Η πειρατεία «σκοτώνει» και το gaming - 5 λόγοι να μην κατεβάζετε «σπασμένα» βιντεοπαιχνίδια
Όταν ένας τομέας παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη ελκύει και επιτήδειους που προσπαθούν να επωφεληθούν μέσω πειρατείας. Εκτός της μουσικής και του κινηματογράφου, ένας από αυτούς τους τομείς είναι των βιντεοπαιχνιδιών, αφού η παγκόσμια αγορά αναμένεται να αυξήσει τα έσοδά της φέτος κατά περίπου 11%.
Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια αγορά βιντεοπαιχνιδιών παρουσιάζει μια ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τα έσοδά της, αφού αυτά αναμένεται να φτάσουν φέτος σχεδόν τα 209 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με ανάλυση από τους ειδικούς της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET,
Όσο αυξάνεται η ζήτηση για τίτλους «σπασμένων» βιντεοπαιχνιδιών, όπως συμβαίνει με τις ταινίες, τις σειρές και τη μουσική, έτσι αυξάνονται και οι κίνδυνοι στους οποίους μπορούν να εκτεθούν οι χρήστες τους, από πρόστιμα μέχρι επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό.
Στην απλούστερη μορφή τους, τα πειρατικά παιχνίδια είναι εκείνα που τα έχουν «σπάσει», παρακάμπτοντας τη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για την προστασία του περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτό, οι χρήστες αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια χωρίς να πληρώνουν τους προγραμματιστές ή τους διανομείς τους.
Συχνά, επιλέγονται γι’ αυτή τη διαδικασία οι τίτλοι με μεγάλη ζήτηση αμέσως μόλις γίνουν διαθέσιμοι προς αγορά, αν και υπάρχουν ακόμη και παραδείγματα πειρατών που αποκτούν και διανέμουν δωρεάν αντίγραφα ακόμα και πριν από τις επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας.
Πέντε λόγοι να μείνετε μακριά από πειρατικά παιχνίδιαΑνεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα «σπάσουν» τελικά τα παιχνίδια, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι τρομερές για τους χρήστες, αναφέρουν οι ειδικοί της ESET και παραθέτουν τις σημαντικότερες.
1. Κακόβουλο λογισμικό
Για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό, οι φορείς απειλών θα χρησιμοποιήσουν ένα δημοφιλές παιχνίδι και το δέλεαρ του δωρεάν περιεχομένου. Αυτό μπορεί να το κάνουν με την κοινοποίηση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» ή ακόμη και μέσω μηχανών αναζήτησης ή σε ιστοσελίδες torrent.
Ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι υπαρκτός. Τον Ιούνιο του 2021, αποκαλύφθηκε ότι εκατομμύρια υπολογιστές είχαν εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό Trojan σε διάστημα δύο ετών. Το κακόβουλο λογισμικό που διαδόθηκε κυρίως μέσω πειρατικών παιχνιδιών, έκλεψε μεταξύ άλλων πάνω από ένα εκατομμύριο μοναδικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 26 εκατομμύρια διαπιστευτήρια σύνδεσης.
Συχνά, το κακόβουλο λογισμικό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρακάμπτει τα παραδοσιακά φίλτρα ασφαλείας ή μπορεί να απαιτεί από το χρήστη να απενεργοποιήσει εντελώς το λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Επίσης, συνήθως ζητά υπερβολικά πολλά δικαιώματα για να εκτελεστεί. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί, επίσης, να είναι κρυμμένο σε mods -δηλαδή σε πρόσθετα αρχεία που απαιτούνται για να συνεχίσετε το παιχνίδι.
Άλλοι συνηθισμένοι τύποι κακόβουλου λογισμικού που διαδίδονται από «σπασμένα» παιχνίδια περιλαμβάνουν:
Κακόβουλο λογισμικό cryptomining, το οποίο θα μπορούσε να επιβαρύνει τη λειτουργία της συσκευής του θύματος και να δημιουργήσει μεγάλους λογαριασμούς ενέργειας κατά τη διαδικασία.Τραπεζικά Trojans που έχουν σχεδιαστεί για την κλοπή οικονομικών και προσωπικών στοιχείων.Keyloggers και info-stealers που έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν κάθε είδους προσωπικές πληροφορίες από μηχανήματα/συσκευές.Ransomware, το οποίο θα σας κλειδώσει έξω από το μηχάνημά σας και θα απαιτήσει ένα αντίτιμο.Κακόβουλο λογισμικό botnet, το οποίο μετατρέπει το μηχάνημα/τη συσκευή σας σε υπολογιστή-ζόμπι για χρήση σε άλλες επιθέσεις.2. Adware – κακόβουλο λογισμικό ανεπιθύμητων διαφημίσεων
Αν και δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κακόβουλο λογισμικό, το adware μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους χρήστες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Τα συνεχή αναδυόμενα παράθυρα και τα νέα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης θα κατακλύζουν το θύμα με έναν χείμαρρο από βίντεο και διαφημίσεις, εμποδίζοντας ολοένα και περισσότερο τη συσκευή να λειτουργεί κανονικά. Το 2020, το κατάστημα Google Play αφαίρεσε 21 εφαρμογές παιχνιδιών επειδή περιείχαν παρεμβατικό adware.
3. Το παιχνίδι δεν λειτουργεί σωστά
Το πειρατικό παιχνίδι μπορεί να μη λειτουργήσει ποτέ σωστά στον υπολογιστή, στην κονσόλα ή στη συσκευή σας. Μπορεί να υπάρχουν σφάλματα ή δυσλειτουργίες που μειώνουν σοβαρά την απόδοσή του. Μπορεί να μην είναι ολοκληρωμένο ή μπορεί απλώς να σταματήσει να λειτουργεί μετά από λίγο, αν η εταιρεία πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους εγγραφής λογισμικού. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας.
4. Αποκλεισμός από πλατφόρμες παιχνιδιών
Υπάρχει επίσης πιθανότητα ο νόμιμος δημιουργός να είναι σε θέση να εντοπίσει το πειρατικό λογισμικό σε συγκεκριμένες συσκευές και υπολογιστές και να βάλει μερικώς ή μόνιμα στη μαύρη λίστα τους συνδεδεμένους λογαριασμούς. Αυτός είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος σε κονσόλες παιχνιδιών όπως το Xbox, όπου οι πάροχοι ήταν εξαιρετικά αυστηροί σε τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν.
5. Μπορεί να τραβήξετε την προσοχή των αρμόδιων Αρχών
Η χρήση πειρατικού περιεχομένου είναι παράνομη. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζείτε, μπορεί να σας επιβληθούν πρόστιμα ή ακόμη και ποινή φυλάκισης, εάν μπορεί να εντοπιστεί η χρήση πειρατικού λογισμικού.
Πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιέςΔεν είναι δύσκολο να αποφύγετε τους περισσότερους από αυτούς τους κινδύνους. Η προφανής επιλογή είναι να αποφεύγετε τις ιστοσελίδες torrent και να αγοράζετε πάντα βιντεοπαιχνίδια από τα επίσημα καταστήματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μετριάσετε τον κίνδυνο κακόβουλου λογισμικού και adware, ελαττωματικού λογισμικού και πιθανών νομικών προβλημάτων.
Επίσης:
Χρησιμοποιείτε πάντα λογισμικό anti-malware από αξιόπιστο προμηθευτή σε όλους τους υπολογιστές και τις συσκευές. Ποτέ μην το απενεργοποιείτε.Ελέγξτε ξανά και ξανά τις ρυθμίσεις ασφαλείας σε πλατφόρμες παιχνιδιών που χρησιμοποιείτε, όπως το Steam, το Twitch και το Discord.Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Να επισκέπτεστε πάντα τον επίσημο δικτυακό τόπο του προγραμματιστή ή το αξιόπιστο marketplace, όπως το Apple App Store ή το Google Play.Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
