#5. Μαρία ντε Λούρντες Πιντασίλγκο / Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου – και με την ελπίδα (λόγω Τραμπ) ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών -, εμείς του Protagon Team σκεφτήκαμε να παρουσιάζουμε κάθε ημέρα το πορτρέτο μιας τέτοιας γυναίκας. Όχι για να αναπαράγουμε το

στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.

«Τόλμησα να εισβάλω στον κόσμο τους»

Η ταυτότητα: Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από την 1η Αυγούστου του 1979 έως τις 3 Ιανουαρίου του 1980. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1930, πέθανε στις 10 Ιουλίου του 2004. Πολιτικά ανεξάρτητη.

Το πορτρέτο: Την επέλεξαν για την προσωπικότητά της, την ηθική της ακεραιότητα, την επιστημονική της κατάρτιση, τον ισχυρό της χαρακτήρα, την καλή της φήμη στο διεθνές περιβάλλον – και ιδιαίτερα το καθολικό. Η Μαρία ντε Λούρντες Πιντασίλγκο, πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιστορία της Πορτογαλίας, δεν έθρεφε αυταπάτες σχετικά με τις φαλλοκρατικές αντιλήψεις των συμπατριωτών της όταν στα 49 της χρόνια και πέντε μετά την πτώση της δικτατορίας ανέλαβε τα ηνία της χώρας της: «Δεν μου συγχώρησαν ποτέ ότι τόλμησα να εισβάλω στον κόσμο τους» θα έλεγε σε μια στενή της φίλη.

Αφίσα από την προεκλογική καμπάνια της Πιντασίλγκο για την προεδρία της Πορτογαλίας, 1986

Αυτή η διάθεση εισβολής, ή μάλλον φυσιολογικής ένταξης του φύλου της σε χώρους τότε θεωρούνταν αποκλειστικά ανδρικοί, την έκανε να σπουδάσει χημικός μηχανικός αντί για την αγαπημένη της φιλολογία. Πολλοί από τους αντιπάλους της υποχρεώθηκαν στη συνέχεια να παραδεχθούν ότι ως πρωθυπουργός τα είχε καταφέρει περίφημα: στους πέντε μήνες της θητείας της, ως επικεφαλής της 5ης προσωρινής κυβέρνησης, αύξησε τον κατώτατο μισθό, καθώς και τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας, ενώ διεύρυνε τη βάση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Αντιστάθηκε στις πιέσεις και τις επιθέσεις, οδηγώντας ομαλά τη χώρα της στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1979.

Στον συλλογικό τόμο «Sisterhood Is Global: The International Women’s Movement Anthology» που επιμελήθηκε η αμερικανίδα φεμινίστρια Ρόμπιν Μόργκαν, μπορεί να διαβάσει κανείς το κείμενο της Μαρία ντε Λούρντες Πιντασίλγκο «Τολμώντας να είσαι διαφορετική». Ως διαφορετική (και ανεξάρτητη) διεκδίκησε την προεδρία της Πορτογαλίας στις προεδρικές εκλογές του 1986. Πήρε μόλις 7%. Για να αποδειχθεί ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση.

Αύριο: Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ

The post #5. Μαρία ντε Λούρντες Πιντασίλγκο / Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα