Βομβαρδίστηκαν και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις - Οι πρώτες εκτιμήσεις για ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας

05:23 8/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση βομβαρδίστηκε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του ρωσικού πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με αυτόν τον διεθνή φορέα, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν

ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή (06.03.2022), προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρόμος τα χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Τις τελευταίες ημέρες το Χάρκοβο υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την περασμένη Παρασκευή (04.03.2022) το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε τότε πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους Ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Βομβαρδίστηκαν και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις - Οι πρώτες εκτιμήσεις για ενδεχόμενη διαρροή ραδιενέργειας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα