Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Χιλιάδες δότες και δότριες γεννητικού υλικού στο ηλεκτρονικό μητρώο

08:25 8/4/2023 - Πηγή: NewsIt

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού ήρθε για να βάλει τάξη στο άναρχο μέχρι σήμερα τοπίο, της δωρεάς γενετικού υλικού.

Σε αριθμούς,οι καταχωρήσεις γεννητικού υλικού από δότες, δώτριες και δείγματα από το εξωτερικό, έχουν φτάσει τις 6.430 στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού, το οποίο η χώρα μας απέκτησε τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για το ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο όλες οι Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και οι Τράπεζες Κρυοσυντήρησης

γενετικού υλικού είναι υποχρεωμένες να καταχωρούν τα ταυτοποιητικά και ιατρικά δεδομένα για όλους τους δότες και δότριες γενετικού υλικού (σπέρματος, ωαρίων και γονιμοποιημένων ωαρίων).

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι καταχωρήσεις έχουν ως εξής:

4.700 καταχωρήσεις από δότριες
230 καταχωρήσεις από δότες
1.500 καταχωρήσεις από δείγματα του εξωτερικού

Διευκρινίζεται πως οι παραπάνω αριθμοί αντιστοιχούν σε καταχωρήσεις γεννητικού υλικού και όχι σε πρόσωπα. Αν δηλαδή, μια δότρια έχει επισκεφθεί δύο Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θα καταχωρηθεί και από τις δύο Μονάδες, συνεπώς στο Μητρώο θα καταχωρηθούν δύο δείγματα από την ίδια δότρια.

Πρόεδρος Εθνικής Αρχής ΙΥΑ: «Έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα ελέγχου του δυτικού κόσμου»

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, Νικόλαος Βραχνής, τονίζει πως στο μητρώο καταγράφονται οι δότες, αλλά και τα παιδιά που γεννιούνται από την προσφορά του γενετικού τους υλικού.

Κι αυτό, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει έλεγχος στο πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό, καθώς από το 2005 υπάρχει νόμος, ο οποίος δεν επιτρέπει να γεννιούνται πάνω από 10 παιδιά από το γενετικό υλικό του ίδιου δότη.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βραχνή, το Μητρώο δοτών και δοτριών βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των κληρονομικών νοσημάτων:

«Γίνεται ένας καλύτερος έλεγχος των δοτών και δοτριών, σε ό,τι αφορά νοσήματα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα έμβρυα. Υπάρχει, δηλαδή, ένας καλύτερος κλινικός έλεγχος. Στην Ελλάδα έχουμε το καλύτερο πλαίσιο για τον έλεγχο. Δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα, παρά μόνο σε πολύ προηγμένες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ. Ακολουθούμε κάποιους αλγόριθμους που περιλαμβάνουν τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων.Κι αυτό είναι το πιο πλήρες «πακέτο» εξετάσεων που υπάρχει στις χώρες του δυτικού κόσμου. Μειώνουμε δηλαδή πολύ σημαντικά την πιθανότητα να υπάρξει μεταβίβαση στο έμβρυο ενός «προβληματικού» γονιδίου, το οποίο δηλαδή θα φέρει κάποια γενετική μετάλλαξη», τονίζει ο πρόεδρος της ΑΥΙ.

Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Διευκρινιστική οδηγία της σχετικά με την καταχώρηση δοτών/δοτριών γεννητικού υλικού

Με διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε χθες Παρασκευή (7/4/23) η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στις Μονάδες και τις Τράπεζες Κρυοσυντήρησης, υπενθυμίζει την υποχρέωση που έχουν να καταχωρούν στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού της ΕΑΙΥΑ» τους δότες και τις δότριες γεννητικού υλικού κατά την αρχική (πρώτη) επίσκεψή τους στην Μονάδα Ιατρικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ).

Κάτι που σημαίνει πως ο/η υποψήφιος δότης/δότρια γεννητικού υλικού καταχωρείται στο Μητρώο, από την πρώτη κι όλας επίσκεψη στη Μονάδα, ακόμη και αν τελικά δεν προχωρήσει στη δωρεά γεννητικού υλικού για οποιοδήποτε λόγο.

Σε συνέχεια απόφασης του Εποπτικού Συμβουλίου μάλιστα, η ΕΑΙΥΑ ενημερώνει ότι οι Μονάδες και οι Τράπεζες οφείλουν να καταχωρούν στο Μητρώο όλες τις επισκέψεις δοτών/δοτριών γεννητικού υλικού, καθώς και τις τρέχουσες χρήσεις αυτού, εντός επτά (7) ημερών από την πραγματοποίησή τους.

Μετά την εμβρυομεταφορά

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι πρέπει να καταχωρείται το αποτέλεσμα κάθε εμβρυομεταφοράς εντός είκοσι ημερών (20) από την διενέργειά της και το αποτέλεσμα κάθε εγκυμοσύνης εντός σαράντα (40) εβδομάδων από την διαπίστωσή της.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης για εκκρεμείς καταχωρήσεις αποτελεσμάτων εμβρυομεταφοράς και εγκυμοσύνης, από τις αντίστοιχες αναφορές της καρτέλας «Στατιστικές Αναφορές».

Επίσης, αναφέρεται πως οι Μονάδες και οι Τράπεζες Κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού οφείλουν να ελέγχουν τον δότη/δότρια στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού της ΕΑΙΥΑ» και να λαμβάνουν στιγμιότυπο οθόνης της πρώτης καρτέλας «Προβολή Δότη/Δόρτιας»:

α) πριν την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής στη δότρια,

β) πριν την διενέργεια λήψης του γεννητικού υλικού από τον συγκεκριμένο δότη/δότρια, και

γ) πριν την οποιαδήποτε χρήση αυτού (π.χ. γονιμοποίηση ωαρίου, εμβρυομεταφορά, σπερματέγχυση).

Το στιγμιότυπο οθόνης, αποθηκεύεται στον ιατρικό φάκελο του υποβοηθούμενου προσώπου.

Τέλος κάθε φορά που εμφανίζεται το μήνυμα «Για να προχωρήσετε με τον συγκεκριμένο δότη/δότρια πρέπει να επικοινωνήσετε με την ΕΑΙΥΑ», οι γιατροί Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής οφείλουν πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πράξη να επικοινωνούν με την Εθνική Αρχή για την υποβολή αιτήματος λήψης ή χρήσης γεννητικού υλικού.

Για παράδειγμα, όταν υποβάλλεται αίτημα χρήσης (εμβρυομεταφοράς) γονιμοποιημένου γεννητικού υλικού, πρέπει να γίνεται αποστολή στην Εθνική Αρχή:

α) πλήρως συμπληρωμένης αίτησης

β) στιγμιότυπο οθόνης από το «Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού της ΕΑΙΥΑ» από την ημέρα γονιμοποίησης του γεννητικού υλικού.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia

To άρθρο Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Χιλιάδες δότες και δότριες γεννητικού υλικού στο ηλεκτρονικό μητρώο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Χιλιάδες,ypovoithoumeni anaparagogi, chiliades