Noor 1: μια πολύκροτη υπόθεση χωρίς αρχή, μέση και τέλος

Η πολύκροτη υπόθεση του Noor 1 δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Οι ποινικές διώξεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή και έχουν ασκηθεί από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα σε βάρος του εφοπλιστή-εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη και τριών συνεργατών του, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η κορυφή μιας ιστορίας δαιδαλώδους, χαοτικής, με πολλά κενά και ακόμη περισσότερα ερωτηματικά, μέχρι και σήμερα, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τον εντοπισμό δυο τόνων ηρωϊνης από τις αρχές.

Το Protagon

ξεδιπλώνει το νήμα της περίεργης αυτής υπόθεσης και επισημαίνει κομβικούς σταθμούς, από τις συλλήψεις των εμπλεκομένων ως τη δίκη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, και από τον ρόλο του Πάνου Καμμένου ως τις καταγγελίες του ισοβίτη Ευθύμιου Γιαννουσάκη για πιέσεις ώστε να εμπλέξει τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση.

Το Νοοr 1 έχει εξάλλου καταγραφεί ήδη ως υπόθεση που μετρά περισσότερα μυστικά και σκοτεινά σημεία από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας· με ένα τεράστιο φορτίο λευκού θανάτου που ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να καταλήξει σε βίλα της Φιλοθέης και αποθήκη στο Κορωπί, και να εντοπιστεί σε σάκους μαρμαρόσκονης από τις αρχές, με τη συνδρομή ράμπο της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών DEA.

Κάποιοι ίσως θυμούνται ακόμη τις φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ με τους ένοπλους λιμενικούς να φρουρούν την ηρωίνη, σε ενσταντανέ – σουβενίρ για την επιτυχία των αρχών. Λίγο αργότερα, και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, οι δύο τόνοι λευκού θανάτου θα καταστρέφονταν σε βιομηχανική υψικάμινο, εκτός Αθηνών.

Η ποινική δίωξη κατά Μαρινάκη

Η Ειρήνη Τζίβα άσκησε ποινικές διώξεις για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, καθώς επίσης και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών. Εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, οι διώξεις αφορούν επίσης τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital, Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά, Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.

Η υπόθεση έχει κι άλλη μια σημαντική πτυχή. Η εισαγγελέας ζήτησε από τον ανακριτή, στα χέρια του οποίου έχει πλέον περιέλθει η υπόθεση, να διενεργήσει έρευνα σε βάθος αναφορικά και με αδικήματα για τα οποία δεν έχει ασκηθεί δίωξη, αυτά της λαθρεμπορίας καυσίμων και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, και πάλι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με έγγραφό ζήτησε η δικογραφία να ανατεθεί σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς, στον Πειραιά.

Η Τζίβα δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στην εξέλιξη της ιστορίας. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, και όχι μόνο, έχει ζητήσει την εξαίρεσή της, θέτοντας εν αμφιβόλω τον ρόλο της στη υπόθεση, ως μεροληπτικό.

Το όνομα της εισαγγελέως ήλθε στο προσκήνιο, και συζητήθηκε πολύ, μετά τις καταγγελίες του ισοβίτη Γιαννουσάκη περί πιέσεων ώστε να εμπλέξει στη χρηματοδότηση του φορτίου του Noor 1 –με κατάθεσή του– τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού Η κυρία Τζίβα είχε επισκεφθεί ακόμη και νύχτα τον έγκλειστο, στη φυλακή, προκειμένου να λάβει καταθέσεις του, στοιχείο που λειτούργησε ως κόκκινο πανί στη δημόσια αντιπαράθεση.

Οι καταγγελίες Γιαννουσάκη

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Γιαννουσάκης συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που γνωρίζουν πολλά. Δεν το ξέρουν μόνο όσοι συνομιλούν μαζί του, πλήρη επίγνωση έχει και ο ίδιος, έχοντας εκφράσει επανειλημμένως φόβους για τη ζωή τη δική του και μελών της οικογένειας του. Μέχρι και για συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του έχει κάνει λόγο, αλλάζοντας φυλακή στο όνομα της ασφάλειας του.

Ο Γιαννουσάκης δεν δίστασε να ρίξει «βόμβα» τον Μάϊο του 2017, όταν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατήγγειλε δημοσίως ότι είχε δεχθεί «πιέσεις» και «αφόρητες παρεμβάσεις» από δικαστικούς, λιμενικούς αλλά και πρωτοκλασάτο υπουργό της κυβέρνησης προκειμένου να βάλει στο κάδρο τον εφοπλιστή και εκδότη Μαρινάκη.

Ο πρωτοκλασάτος δεν ήταν άλλος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Ο λιμενικός προσωποποιήθηκε στον Παναγιώτη Χριστοφορίδη και η δικαστικός στην Ειρήνη Τζίβα.

Στη «Γιαννουσάκειο» εκδοχή, ο υπουργός εμφανιζόταν να κινεί τα νήματα, τηλεφωνώντας του (!) στη φυλακή, για να τον ενημερώσει ότι θα τον επισκεπτόταν η εισαγγελέας Τζίβα, προκειμένου να δώσει κατάθεση σε βάρος του Μαρινάκη.

Από το σκηνικό-μύλο που είχε δημιουργηθεί, δεν έλειψε και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, καθώς είχε γίνει, όπως ισχυρίζεται, (και εκείνος) παραλήπτης ανώνυμης καταγγελίας για το «ατιμώρητο» έγκλημα στην υπόθεση του Noor 1 —μαζί με τον Καμμένο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Το «αντίπαλο στρατόπεδο» κατηγορούσε τον Γιαννουσάκη για αντιφατικές καταθέσεις σε σχέση με το 2015, το αναμφισβήτητο ωστόσο ήταν ότι στο πολιτικό και δικαστικό σκηνικό είχε μπει φωτιά…

«Εκατό φορές τη μέρα να με σφάζουν, δεν θα με γονατίσουν. Δεν πρόκειται να βάλω ποτέ έναν αθώο στη φυλακή», τόνιζε ο κρατούμενος σε συνέντευξή του, παρά το γεγονός ότι η άρνησή του αυτή, «του κόστισε δύο επιθέσεις μέσα στη φυλακή, απροστάτευτος καθώς ήταν, αν και βασικός πληροφοριοδότης των Αρχών» —είχε δώσει στοιχεία για τους «χρηματοδότες του Noor 1, Τούρκους στην εθνικότητα, έναν χρόνο πρoτού ξεκινήσει το δικαστήριο, στις 20 Νοεμβρίου του 2015».

Το καλοκαίρι του 2017, οι εμπλεκόμενοι (Χριστοφορίδης, Τζίβα, Τριανταφυλλόπουλος) κλήθηκαν από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά για εξηγήσεις, σε κλίμα έντονης πόλωσης και επιθέσεων, εντός και εκτός Βουλής.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας ήταν να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας.

Η δίκη, οι θάνατοι και οι ποινές

Ολα αυτά βεβαίως εκτυλίχθηκαν στα απόνερα της ακροαματικής διαδικασίας για το Noor 1, και ενός ζοφερού κλίματος πέριξ αυτής, που παραπέμπει ακόμη και σήμερα σε θρίλερ.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών, δολοφονήθηκαν στο προάστιο Τσενκμετζέ της Κωνσταντινούπολης η 19χρονη κόρη του Ζιντάστι, Αρζού Σεντί (εμπλεκομένου στην υπόθεση), και ο 23χρονος οδηγός της. Ο Ζιντάστι ή «Γκαμάλ» είχε μάλιστα δώσει μυστική κατάθεση με το κωδικό όνομα «Ζυγός» τον Οκτώβριο του 2010 για το σκάνδαλο «Εργκένεκον», για τη σχέση στρατιωτικών, αστυνομικών, μελών της τουρκικής μαφίας, παρακρατικών και «Γκρίζων Λύκων» με τις δολοφονίες αντικαθεστωτικών, Κούρδων και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2014 δολοφονήθηκαν σε άλλο σημείο του Τσενκμετζέ της Κωνσταντινούπολης οι νεαροί τούρκοι Χατζή Οσμάν Σεζέν και Χιχμέτ Αχτεμάρ, σε επίθεση που καταγράφηκε από ιδιωτικές κάμερες. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Οσμάν Σεζέν ήταν μέλος της τουρκικής συμμορίας «Σαράλ» και ένας από τους δράστες της δολοφονίας της κόρης Ζιντάστι και του οδηγού της.

Με άλλους τρεις «ανταποδοτικούς» φόνους σε Τουρκία και Ολλανδία να ακολουθούν, οι μυστηριώδεις θάνατοι που θα σχετιστούν με την ανακάλυψη του φορτίου του Noor 1 φέρονται συνολικά στους οκτώ.

Αίσθηση σε κάθε περίπτωση είχε προκαλέσει ότι στον «Ερυθρό Σταυρό» της Αθήνας κατέληξε ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό 41χρονος, τουρκικής καταγωγής, Σερχάν Μπασκάλ, που εθεωρείτο από τους «εγκεφάλους» της διακίνησης των 2 τόνων ηρωίνης, αλλά και η τύχη του 32χρονου ινδού μηχανικού του «Noor 1», Σιράσταβα Ντεμπράτ Kουμάτ, που κατέληξε στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζανείου Νοσοκομείου.

Ο κατάλογος των εκπλήξεων περιλαμβάνει και δικαστικούς (σε σχέση πάντα με την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης) και καταρχάς την πρόεδρο της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, η οποία δήλωσε κώλυμα, λίγο πριν από τη δίκη, επικαλούμενη πρόβλημα υγείας. Δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης άφηναν υπόνοιες για τη βασιμότητα του κωλύματος που επικαλέστηκε η πρόεδρος, η απόφασή της είχε άλλωστε χαρακτηριστεί αιφνιδιαστική, με αποτέλεσμα η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη να παρέμβει, ζητώντας από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου να διερευνήσει αν και κατά πόσο υφίσταντο οι λόγοι υγείας που επικαλείτο η δικαστική λειτουργός.

Στη σφαίρα του πραγματικά τρομακτικού, πέρα από θεωρίες και υποψίες, κινήθηκε το δέμα με εκρηκτικό μηχανισμό που έλαβε τον Ιούλιο του 2016, εφέτης που συμμετείχε στην εκδίκαση της υπόθεσης του Noor 1, στο σπίτι του στον Υμηττό. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει στο πακέτο ξυραφάκια και βίδες, ώστε να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Ο δικαστικός αντελήφθη τον κίνδυνο και ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ.

Το καλοκαίρι του 2016, τα ΜΜΕ αλλά και εκπρόσωποι του νομικού κόσμου της χώρας είχαν υποδεχθεί την απόφαση του δικαστηρίου με έντονη κριτική για ποινές επιεικείς και κατηγορούμενους που έπεσαν στα μαλακά.

Από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, αθώοι κρίθηκαν οι 17, ενώ ορισμένοι από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Επιπλέον, το δικαστήριο δεν απέδωσε σε κανέναν από τους διωκόμενους την ιδιότητα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης.

Κι αυτό, παρότι στην πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Τρουπή είχε προτείνει την ενοχή έξι εκ των κατηγορουμένων για διεύθυνση της «διεθνούς εμβέλειας», όπως τη χαρακτήριζε, εγκληματικής οργάνωσης.

Στο χρονικό, δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία η πρωτοβουλία της αντεισαγγελέως Εφετών Τρουπή, στις 12 Αυγούστου 2016, να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Τα εντάλματα, η Βουλή και η πειθαρχική έρευνα

Στη Δικαιοσύνη έχει ήδη στραφεί από το καλοκαίρι του 2017 ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά με καταγγελίες για σκευωρία εις βάρος του. Στην αναφορά του, καταφέρεται εναντίον του Χριστοφορίδη που συνομιλεί με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου που είχε κάθε μορφή συμμετοχής στο σχέδιο.

Με την πολιτική ένταση στο κόκκινο, εξαιτίας της εμπλοκής Καμμένου στην υπόθεση, τον Σεπτέμβριο κατεγράφη μια κίνηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς Δικαιοσύνης. Η 3η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, Ασπασία Αλβανού, εξέδωσε δύο εντάλματα σύλληψης σε βάρος τούρκων, αναφορικά με την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο.

Επρόκειτο για πρόσωπα που είχε κατονομάσει ο ισοβίτης Γιαννουσάκης, από τις 23 Νοεμβρίου 2015, προσκομίζοντας και βίντεο από συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη (ακούγονται να πιστοποιούν τις λεπτομέρειες της φόρτωσης των ναρκωτικών).

«Αυτά τα στοιχεία που προσκόμισα είναι τα μοναδικά που πιστοποιούν ποιοι είναι οι χρηματοδότες της ηρωίνης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιαννουσάκης στην ένορκη κατάθεσή του.

Το ίδιο φθινόπωρο, πάντως, έπεσε αυλαία στην έρευνα τόσο για την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς Ειρήνη Τζήβα, όσο και για τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, σε σχέση πάντα με τις καταγγελίες Γιαννουσάκη. Ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος διεβίβασε στη Βουλή (για τον Καμμένο) και το Ναυτοδικείο (για τον Χριστοφορίδη) τον φάκελο των καταγγελιών, όπως ορίζει ο νόμος, ως εκ τούτου οι τόνοι άρχισαν να πέφτουν…

Αν θέλει πάντως κανείς να έχει πλήρη τον καμβά των «εντυπωσιακών» κινήσεων, δεν μπορεί να μην αναφερθεί και σε αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, αφού ο Σταύρος Κοντονής πριν από περίπου τρεις μήνες, ζήτησε πειθαρχική έρευνα για τη 17μηνη καθυστέρηση της καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά σχετικά με την υπόθεση του «Noor 1».

Οσο ο κ. Κοντονής και η Δικαιοσύνη ψάχνουν για ευθύνες, στην ιστορία προστίθενται συνεχώς καινούργια επεισόδια. Τα οποία αναμένεται να επιφέρουν νέες εντάσεις, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις. Οι διώξεις Τζίβα κατά Μαρινάκη και συνεργατών, είναι άλλωστε βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν ως ντόμινο, και ενώ άπαντες αναμένουν την εκδίκαση της βασικής υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Το Noor 1 δεν ήταν ένα κοινό δεξαμενόπλοιο, και φαίνεται ότι – δικαίως ή αδίκως -χωράει πολύ κόσμο.

Η δήλωση Μαρινάκη μετά τη δίωξη σε βάρος του. «Η εναντίον μου δίωξη είναι προϊόν σκευωρίας και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αλήθεια. Το σχέδιο είχε από καιρό αποκαλυφθεί. Και δεν είναι απλώς ένα σχέδιο προκλητικό και αποκρουστικό, αλλά κυριολεκτικώς εγκληματικό. Το κράτος δικαίου καταλύεται και η δημοκρατία υπονομεύεται.

» Δεν είχα ποτέ και δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τις πράξεις για τις οποίες πρόκειται να διενεργηθεί ανακριτική έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είναι η επιβεβαίωση της αθωότητάς μου. Δεν υπάρχει εις βάρος μου ούτε το ελάχιστο αποδεικτικό στοιχείο και η εναντίον μου ενέργεια είναι αυθαίρετη.

» Για μεγάλο χρονικό διάστημα στελέχη της συγκυβέρνησης, με επίμονο τρόπο, με έχουν στοχοποιήσει και σταθερά προαναγγέλλουν τις δικαστικές ενέργειες.

» Σε διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον μου χειραγωγούν και χρησιμοποιούν συγκεκριμένα δημοσιογραφικά δίκτυα και δημοσιογράφους με βαρύ «μητρώο» για να προκαλέσουν ή να εκβιάσουν δικαστικές εξελίξεις.

»Στο ίδιο αποκρουστικό σχέδιο και προανακριτικοί υπάλληλοι που συστηματικά καταπιέζουν και επίμονα «πολιορκούν» κατάδικο στο οποίο υπόσχονται μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα και αποφυλάκιση, προκειμένου να με ενοχοποιήσει λέγοντας τερατώδη ψέματα. Δυστυχώς τις επιδιώξεις αυτές προθυμοποιήθηκαν να εξυπηρετήσουν και συγκεκριμένοι λειτουργοί της δικαιοσύνης, που επιθυμούν να είναι αρεστοί στην κυβέρνηση.

» Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί περίτρανα στους έλληνες πολίτες ποιοι είναι οι αρχιτέκτονες της άθλιας σκευωρίας: Οι συγκυβερνήτες της πιο επικίνδυνης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό από τα αδιέξοδα στα οποία τον έχουν οδηγήσει με την ελπίδα φίμωσης κάθε ανεξάρτητης φωνής».

The post Noor 1: μια πολύκροτη υπόθεση χωρίς αρχή, μέση και τέλος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
υποθεση, το φως, βαγγέλης μαρινάκης, πειραιας, protagon, συλληψεις, καμμενος, φως, μμε, αθηνα, capital, μαρινακης, ολυμπιακος, καλοκαιρι, βουλη, βομβα mall, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, βιντεο, αυλαια, δημοκρατια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θριλερ, κωνσταντινουπολη, μμε, ολλανδια, πειραιως, πλαισιο, σφαιρα, τυχη, φωτογραφιες, φως, ψεματα, capital, protagon, αθωο, αποκαλυψη, αραβικα, βαγγέλης μαρινάκης, βιδες, βιλα, γεγονος, γινει, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, δυστυχως, δηλωση, δικη, δολοφονιες, δωσει, δικτυα, εγγραφο, υπαρχει, ειρηνη, εκρηξη, εκρηκτικο, ελπιδα, ενεργεια, εξελιξη, εξι, επιτυχια, ερευνα, ευθυμιου, ζωη, ιδιο, υπηρεσια, θεωριες, καμερες, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κλιμα, κορωπι, κωλυμα, λεπτομερειες, λογο, μηνες, μορφη, μαρια, μυστικα, νικο, νημα, νηματα, νυχτα, ξυραφακια, παντα, οδηγος, οκτω, ονομα, οσμαν, πρωταγωνιστες, ραμπο, ρολο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συντομα, σπιτι, στο κοκκινο, σχεδιο, τουρκια, το φως, φυλακη, φθινοπωρο, αιθρια, επεισοδια, ιδιαιτερο, νομικου, πακετο, πληροφοριοδοτης, protagon.gr, πωληση, υγειας, βεβαιως, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα