για ένα χρόνο το TikTok. Οι πλατφόρμες είπε κάνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ηλικία και τα περισσότερα παιδιά με ένα κλικ δηλώνουν ψευδή ηλικία. «Η λύση είναι ο διάλογος και το κράτος δεν μπορεί να μπει ανάμεσα σε γονείς και παιδιά αλλά να στέκεται δίπλα τους» είπε χαρακτηριστικά.

Τα εργαλεία που δίνονται στους γονείς είναι:

Το πρώτο είναι το parco.gov.gr

Είναι ήδη  στον αέρα και είναι μια σελίδα όπου δίνονται οι οδηγίες για τον γονικό έλεγχο

Μέσα στην Άνοιξη έρχεται μια μεγάλη αλλαγή το Kids Wallet.

Θα κάνει πιο εύκολο τον γονικό έλεγχο

Θα μπορεί να ελέγχεται η ηλικία

Με «διακόπτες» θα μπορεί να ελέγχεται εξ’ αποστάσεως πόση ώρα είναι το παιδί στο διαδίκτυο

Θα υπάρχει επιβεβαίωση ηλικίας

Η πλατφόρμα θα υποχρεούται να ελέγξει την ηλικία του παιδιού

Ήδη κάποιες πλατφόρμες δημιούργησαν λογαριασμούς για εφήβους

Οι γονείς πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά των παιδιών

Οι γονείς στη συνέχεια πρέπει να την ρυθμίσουν

Οι πλατφόρμες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν ελέγχους για την ηλικία για να έχει νόημα όλο αυτό

Η ηλικία που εξετάζεται είναι τα 15 χρόνια σε όλη την Ευρώπη

Χώρες που έχουν ψηφιακά πορτοφόλια μπορούν να το κάνουν όπως η Ελλάδα σε ελάχιστους μήνες

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΕUROKINISSI)(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΕUROKINISSI)

«Η καθολική απαγόρευση αμφιβάλλω ότι θα ήταν αποτελεσματική και η στρατηγική μας είναι προσαρμοσμένη στην ίδια την πραγματικότητα της χρήσης από τους εφήβους και πρέπει να συζητήσουμε το πρόβλημα με τα παιδιά μας και να θέσουμε όρια να δούμε τις παρεμβάσεις του κράτους και να θέσουμε τις εταιρείες τεχνολογίας προ των ευθυνών τους. Οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που βρισκόμαστε μπροστά στην οθόνη. ‘Όχι μόνο τα παιδιά αλλά κι εμείς. Οι αλγόριθμοι είναι σχεδιασμένοι μόνο γι’ αυτό το σκοπό. Η προστασία της παιδικότητας είναι υποχρέωση μια πολιτείας και επίσης ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος ακόμα διαμορφώνεται και έτσι θα υπάρχουν επιπτώσεις όταν μεγαλώσουν», τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΕUROKINISSI)Τα βήματα

«Η στρατηγική για την οποία μιλήσαμε θα εξελιχθεί σε βήματα. Πρώτο η ενημέρωση των γονιών για τις δυνατότητας γονεϊκού ελέγχου που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν με την εφαρμογή parco.gov.gr. Το Kids Wallet θα είναι μια εφαρμογή που θα έχει ευρύτερης ευρωπαϊκής αποδοχής θα απλοποιεί το πως θα ελέγχεται η πρόσβαση σε πλατφόρμες. Πόσο χρόνο περνάμε στο κινητό και τι βλέπουμε. Το κινητό πρέπει να είναι έξω από το δωμάτιο όταν κοιμάται το παιδί. Όταν περιορίζει κάποιος τα λεπτά πρόσβασης του παιδιού είναι ένα πρώτο βήμα. Όποιος έχει μεγαλώσει παιδιά γνωρίζει ότι αυτή η αντιπαράθεση που τυχόν θα έρθουν δεν είναι διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο έλεγχο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το τρίτο βήμα και η μεγάλη πρόκληση είναι πως θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάσουν τις εφαρμογές αυτές. Ήδη το Instagram δημιουργεί ειδικούς λογαριασμούς για εφήβους και καταλαβαίνουν οι πλατφόρμες ότι θα αυξηθεί η πίεση. Η μεγάλη πρόκληση είναι πως θα σταματήσει το doom scrolling. Υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα και στο να προτάξουμε τεχνολογικές λύσεις. Πρέπει να δούμε και τα κανονιστική ζητήματα και τη νέα νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε ήδη ένα πρόπλασμα ευρωπαϊκό το οποίο προϋποθέτει να ξέρουν οι πλατφόρμες ότι ο χρήστης είναι παιδί. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα παίξει έναν μεγαλύτερο κανονιστικό ρόλο να πιέσει τις αμερικανικές πλατφόρμες. Βλέπετε ότι οι ΗΠΑ πηγαίνουν σε μια πολιτική που ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης πηγαίνει σε απορρύθμιση και όχι ρύθμιση και εδώ η Ευρώπη πρέπει να παίξει άμυνα και να ορίσει ένα πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΕUROKINISSI)

«Το βασικό» τόνισε «είναι η ενημέρωση γονέων και δασκάλων και να τονιστεί ότι η μεγαλύτερη απόλαυση είναι το να βγεις έξω να αθληθείς και να παίξεις. Ο ψηφιακός κόσμος δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών». «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε έναν ρόλο ευρύτερο και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας και σε κανονιστικό πλαίσιο».

«Το Instagram», είπε ο πρωθυπουργός, «έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί ειδικά για τα κορίτσια δημιουργεί συγκρίσεις με πρότυπα που μπορεί να είναι δημιουργήματα τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι: «Επιστημονικά είναι αρκετά τεκμηριωμένο ότι τέτοιου είδους εξαρτήσεις δημιουργούν ειδικά στα κορίτσια σημαντικές παράπλευρες επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την αυτοεκτίμησή τους. Για το TikTok το οποίο έχω χρησιμοποιήσει και γνωρίζω την δύναμή του υπάρχουν ζητήματα που πηγαίνουν παραπέρα από τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία αλλά φτάνουν μέχρι παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία και το είδαμε αυτό στη Ρουμανία. Ακόμα δεν έχουμε ακουμπήσει τα ζητήματα επιπτώσεων τεχνητής νοημοσύνης στις ικανότητες που πρέπει να έχει ένα παιδί και ένας έφηβος καθώς μεγαλώνει. Σκεφτείτε ότι σήμερα το γράψιμο υποκαθίσταται από εφαρμογές με έναν δάσκαλο να μπορεί με δυσκολία να καταλάβει αν είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης».

Και συνέχισε: «Τα εργαλεία είναι χρήσιμα και θυμάμαι ότι στα 23 μου αποφάσισα να διασχίσω τις ΗΠΑ με αυτοκίνητο και το έκανα με χάρτη. Το ανθρώπινο μυαλό έχει την ικανότητα να προσανατολίζεται σε συνθήκες δύσκολες αλλά αυτή την ικανότητα την έχουμε απωλέσει με το google maps. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένα τεράστιο πείραμα με τους εγκεφάλους των παιδιών μας χωρίς αυτό να μας απασχολεί και αυτό θα σταματήσει και θέλω η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Και κατέληξε: «Κάνουμε αυτή την εκδήλωση στις 30 Δεκεμβρίου γιατί θέλω να συζητηθεί στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. Γονείς μπείτε και βάλτε τους γονικούς ελέγχους που ήδη υπάρχουν. Παιδιά αντιληφθείτε ότι δεν βάζουμε καθολικούς περιορισμούς αλλά θα σας δοθεί η δυνατότητα να κάνετε πράγματα που θα σας κάνουν πιο χαρούμενους και τρίτον απευθυνόμενος στις μεγάλες πλατφόρμες αναλάβετε τις ευθύνες σας έχετε βγάλει ήδη πολλά λεφτά και δεν χρειάζεται να βγάλετε και άλλα από τα παιδιά και τους εφήβους μας».

Δείτε όλη την εκδήλωση

 

Ως μια πολυδιάστατη πρόκληση  χαρακτήρισε τον εθισμό στο διαδίκτυο ο Βασίλης Κουτσούμπας, Σύμβουλος ψηφιακής πολιτικής και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης της προεδρίας της κυβέρνησης. Όπως τόνισε όσα θα ανακοινωθούν δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν τον γονέα. «Η πολιτεία θα παράσχει στους γονείς τα κατάλληλα εργαλεία και θα θεσπίσει κανόνες», είπε. Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι κλειδί για όλα είναι η υπεύθυνη και η λελογισμένη χρήση.

«Με τα εργαλεία που θα παρουσιαστούν σήμερα αναφερόμαστε στην πρόληψη για να προλάβουμε τον εθισμό», τόνισε η κα Βάσω Αρτινοπούλου Πρόεδρος Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν από τα 11 το διαδίκτυο και σε ποσοστό 75% έχουν τις δικές τους συσκευές, είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό γονέων που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς παρακολουθούν τα παιδιά τους. Μάλιστα σημείωσε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό τα παιδιά έχουν διαμοιράσει φωτογραφίες τους σε αγνώστους.

Χωρίς διάθεση δαιμονοποίησης είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υποκαταστήσει την κοινωνικοποίηση. Μεγαλώνουμε μια γενιά που έχει υψηλή εξοικείωση με την τεχνολογία αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της πραγματικής ζωής.

Για τον εθισμό δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε γονείς και παιδιά αλλά τις πρακτικές των πλατφορμών με τις περίεργες ρυθμίσεις απορρήτου. Η προστασία της παιδικής ηλικίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή του συντάγματος μας, τόνισε και είπε ότι δεν περιορίζεται στην φυσική ασφάλεια και στην ποιοτική εκπαίδευση αλλά και σε ένα περιβάλλον που προάγει την πνευματική και φυσική τους ανάπτυξη.  

Στο πρώτο πάνελ το οποίο συντόνισε ο Χαράλαμπος Τσέκερης Προεδρεύων Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής συμμετείχαν η Δρ. Στέλλα Χριστίδη Ψυχίατρος, η Ιωάννα Αλπέρτη,  Ψυχολόγος και μητέρα ενός κοριτσιού έκτης Δημοτικού και η Σταυρούλα Ζυγουράκη, Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια 15ου Γενικού Λυκείου Αθηνών. Η τελευταία αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα οι μαθητές λέγοντας ότι στην ουσία βιώνουν μια επίπλαστη πραγματικότητα, είναι ανυπόμονα ως προς την γνώση και απορρίπτουν τα βιβλία, μιλούν μεταξύ τους μόνο με μηνύματα.

To άρθρο Βήμα – βήμα ο γονικός έλεγχος για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο – Μπείτε στο parco.gov.gr – Προειδοποίηση στις εταιρείες τεχνολογίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
gov, βημα, διαδικτυο, gov.gr, gov, google maps, media, γαλλια, νέα, λύση, kids, ελλαδα, γιωργοσ, instagram, doom, ηπα, google, maps, αθηνα, newsit, εθνικη τραπεζα, βιβλια, αλλαγη ωρας, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, instagram, αλβανια, αυστραλια, αυτοκινητο, γερμανια, γνωση, εθνικη, εργαλεια, ηπα, κινητα, μητερα, πιεση, πλαισιο, ρουμανια, υγεια, φυσικη, φωτογραφιες, ωρα, google maps, maps, αρθρο, αμυνα, ανοιξη, γονεις, δυναμη, δυνατοτητα, δοθει, ευκαιρια, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ενημερωση, εξοικειωση, ερχεται, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωης, ιδια, ηλικια, ιωαννα, κυβερνηση, κινητο, λεφτα, λύση, λογο, μηνυματα, μητσοτακης, μυαλο, νοημα, οθονη, ορια, ουσια, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πλατφορμες, πολιτεια, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, συζητησουμε, συνεχεια, υψηλη, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, doom, δωματιο, εφαρμογη, εγκεφαλος, χωρα, kids, κυριακου, media, μπροστα, ψυχολογος, θελω να
Τυχαία Θέματα