To άρθρο Η πειρατεία «σκοτώνει» και το gaming - 5 λόγοι να μην κατεβάζετε «σπασμένα» βιντεοπαιχνίδια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκτακτη πληρωμή Power Pass – Η ημερομηνία
- Συγκλονισμένος ο Κώστας Κακκαβάς: Δεν πιστεύω ότι έχει πεθάνει για να την αποχαιρετήσω
- Άγριος ξυλοδαρμός στη Σαντορίνη μετά από τρακάρισμα
- Σαντορίνη: Τον στρίμωξε σε τοίχο και τον έσπασε στο ξύλο μετά από τροχαίο (Βίντεο)
- Γιατί πρέπει να αφήνεις ένα κέρμα στην κατάψυξη όταν φεύγεις για διακοπές
- Τρομακτική προσγείωση αεροπλάνου – Μια ανάσα πάνω από τον κόσμο
- Δράμα: Τρένο παρέσυρε και σκότωσε τρεις μετανάστες που κοιμόντουσαν στις ράγες
- Μετρό: Από το φθινόπωρο γυρίζει σελίδα
- Ελασσόνα: Θρίλερ με ανεύρεση σκελετού στην Ελασσόνα
- Αυξήθηκαν κατά χιλιάδες οι θάνατοι στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Συγκλονισμένος ο Κώστας Κακκαβάς: Δεν πιστεύω ότι έχει πεθάνει για να την αποχαιρετήσω
- Φωτιά τώρα στον Κορυδαλλό, επιχειρούν ενάεριες και επίγειες δυνάμεις
- Η «πληρωμένη» απάντηση της Ναταλίας Γερμανού σε προσβλητικό σχόλιο – «Έφτασες 60 χρονών, μένοντας άτεκνη»
- Δορυφορικές εικόνες από τον βομβαρδισμό ρωσικών αεροπλάνων στην Κριμαία - Αρνείται την καταστροφή η Ρωσία
- Έκλαιγε ο κόσμος όταν ανακοινώθηκε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν νόσησε από κορονοϊό - Δείτε βίντεο
- Η πιο σύντομη πτήση στον κόσμο γίνεται στην Σκωτία και διαρκεί περίπου 1,5 λεπτό
- Φωτιά τώρα στον Κορυδαλλό, επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
- Ελένη Μενεγάκη: Απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα στο Ιόνιο
- Ζεράρ Πικέ: Σε σχέση με 23χρονη φοιτήτρια μετά τον χωρισμό με την Σακίρα
- Μετά τις μωβ μέδουσες έρχονται και οι καφέ – Πόσο επικίνδυνες είναι οι σαλούφες
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Η πειρατεία «σκοτώνει» και το gaming - 5 λόγοι να μην κατεβάζετε «σπασμένα» βιντεοπαιχνίδια
- Συγκλονισμένος ο Κώστας Κακκαβάς: Δεν πιστεύω ότι έχει πεθάνει για να την αποχαιρετήσω
- Ποδοσφαιριστής στην Μαλαισία έσπασε το... γραφικόμετρο! «Θέατρο» χωρίς ντροπή με εννέα στροφές σε ανύπαρκτο φάουλ
- Η Ουκρανία εξασφάλισε διετές μορατόριουμ χρέους
- ΑΑΔΕ για την επίθεση σε ελεγκτές εφοριακούς στην Κεφαλονιά: «Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες»
- Συγκλονισμένος ο Κώστας Κακαβάς: Δεν πιστεύω ότι έχει πεθάνει για να την αποχαιρετήσω
- Δορυφορικές εικόνες από τον βομβαρδισμό ρωσικών αεροπλάνων στην Κριμαία - Αρνείται την καταστροφή η Ρωσία
- Κικίλιας: Αύξηση αφίξεων στα 14 αεροδρόμια της Fraport κατά 12% έναντι του Ιουλίου 2019
- Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, ο οίκος κοσμημάτων Tiffany
- Μια... οικογενειακή υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στην Κρήτη - Μάνα και γιος «πάσαραν» χασίς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βρετανία και Δανία προσφέρουν επιπλέον οικονομική στήριξη και όπλα στην Ουκρανία
- Power Pass: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα για τους λογαριασμούς του Ιουνίου
- Έρευνα αμφισβητεί την αξία των σύγχρονων αντικαταθλιπτικών
- Λοβέρδος: Οι υποκλοπές δεν είναι λόγος να πάμε σε εκλογές
- Οι υποκλοπές δεν συνιστούν λόγο προσφυγής στις κάλπες λέει ο Λοβέρδος
- Το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Απίστευτο θέατρο από ποδοσφαιριστή στη Μαλαισία!
- Επίθεση σε ελεγκτή της ΑΑΔΕ στην Κεφαλλονιά-Παρέμβαση Πιτσιλή
- Μεσημεριανό δελτίο 11/08/2022
- Μεσσήνη: «Με φέσωσε, θόλωσα» - Αυτός είναι ο 50χρονος που επιτέθηκε με καυστικό υγρό στην πρώην σύζυγό του