H σύγκρουση δύο κόσμων

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δείχνει πάντα ψηλότερος από το βήμα της ΔΕΘ. Αντίθετα ο πρωθυπουργός κονταίνει από τη φθορά που φέρνουν ο χρόνος με την πραγματικότητα. Αν δεν ανατραπεί η πολιτική λογική και η δημοσκοπική τάξη, αυτή είναι η καλύτερη χρονιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Του χρόνου θα πάει το πρώτο Σαββατοκύριακο, όταν δηλαδή οι δικαιολογίες αρχίζουν και γίνονται περισσότερες από τις υποσχέσεις.

Η παράδοση της ΔΕΘ

μας διδάσκει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και πλειοδοτεί έναντι όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Και μετά ο πολίτης παίρνει τη μπλε μπάρα, τη βάζει δίπλα στην κόκκινη και κάνει τις συγκρίσεις. Ο Μητσοτάκης δεν έκανε ακριβώς αυτό. Δεν έβαλε, δηλαδή, στη μία πλευρά τα μέτρα Τσίπρα και στην άλλη τα δικά του, ισχυριζόμενος ότι είναι πιο ελκυστικά και πληρώνουν καλύτερα. Ο Μητσοτάκης περιέγραψε ένα άλλο πλαίσιο φιλοσοφίας από εκείνο που διακρίνει τη διαχείριση Τσίπρα. Και κατέστησε σαφές ότι η εκλογική αντιπαράθεση θα είναι ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: από τη μία η υψηλή φορολόγηση που επιτρέπει στο κράτος να μοιράζει επιδόματα και από την άλλη η χαμηλή φορολόγηση που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί απασχόληση και εισόδημα. Καιρό είχαμε να δούμε τόσο καθαρά τα πράγματα.

Στη μέση, βέβαια, είναι οι δανειστές που, αν δεν πειστούν να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν υπάρχει και λόγος για να συζητάμε. Ο Μητσοτάκης είπε ότι θα καταφέρει να τους πείσει. Και αυτό είναι το βασικό του «θα». Είχε και άλλα. Πιο σύγχρονα και δομημένα από εκείνα του Τσίπρα. Αναμενόμενο, αφού μιλάει και εκ του ασφαλούς. Όπως είχε και υποσχέσεις που ακούσαμε τόσες φορές στο παρελθόν, ώστε πλέον δεν δίνουμε σημασία -ας πούμε αυτά για τις επενδύσεις και τη διευκολύνση της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε το δικαίωμα που έχει ο εκάστοτε αρχηγός της αντιπολίτευσης να μεταφέρει φιλόδοξες υποσχέσεις στη σφαίρα του εφικτού.

Από την άλλη, ο Μητσοτάκης διατηρεί ακόμα ένα πλεονέκτημα, έναντι του Τσίπρα. Υπόσχεται σύγχρονη κανονικότητα σε ένα κοινό που έχει πλέον απαυδήσει από το ύφος και το ήθος της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Και κάπως έτσι, εξήγγειλε το αυτονόητο: ασφάλεια, «καθαρά» Πανεπιστήμια (μίλησε και για ιδιωτικά), περιορισμός του πελατειακού κράτους. Εκεί εντάσσεται και το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, ορμώντας, όπως και ο Τσίπρας, στους μετεωριζόμενους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη, απευθύνθηκε και στο δεξιό ακροατήριο, λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και αν είναι στην κυβέρνηση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο καθώς ήδη η συμφωνία έχει δημιουργήσει δέσμευση για τη χώρα.

Σε γενικές γραμμές μια καλή ομιλία. Αλλά και ποιος εμφανίζεται στη ΔΕΘ με μία κακή ομιλία; Ήταν αποφορτισμένη από επιθετική συνθηματολογία και διάθεση πόλωσης. Ένα «θα φύγουν όχι μόνο ηττημένοι, αλλά απαξιωμένοι» είπε και αυτό ήταν. Λογικό. Δεν θέλει να τρομάξει ένα κοινό που ακούει ότι έρχεται η Δεξιά να εκδικηθεί. Ασφαλώς όλα αυτά θα μετρηθούν και θα τσεκαριστούν στην ώρα τους, σε αντιπαραβολή με την αλήθεια. «Είναι δύσκολο, αλλά είναι και εφικτό» είπε, αναφερόμενος στη δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας. Και αυτό ακούστηκε έντιμο. Συνήθως οι πολιτικοί από εκείνο το βήμα λένε ότι κάτι είναι εύκολο, αλλά στο τέλος αποδεικνύεται ανέφικτο. «Μπορούμε» υπόσχεται ο πρόεδρος της ΝΔ. Θα περιμένουμε να σας μετρήσουμε και σας, κ. Μητσοτάκη.

Αναλυτικά τα βασικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ

Καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου και αντικαθίσταται με πιο ανταποδοτικό σύστημα. Οι εισφορές θα μειωθούν. Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν ατομικό λογαριασμό και ο ίδιος θα μπορεί να επιλέγει αν οι εισφορές θα πηγαίνουν σε δημόσια ή ιδιωτικά Ταμεία.

Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Πλήρης κατάργηση των capital controls

Μείωση φορολογίας στο 9% για τους μισθωτούς των 650 ευρώ και των συνταξιούχων κάτω από τα 900 ευρώ.

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%.

Μέχρι το 2021 θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και φορολογικά κίνητρα για αναβάθμιση των κατοικιών.

Οι μικρές οφειλές, ως 3.000 ευρώ, ρυθμίζονται σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή είκοσι ευρώ τον μήνα.

The post H σύγκρουση δύο κόσμων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
H σύγκρουση δύο κόσμων,