Υπογραφή συμφωνιών 4 δισ. ευρώ στο Αμπού Ντάμπι – Τι συζήτησαν Μητοστοτάκης και διάδοχος του θρόνου

13:42 9/5/2022 - Πηγή: NewsIt

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Υποδέχομαι έναν φίλο. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η επίσκεψη θα ενδυναμώσει τις καλές σχέσεις που έχουν ήδη οι δύο χώρες», τόνισε στις δηλώσεις του ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε σε ζητήματα, «όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη

ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας».

Επίσης, «αναφορικά με την Υεμένη, γνωρίζετε πως η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον της χώρας σας. Και καταδικάζουμε και την απαράδεκτη στοχοποίηση αθώων πολιτών και υποδομών».

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εξαίρετων διμερών σχέσεων. Η τρίτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2020, σηματοδοτεί τη βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις και τον στρατηγικό χαρακτήρα τους, σημείωσαν κυβέρνητικές πηγές.

Στο πνεύμα αυτό υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, για συμφωνίες που εμπεδώνουν και εμβαθύνουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι αυτή όχι μόνο δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη προσέγγισης ΕΕ και ΗΑΕ, σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και πράσινης μετάβασης.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά, ενόψει και της διοργάνωσης από τα ΗΑΕ της 28ης Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP28) το 2023.

Οι δηλώσεις

Mohammed bin Zayed Al Nahyan: «Καλώς ήρθατε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υποδέχομαι έναν φίλο. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η επίσκεψη θα ενδυναμώσει τις καλές σχέσεις που έχουν ήδη οι δύο χώρες.  Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας που ξεκίνησαν το 1976 είναι δυναμικές και εξελίσσονται σε όλα τα πεδία.

Η στρατηγική συμφωνία που υπογράψαμε το 2020 έδωσε μεγάλη ώθηση σε αυτές τις σχέσεις. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές συναλλαγές μας αυξήθηκαν κατά 76% και αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Τα Εμιράτα επιδιώκουν οι σχέσεις αυτές να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, όπως στην ενέργεια, την τεχνολογία, την υγεία, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων.

Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, επειδή αυτές οι εξελίξεις έχουν επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα.

Η στάση μας από την αρχή ήταν να μεσολαβήσουμε και να βοηθήσουμε στην ανθρωπιστική πλευρά. Γι’ αυτό το λόγο τα Εμιράτα θα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Εμείς θα δώσουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται με τη συνδρομή των φίλων μας όπως η Ελλάδα. Για να ελαφρύνουμε όλες αυτές τις επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα.

Επειδή αυτή η κρίση έχει επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας, εμείς δίνουμε πάντα σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια. Ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα της αγοράς ενέργειας καθώς είμαστε και εμείς προμηθευτές ενέργειας. Παρά τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Μεσόγειο, η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ειρηνικής συνεργασίας. Τα Εμιράτα δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για να προετοιμάσουν τέτοιες συνθήκες. Για να δημιουργήσουμε συνεργασίες με όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα στοχεύουν στην ειρήνη και τη συνεργασία. Κύριε πρωθυπουργέ, αξιότιμε φίλε, σας καλωσορίζω για ακόμη μία φορά και επιθυμώ να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία και να διαμορφώσουμε περισσότερες προοπτικές για το μέλλον».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υψηλότατε Πρίγκιπα Διάδοχε του Άμπου Ντάμπι, αγαπητέ μου φίλε Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, στην τρίτη μου επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την ανάληψη των καθηκόντων μου.

Και οι πυκνές επαφές μεταξύ των δύο χωρών μας, σε όλα τα επίπεδα, καταδεικνύουν -πιστεύω- το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και τη συναντίληψη που έχουμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύουμε και την κοινή μας επιθυμία να προσδώσουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην πραγματικά στρατηγική εταιρική μας σχέση. Μια στρατηγική σχέση που, όπως είπατε, θεμελιώθηκε το 2020, αποκτά όμως σήμερα νέα δυναμική με την υπογραφή σημαντικού αριθμού μνημονίων κατανόησης για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών μας.

Και αυτή η στενή μας σχέση εδράζεται πάνω από όλα στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, στις κοινές αρχές και αξίες μας, κυρίως στην αταλάντευτη προσήλωση μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ως του μοναδικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών και ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Από πλευράς μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η περαιτέρω οικοδόμηση αυτής της εταιρικής σχέσης αποτελεί εκ μέρους μου μία συνειδητή, σταθερή και μακροπρόθεσμη επιλογή. Άλλωστε, η σχέση μας συνδέεται άρρηκτα και με τα  ευρύτερα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

Και αναφερθήκατε εκτενώς στη σημασία πού αποδίδουμε όλοι μας, ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια. Και στον τομέα αυτόν μπορούμε να ενισχύσουμε πολύ περισσότερο τη συνεργασία μας.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας. Και αυτή είναι μία προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας. Γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον για το μέλλον της ενέργειας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και σε ζητήματα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας.

Κατά συνέπεια, το φάσμα της συνεργασίας μας μπορεί να γίνει ευρύτερο και βαθύτερο. Και στο πρόσωπό σας βλέπω ένα σταθερό και πιστό φίλο της πατρίδας μου. Και θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θερμή σας υποδοχή που επιφυλάξατε σε εμένα και στην αντιπροσωπεία μου. Και να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όταν αυτά αισθάνονται ότι απειλούνται τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Αναφορικά με την Υεμένη, γνωρίζετε πως η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον της χώρας σας. Και καταδικάζουμε και την απαράδεκτη στοχοποίηση αθώων πολιτών και υποδομών.

Και πάλι θέλω, αγαπητέ μου φίλε, να σας ευχαριστήσω για τη θερμή σας υποδοχή. Να ανανεώσω την πρόσκλησή μου να επισκεφθείτε την Ελλάδα, καθώς λόγω της ασθένειάς μου από Covid αναγκαστήκαμε να μεταθέσουμε την προγραμματισμένη επίσκεψη την οποία είχαμε σχεδιάσει. Ελπίζω σύντομα να σας δοθεί η δυνατότητα να επισκεφτείτε και το νησί μου, την Κρήτη, για να ανανεώσουμε ακόμα μία φορά αυτούς τους δεσμούς ισχυρής φιλίας που χτίζουμε μεταξύ μας».

Μαζί με τον Μητσοτάκη

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό σύμφωνο για το πλαίσιο ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης, η διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Δρ. Αθανάσιος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

To άρθρο Υπογραφή συμφωνιών 4 δισ. ευρώ στο Αμπού Ντάμπι – Τι συζήτησαν Μητοστοτάκης και διάδοχος του θρόνου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα