50 χρόνια «Suspicious Minds»: 1968 ΗΠΑ-2018 Ελλάδα

Υπάρχουν μερικά ιστορικά κομμάτια που επανεμφανίζονται, δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση και με την επανάληψή τους. Ετσι, οι Five Young Cannibals ξανάπαιξαν το 1985 την τελευταία από τις μεγάλες επιτυχίες του Ελβις Πρίσλεϊ, το «Suspicious Minds» (Καχύποπτα Μυαλά), που γράφθηκε το 1968 από τον Μαρκ Τζέιμς. Το ίδιο κομμάτι ξεχωρίζει και στο σάουντρακ του «Blade Runner 2049», σίκουελ της ομώνυμης ταινίας του 1982, που γυρίστηκε το 2017.

Εναν χρόνο μετά (ακριβώς μισό αιώνα

από την σύνθεσή του) και μάλιστα αυτές τις μέρες κυριαρχεί στην Ελλάδα ένα ακόμα ριμέϊκ του ίδιου τραγουδιού. Ομως, ενώ συνήθως στα ροκ και ποπ κομμάτια η μουσική επισκιάζει τους στίχους, η ελληνική εκτέλεση του «Suspicious Minds» στηρίζεται στους στίχους (με μερικές παραλλαγές ως προς το πρωτότυπο) και η μουσική έχει εξαφανιστεί. Η πρωτοτυπία της ελληνικής εκτέλεσης συμπληρώνεται από το ότι εκτελεστές του κομματιού είναι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, άλλα σημαίνοντα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και σημαντικά στελέχη των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν.

Δείτε πόσο ταιριάζουν οι στίχοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

Suspicious Minds

We’re caught in a trap
Εχουμε πιαστεί σε παγίδα

I can’t walk out
Δεν μπορώ να βγώ έξω

Because I love you too much, baby
Εδώ έχουν αλλάξει λίγο οι στίχοι – στην ελληνική εκδοχή το τραγούδι λέει:
«Επειδή αγαπώ τόσο πολύ να είμαστε στην Κυβέρνηση»

Why can’t you see
Γιατί δεν μπορείς να δεις

What you’re doing to me
Τι (κακό) μου κάνεις

When you don’t believe a word I say?
Οταν δεν πιστεύεις ούτε μια λέξη μου;

We can’t go on together
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί

With suspicious minds (suspicious minds)
Με καχύποπτα μυαλά

And we can’t build our dreams
Και δεν μπορούμε να κτίσουμε τα όνειρα μας

On suspicious minds
Πάνω σε καχύποπτα μυαλά

Όποιος έχει παρακολουθήσει αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με τις δηλώσεις Καμμένου από τις ΗΠΑ, τις επιθέσεις εναντίον του από σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την υπεράσπισή του από άλλα (μαζί με την αφωνία του Πρωθυπουργού), δεν μπορεί παρά να εκτιμήσει την ακρίβεια με την οποία οι παραπάνω στίχοι περιγράφουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση. Μια κατάσταση που δημιουργείται από τον συνδυασμό των εξελίξεων στα σημαντικά θέματα της εξωτερικής και (λιγότερο) της εσωτερικής πολιτικής με τη διαφορετική στοχοθεσία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε σχέση με το πολιτικό τους μέλλον και την αντίθεση μεταξύ του πολιτικού τους προσανατολισμού σε σχέση με την κυβερνητική τους συμμαχία (πχ «έχουμε πιαστεί σε παγίδα», έτσι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί με καχύποπτα μυαλά» – λόγω της συνεχούς υπονόμευσης κλπ).

Η ακρίβεια των στίχων γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή αν σκεφτούμε ότι αρχικά γράφτηκαν από τον Μαρκ Τζέιμς με βάση προσωπικές εμπειρίες από μία σχέση δυσλειτουργική και γεμάτη καχυποψίες. Έχουμε λοιπόν πολιτικές συμπεριφορές που έχουν οδηγήσει τους κυβερνώντες πολιτικούς σχηματισμούς σε αδιέξοδα επιπέδου διαπροσωπικών σχέσεων, κι αυτό σε μια εποχή που θα έπρεπε η χώρα να είχε ηγεσία που θα εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία και θα πρόσεχε κάθε λεπτομέρεια για να ξεφύγουμε από την ύφεση (αντί να συζητάμε αν θα γίνει κι άλλη μία μείωση συντάξεων, ως εάν να ήταν αυτό το μοναδικό πρόβλημα της χώρας).

Εδώ άλλωστε εντοπίζεται για άλλη μία φορά η διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας και της περιγραφής της μέσω της τέχνης: με το «Suspicious Minds» ο Elvis ξαναβρήκε τον δρόμο προς την κορυφή (το τραγούδι πήγε στο Νο 1 στις ΗΠΑ και περιλαμβάνεται από το περιοδικό Rolling Stone στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών (στην 91η θέση) ενώ η ελληνική του εκδοχή, όπου οι εκτελεστές του «τραγουδιού» είναι οι ίδιοι οι παγιδευμένοι από τις επιλογές τους, δεν φαίνεται ότι θα έχει την ίδια τύχη.

The post 50 χρόνια «Suspicious Minds»: 1968 ΗΠΑ-2018 Ελλάδα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα