Mία έκθεση για την προσφυγιά που σε αφορά προσωπικά

«Eσύ, ποιο αντικείμενο θα έπαιρνες μαζί σου αν αναγκαζόσουν να εγκαταλείψεις το σπίτι και τον τόπο σου, χωρίς να γνωρίζεις αν θα επιστρέψεις ποτέ σε αυτόν;» Το ερώτημα αυτό, σαν θηλιά στον λαιμό, πιάνει τον επισκέπτη που βυθίζεται στον ψυχισμό και την συναισθηματική δίνη της προσφυγιάς μέσα από την ιδιαίτερη έκθεση της Μαρίας Μπελιβάνη που από τη Θεσσαλονίκη κατεβαίνει στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στην Αθήνα

από τις 9 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου. Η έκθεση με τίτλο ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκατάστασης χώρου και ήχου με τίτλο «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός / Borders» πραγματεύεται το θέμα της προσφυγιάς, με έναν τρόπο που ξεπερνά τις εικόνες και τις μαρτυρίες της τρέχουσας περιπέτειας.

H γιατρός και εικαστικός Μαρία Μπελιβάνη μπροστά σε έργα της έκθεσης για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά

Η καλλιτέχνης – η οποία είναι γιατρός στο επάγγελμα- χρησιμοποιεί στοιχεία από ιστορικές πηγές για πρόσφυγες Μικρασιάτες, Πόντιους και Αρμένιους που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χώρα μας γενικότερα, τους Μουσουλμάνους που ξεριζώθηκαν από αυτήν το 1922 αλλά και τους Εβραίους της χώρας που στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1943. «Μέσα από λυρικές και ευαίσθητες καταβυθίσεις στον έσω εαυτό, τέτοιες που αναδεικνύει η διαφάνεια της ακουαρέλας ή των ακρυλικών, η ζωγράφος διατηρεί μια ενήλικη παιδικότητα, την ίδια στιγμή που ψάχνει την ανθρώπινη φωνή στο δάσος» σημειώνει η ιστορικός τέχνης Θούλη Μισιρόγλου.

«Παρακολουθεί την ανθρώπινη ελεύθερη πτώση μέσα σε μια καταιγιστική, εσωτερική και εξωτερική, πραγματικότητα και αναδεικνύει τα σημεία αιχμής μιας ζωής σε ψυχική εγρήγορση. Το ψυχικό φορτίο που έχει ανάγκη ως καύσιμη ύλη η σύγχρονη τέχνη είναι εδώ. Με αφετηρία τις προσωπικές εμπειρίες και μνήμες που προέρχονται τόσο από το οικογενειακό, συγγενικό περιβάλλον, όσο και από το ευρύ κοινωνικό αρχείο των πόλεων, η Μαρία Μπελιβάνη συνθέτει μια νέα αφήγηση γύρω από το βίωμα του ξεριζωμού. Η πολυδιάστατη πολιτική και κοινωνική ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς και η πολυπολιτισμικότητά της σ’ όλο τον εικοστό αιώνα, κυρίως όμως στο πρώτο μισό του, αποτελεί τον καμβά και την αθέατη δεξαμενή μιας νέας δημιουργίας», συμπληρώνει η κυρία Μισιρόγλου.

Μαρτυρίες, βιώματα προσφύγων και η προσωπική «εμπλοκή» του επισκέπτη είναι στοιχεία της έκθεσης που έρχεται στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Η Μαρία Μπελιβάνη έχει σπουδάσει ιατρική (ΑΠΘ) και θέατρο (ΚΘΒΕ), ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ζωγραφικής στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη. Έχει συγγράψει το θεατρικό έργο «Μίλαν-Κούντερα 1-0», το βιβλίο για τον ελληνικό πολιτισμό «The Way to Greece» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά ως ιατρός, με ειδικότητα στο βελονισμό και την ομοιοπαθητική, ενώ συμμετέχει και ως επιστημονικός συνεργάτης στην Πανεπιστημιακή κλινική της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παράλληλα, συμμετέχει στο project unlearning του Artecitya (Goethe Θεσσαλονίκης).

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Yπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ιnfo

Διάρκεια Έκθεσης: 9 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:30 – 15:00 & 18:00 – 21:00

Τετάρτη, Σάββατο: 11:30 – 15:00

The post Mία έκθεση για την προσφυγιά που σε αφορά προσωπικά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα