Novartis: «Εκπρόθεσμη» η άδεια του αντιεισαγγελά του Αρείου Πάγου για την προστασία των μαρτύρων;

Ζητήματα νομιμότητας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τους προστατευόμενους μάρτυρες της δικογραφίας Novartis –ζητήματα που κατά κάποιους μπορεί να κηρύξουν άκυρες τις καταθέσεις τους– επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου, o οποίος ανέφερε την Τρίτη ότι δεν υπέγραψε πράξη παροχής προστασίας των τριών μαρτύρων για την υπόθεση, υποστηρίζοντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από τον νόμο.

Είναι όντως έτσι; Δεν απαιτείται από τον νόμο;

Στις 9 Φεβρουαρίου ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε εξηγήσει ότι στην προσθήκη που έκανε ο ο ίδιος το 2014 –όταν ήταν υπουργός– στον νόμο Βενιζέλου του 2001, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα δεν αρκεί μόνο η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Διαφθοράς, εν προκειμένω της Ελένης Τουλουπάκη, αλλά χρειάζεται η έγγραφη άδεια του αντιεισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου.

«Το λέω κατηγορηματικά: Δεν υπάρχει έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και αυτό σημαίνει ότι είναι άκυρες», είχε πει εκείνη την Παρασκευή σε τηλεοπτική παρουσία του στον ΣΚΑΪ ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στις επίμαχες καταθέσεις των τριών μαρτύρων, για να ακολουθήσει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος την ίδια ημέρα είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προσκομίσει την έγγραφη άδεια του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έλειπε από τη δικογραφία. Αν απουσιάζει η εγκριτική πράξη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τη δικογραφία «εγείρονται σοβαρά ζητήματα νομιμότητας», είχε προειδοποιήσει τότε ο κ. Βενιζέλος.

Οι ημερομηνίες έχουν σημασία. Η δικογραφία της Νοvartis εστάλη στη Βουλή στις 6 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τότε δεν υπήρχε έγγραφη άδεια του κ. Παπαγεωργίου για να ενταχθούν οι τρεις σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, όπως λένε ότι απαιτείται τόσο ο κ. Αθανασίου όσο ο κ. Βενιζέλος, διατελέσαντες και οι δύο υπουργοί Δικαιοσύνης. Ο κ. Αθανασίου είχε τονίσει ότι έγκριση του αντιεισαγγελέα που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς δεν μπορεί να γίνει εκ των υστέρων.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην ανακοίνωσή του παραδέχεται πως δεν υπέγραψε πράξη παροχής προστασίας των τριών μαρτύρων για την υπόθεση Novartis με την αιτιολογία ότι «δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις του νόμου». Κάτι που αμφισβητείται.

Η ανακοίνωση του Δημήτριου Παπαγεωργίου

Ο κ. Παπαγεωργίου, ωστόσο, στη συνέχεια της ανακοίνωσής του αναφέρει ότι στις 9 Φεβρουαρίου «εγκρίναμε άλλη Πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών (υπ ́ αριθμ. 3/2018), εκδοθείσα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 45Β § 1 ΚΠΔ (που προστέθηκε με το Ν. 4254/2014), με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίσθηκαν ως “μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος”».

Σε κάθε περίπτωση, είτε (δεν) υπήρξε αίτημα για προστατευόμενους μάρτυρες, είτε υπήρξε αίτημα για χαρακτηρισμό των μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος», αυτό έγινε κατόπιν… εορτής, τρεις ολόκληρες ημέρες αφότου η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή και ενώ όλο αυτό το διάστημα οι εμπλεκόμενοι ζητούσαν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τριών μαρτύρων.

The post Novartis: «Εκπρόθεσμη» η άδεια του αντιεισαγγελά του Αρείου Πάγου για την προστασία των μαρτύρων; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα