Goodbye Schengen

Τα ανοικτά σύνορα δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Hταν μια…προσωπική θέση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. H οποία εντελώς τυχαία ήταν και η αρμόδια υπουργός Μετανάστευσης. Eρχεται μάλλον αργά το «απεταξάμην» του «κολλήματος» του ΣΥΡΙΖΑ με τα ανοικτά σύνορα δια στόματος Γιάννη Μουζάλα. Τα σύνορα έχουν ήδη κλείσει και η Ελλάδα μπορεί σύντομα να πει αντίο στη Ζώνη Σένγκεν. Ούτως ή άλλως, η χώρα

ήδη βρίσκεται με το ένα μόνο πόδι στον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες κινδυνεύει να βρεθεί και με τα δύο πόδια εκτός της ζώνης.

Δεν υπάρχει ούτε ένας ευρωπαίος πολιτικός που να υπερασπίστηκε τα ανοικτά σύνορα τις τελευταίες μέρες. Υπάρχει πάντα το ευχολόγιο των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ομως, ακόμη και σε αυτό οι ευρωπαίοι ηγέτες ομνύουν στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων (και δη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.) ακριβώς για να προστατευθεί η Σένγκεν. Μετά τους Σκοπιανούς που αν και δεν είναι μέλη της Σένγκεν (ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης) προπαγανδίζουν ότι κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την περιφερειακή ασφάλεια, τώρα οι Βούλγαροι ετοιμάζονται να στήσουν τον δικό τους φράχτη για να προστατευθούν από την Ελλάδα! Και οι ακροδεξιές φωνές στην Αυστρία δυναμώνουν…

Ο μουτζούρης πάλι πέφτει στη χώρα μας. Και μάλιστα σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στη Σένγκεν μετά τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στην καταγραφή των εισερχομένων μέσω Τουρκίας, των εξερχομένων από τα ελληνικά σύνορα (όσο αυτά ήταν ανοικτά) και στην πλημμελή -ως καθόλου- φύλαξη των συνόρων. Η περίφημη έκθεση των εμπειρογνωμόνων που εξετάζουν αν μια χώρα πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής στη Σένγκεν είχε διαπιστώσει τον Ιανουάριο ελλείψεις και στην ασφάλεια των αεροδρομίων, αλλά και στους ελέγχους στα σύνορα.

Η σύνδεση του Προσφυγικού με την τρομοκρατία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά συνδέεται με την πολιτική προκατάληψη

Αρμόδιες πηγές έλεγαν τότε ότι στον Έβρο σχεδόν δεν γινόταν κανένας έλεγχος, αφού οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούσαν καν το σύστημα SIS (Schengen Information System) για επαληθεύσουν τα στοιχεία που αναγράφονταν στα έγγραφα που τους παρουσιάζονταν. Δηλαδή, θεωρούσαν ότι όσοι καταγράφονταν ήταν defacto αυτοί που ισχυρίζονταν, χωρίς να το διασταυρώνουν με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών που βρέθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να αποφασίσουν βήματα για την αποτροπή παρόμοιων τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν είπαν και πολλά περισσότερα απ΄ αυτά που υποσχέθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το αίμα των θυμάτων στο θέατρο Μπατακλάν ήταν ακόμη νωπό. Απαιτούν βέβαια καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα.

Κοινοτικές πηγές επιμένουν αν τα κράτη-μέλη δεν συνεργαστούν άμεσα στην ανταλλαγή πληροφοριών, παρόμοιες επιθέσεις δεν θα μπορούν να αποτραπούν στο μέλλον. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται», λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη βελγική L’ Echo. Επισημαίνει και κάτι άλλο ο αρμόδιος Επίτροπος: Η σύνδεση του Προσφυγικού με την τρομοκρατία (η οποία, πάντως, είναι σαφής στο χαρτοφυλάκιό του) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά συνδέεται με την πολιτική προκατάληψη.

Αν θυμηθεί κανείς ότι ο κ. Αβραμόπουλος ήταν ο πρώτος που είχε διαμηνύσει μήνες πριν ότι η Σένγκεν κινδυνεύει (και έπεσε μέσα), το ευχολόγιό του περί μη διασύνδεσης της τρομοκρατίας με το Προσφυγικό, θα πρέπει μάλλον να εκληφθεί ως σοβαρή προειδοποίηση.

The post Goodbye Schengen appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα