Grexit ζητά η αντιπρόεδρος του γερμανικού Die Linke

Ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Grexit, αυτή τη φορά από το κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ. Και μάλιστα σε μία περίοδο που όπως δείχνει τελευταία δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των γερμανών πολιτών φέρεται να υποστηρίζει τη διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα και να επιθυμεί την αποχώρησή της από το ενιαίο νόμισμα.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα

Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η «κόκκινη Σάρα» αποφάσισε να επιτεθεί κατά της γερμανικής κυβέρνησης ζητώντας την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ηταν, πιθανότατα, περισσότερο μία κριτική κατά της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα της σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών που «εξαπατά επί χρόνια τον γερμανικό λαό» και λιγότερο μία πισώπλατη επίθεση στο «αδελφό» κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και να’ χει, ήταν μία ένδειξη για τη στάση που θα κρατήσουν οι γερμανοί βουλευτές αν τεθεί το ελληνικό πρόγραμμα προς ψήφιση στην Μπούντεσταγκ.

Μάλιστα η ίδια πρότεινε να διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας μας από το ευρώ. «Αν η Ελλάδα συνεχίζει να βλέπει την προοπτική παραμονής της στο ευρώ πολύ σκληρή για την οικονομία της , τότε θα πρέπει να αποφασίσει για τον λαό της», τόνισε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αντιπρόεδρος του αριστερού κόμματος Die Linke στην εφημερίδα Rheinische Post.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι αρκετά ευκολότερη χωρίς αυτόν τον κορσέ», προσθέτει η ίδια δίνοντας μία γεύση για το τι θα ακολουθήσει αν το ελληνικό πρόγραμμα λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017.

Στις δηλώσεις που έκανε η κυρία Βάγκενκνεχτ έστρεψε τα πυρά εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγορώντας τον ότι εξαπατά επί χρόνια τον γερμανικό λαό «παρότι ο ίδιος ξέρει ή τουλάχιστον θα πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», όπως είπε. Αναφερόμενη στα χρήματα που έχουν δώσει οι ευρωπαίοι εταίροι και οι Γερμανοί για τη διάσωση της Ελλάδας η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν έχει σωθεί με τα δάνεια των ευρωπαίων εταίρων αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds».

Εξάλλου η ίδια έχει στηρίξει το αίτημα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά ταυτόχρονα έχει κατηγορήσει το Ταμείο για τη συνυπευθυνότητά του για την «υπερχρεωμένη» Ελλάδα.

Με αφορμή τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΚΟ του αριστερού κόμματος, η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει ότι στις 16 Δεκεμβρίου του 2016 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του κόμματος, ενώ παράλληλα μίλησε στο συνέδριό του στο Βερολίνο. Σε ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τα εξής: «Είχε γνώση ο κ. Τσίπρας για την επίσημη θέση του «Die Linke», όπως εκφράστηκε μέσω της επικεφαλής του; Συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντηση και, αν ναι, ποια ήταν η αντίδρασή του; Καταδικάζει η Κυβέρνηση τη θέση που διατύπωσε το «Die Linke» στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς; Σε κάθε περίπτωση να υποθέσουμε πως το «Die Linke» ανήκει πλέον στους «ακραίους κύκλους της Ευρώπης, στους προδότες και τους ανόητους», όπως πολλάκις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει;».

Οι περισσότεροι Γερμανοί υποστηρίζουν το Grexit και τη διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα

Φαίνεται ότι υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα τάσσεται η πλειονότητα των Γερμανών. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Forsa, για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Stern, έδειξε ότι υπέρ του Grexit τάσσεται το 52% των Γερμανών, έναντι του 42% αυτών που επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Υπέρ του Grexit τάσσονται κατά 75% οι ψηφοφόροι του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 53% των γερμανών πολιτών θεωρούν ότι θα ήταν σωστή η διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ της συνέχισής της. Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται το 45% των ερωτηθέντων, ενώ το 47% την απορρίπτει.

The post Grexit ζητά η αντιπρόεδρος του γερμανικού Die Linke appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα