Internet και τουρισμός «σκοτώνουν» το περιβάλλον

Μπορεί να ακούγεται σε κάποιους περίεργο αλλά κάθε φορά που κάνουμε μια αναζήτηση στο Google ταυτόχρονα προσθέτουμε και ένα μικρό λιθαράκι στα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Η χρήση του Internet αφήνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμ;a της στον πλανήτη το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση θετικό.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα quartz οι περίπου 3,5 δισ. αναζητήσεις που γίνονται ημερησίως στο Google αντιστοιχούν στο 40% του οικολογικού αποτυπώματος του Διαδικτύου.

Οι περισσότεροι θεωρούν το Internet μια άυλη οντότητα αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η ύπαρξη και λειτουργία του Διαδικτύου βασίζεται σε εκατομμύρια διακομιστές (servers) και εγκαταστάσεις συλλογής δεδομένων (data centers) που βρίσκονται σε όλοn τον κόσμο. Οι διακομιστές και τα κέντρα δεδομένων ενώνονται με υποθαλάσσια καλώδια χιλιάδων χλμ., δρομολογητές (routers) και άλλon εξοπλισμό ο οποίος απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργεί. Η παραγωγή αυτής της ενέργειας παράγει με τη σειρά της διοξείδιο του άνθρακα το οποίο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Eνα βίντεο για τη συμβολή του Internet στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα:

Μια μελέτη που έγινε το 2015 αναφέρει ότι η ιντερνετική δραστηριότητα απελευθερώνει ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ίδιες με εκείνες που απελευθερώνει η αεροπορική βιομηχανία και δραστηριότητα στον πλανήτη.

«Τα δεδομένα προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση. Σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται ότι το Διαδίκτυο αποτελείται από τεχνικό εξοπλισμό που καταναλώνει φυσικές πηγές παραγωγής ενέργειας» αναφέρει η Τζοάνα Μολ, η οποία ερευνά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Internet και έχει ασχοληθεί επισταμένα με τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η χρήση της μηχανής αναζήτησης της Google. Η έρευνα της Μολ δείχνει ότι κατά μέσον όρο γίνονται 47 χιλιάδες αναζητήσεις στο Google κάθε δευτερόλεπτο, κάτι που μεταφράζεται σε απελευθέρωση περίπου 500 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάθε δευτερόλεπτο.

O τουρισμός αρχίζει να μετατρέπεται σε έναν ακόμη παράγοντα που συμβάλλει στις κλιματικές αλλαγές (φωτό: shutterstock)

Η χρήση των υπηρεσιών της Google από έναν μέσο χρήστη του Διαδικτύου κάθε μήνα παράγει τις ίδιες ποσότητες βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων με εκείνες που παράγει ένα αυτοκίνητο καλύπτοντας απόσταση δύο χλμ. Η σχετική μελέτη που έγινε το 2016 για τα κέντρα δεδομένων και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Facebook έδειξε ότι η λειτουργία της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης παράγει ετησίως περίπου 750 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα που καταλήγουν στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 77.500 αμερικανικά νοικοκυριά κάθε χρόνο.

Ο τουρισμός

Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε και η τελευταία μελέτη για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του παγκόσμιου τουρισμού είναι πολύ μεγαλύτερο, σχεδόν τετραπλάσιο από ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα. Προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει έδειχναν ότι οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή λόγω του τουρισμού βρίσκονται στα επίπεδα του 2,5%-3% των συνολικών εκπομπών.

Eνα βίντεο για τη νέα μελέτη για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού:

Μια νέα μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού, αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ειδικότερα του διοξειδίου του άνθρακα είναι 8%. Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάνφρεντ Λέντσεν του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που συνέλεξαν στοιχεία από 189 χώρες και δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change». Ο παγκόσμιος τουρισμός είναι μία τεράστια βιομηχανία και αγορά με έναν κύκλο εργασιών περίπου 7 τρισ. δολαρίων, που έχει μεγάλης κλίμακας επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Αυτές οι επιπτώσεις προκαλούνται μέσω των αεροπορικών, οδικών και ναυτιλιακών μετακινήσεων των τουριστών, των τροφίμων και ποτών που αυτοί καταναλώνουν, της κατασκευής ολοένα περισσότερων τουριστικών υποδομών, της διεύρυνσης των τουριστικών υπηρεσιών, κ.ά.

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εκπομπών αερίων, ακολουθούμενες από την Κίνα, τη Γερμανία και την Ινδία. Τα μικρά νησιά, παρά τον μικρό πληθυσμό τους, «γεννούν» ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό αερίων εξαιτίας του μεγάλου όγκου τουριστών που δέχονται. Η μελέτη εκτιμά ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των εισοδημάτων και φυσικά μαζί με αυτή την αύξηση θα αυξάνεται αναλόγως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού.

The post Internet και τουρισμός «σκοτώνουν» το περιβάλλον appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα