Mόδα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

Η πόλη Οστούνι, στην επαρχία του Πρίντεζι, στην Απουλία της Ιταλίας είναι μια γραφική πόλη, 32 χιλιάδων κατοίκων, η οποία ξεχωρίζει για τα πάλλευκα σπίτια της. Μια μικρή πόλη που τα καλοκαίρια βουλιάζει από τουρισμό. Παράγει καλής ποιότητας κρασί και λάδι, ωστόσο τελευταία έγινε γνωστή και για έναν άλλο λόγο. Ενα παράξενο κατάστημα με χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ φτιαγμένα μέσα στη φυλακή έχει γίνει θέμα συζήτησης στην περιοχή. Το κατάστημα έχει και e-shop με την ονομασία Made in Carcere (=Από τη Φυλακή) και σε αυτό πωλούνται ρούχα

και αξεσουάρ που κατασκευάζουν κρατούμενες γυναίκες από διάφορες φυλακές της Ιταλίας. Χειροποίητα πουκάμισα, μεταξωτές τσάντες, αντικείμενα τέχνης όλα κατασκευασμένα πίσω από τα κάγκελα…

Σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται παράξενο να σκέφτεσαι ότι η γυναίκα πίσω από τον πάγκο του καταστήματος, όπου έχεις μπεις να ψωνίσεις, εκτίει ισόβια ποινή κάθειρξης για τη δολοφονία του συζύγου της ή ότι η κοπέλα που φροντίζει τα δοκιμαστήρια έχει ξεπαστρέψει όλη της την οικογένεια… Από την άλλη τα προς πώληση προϊόντα είναι τόσο ευφάνταστα και με τόσο πρωτότυπες χιουμοριστικές ονομασίες, που πιθανόν, ξεχνάς τα υπόλοιπα.

Για παράδειγμα «Το χέρι που έσφαλε» είναι μια θήκη για iPad την οποία μπορεί κανείς να κρατήσει με τη μια παλάμη. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από τη φράση που χρησιμοποιούν συχνά οι γυναίκες πορτοφολάδες για να υπερασπιστούν την κακή τους πράξη. Επίσης το «Διπλό Πρόσωπο» και ο «Διπλός Πανικός» είναι φανταχτερές και πολύχρωμες τσάντες κατασκευασμένες από διαφόρων ειδών υλικά.

Η θήκη για iPad με το ευφάνταστο όνομα… «Το χέρι που έσφαλε» (www.madeincarcere.it)

Πιο «αθώα» κομμάτια, ως προς την ονομασία, είναι οι κλειδοθήκες, οι θήκες πιστωτικών καρτών και οι κορδέλες για τα μαλλιά. Τα έσοδα απο τις πωλήσεις των εν λόγω αξεσουάρ προορίζονται για την αγορά νέων πρώτων υλών και για τη συνέχιση των εργασιών ως προς την ανάπτυξη της ιδέας.

Αυτή η χειροποίητη τσάντα κοστίζει 12 ευρώ και φτιάχτηκε μέσα στη φυλακή (www.madeincarcere.it)

Το ΙΚΕΑ και η «Κόλαση» του Δάντη
Το πρότζεκτ των φυλακισμένων της Απουλίας αποτελεί παράδειγμα και για άλλες φυλακές της Ιταλίας. Ολο και περισσότερα τέτοια ιδρύματα έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα επανένταξης στην κανονική ζωή ακόμα – ακόμα και φυλακές υψίστης ασφαλείας. Τρόφιμοι καλλιεργούν λαχανικά, σχεδιάζουν ρούχα για την πασαρέλα ή έπιπλα για το ΙΚΕΑ.

Αυτό το ανδρικό φουλάρι πωλείται προς 20 ευρώ (www.madeincarcere.it)

Ωστόσο το καλύτερο όλων, είναι το εστιατόριο! Ναι, μέσα στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης για τους έγκλειστους, αυτοί μπορούν να εργαστούν σε εστιατόρια και κουζίνες σε διάφορα πόστα. Το πιο απλό είναι οτι ασχολούνται με την παρασκευή σπιτικών ζυμαρικών με παραδοσιακές τεχνικές και επίσης με την πώληση των προϊόντων αυτών. Φανταστείτε όμως και ένα ρομαντικό δείπνο σε ένα παραλιακό εστιατόριο, όπου ο μάγειρας είναι δολοφόνος και οι σερβιτόροι βιαστές… Ή, τι θα λέγατε για ένα γεύμα μέσα σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες φυλακές της Ιταλίας, όπου όμως τα πιάτα είναι εντελώς γκουρμέ, σε βαθμό που να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά ενός βραβευμένου εστιατορίου; Το γεύμα σε αυτή την περίπτωση παρασκευάζεται από τους φυλακισμένους και το εστιατόριο-φυλακή ονομάζεται «Η κόλαση του Δάντη». Εκεί, αν θέλετε, μετά το φαγητό, μπορείτε να παραγγείλετε και ένα λικέρ με την ονομασία «καφέ-δολοφόνος»…

Εννοείται, πως οι έγκλειστοι δεν εργάζονται εθελοντικά μέσα και έξω από τις φυλακές, όταν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Αντιθέτως, αμοίβονται και ασφαλίζονται για να εξασφαλίσουν δικαίωμα σύνταξης.

The post Mόδα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα