O πρόεδρος Ντουτέρτε απαγόρευσε στους Φιλιππινέζους να δουλεύουν στο Κουβέιτ

Οι αριθμοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια: περίπου 262.000 Φιλιππινέζοι εργάζονται στο Κουβέιτ, εκ των οποίων σχεδόν το 60% είναι οικιακοί βοηθοί, σύμφωνα με το φιλιππινέζικο υπουργείο Εξωτερικών. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Φιλιππινέζοι εργάζονται στις χώρες του Κόλπου.

Τον Φεβρουάριο της τρέχουσας χρονιάς, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, είχε απαγορεύσει προσωρινά στους Φιλιππινέζους να εργάζονται στο Κουβέιτ. Είχε προηγηθεί ο φόνος μιας οικιακής βοηθού, της Χοάνα Ντεμαφέλις, το πτώμα της οποίας βρέθηκε

σε ένα ψυγείο με σημάδια κακοποίησης.

Και αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των εργαζόμενων εκεί, ήταν μόνο μία κατάσταση η οποία έγινε γνωστή, αφού οι ίδιοι δηλώνουν ότι τα αφεντικά τους στο Κουβέιτ τούς κακοποιούν σεξουαλικά και τους βασανίζουν. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αρκετοί Φιλιππινέζοι έφθασαν μέχρι και την αυτοκτονία εξαιτίας της συμπεριφοράς των εργοδοτών τους, αλλά και λόγω των γενικότερων συνθηκών διαβίωσής τους σε αυτό το πλούσιο εμιράτο του Κόλπου.

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κουβέιτ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους σε αυτή την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της χώρας του και των Φιλιππίνων.

«Εχουν γίνει πολλές παρανοήσεις και τα γεγονότα έχουν ξεφύγει από τις πραγματικές τους διαστάσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, Νάσερ αλ Σουμπέιχ.

Όμως, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Κουβέιτ να απελάσει τον φιλιππινέζο πρεσβευτή και να ανακαλέσει τον κουβεϊτιανό πρεσβευτή στη Μανίλα. «Υιοθετήσαμε μια σταθερή στάση (…), όμως δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση και θέλουμε επαφές για να επιλυθεί το πρόβλημα», δήλωσε ο ίδιος.

Με αυτό τον τρόπο, το εμιράτο θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την επιχείρηση πρακτόρων της πρεσβείας των Φιλιππίνων στο Κουβέιτ, οι οποίοι προσπάθησαν να βοηθήσουν φιλιππινέζους οικιακούς βοηθούς να διαφύγουν από τους κουβεϊτιανούς εργοδότες τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι τους κακοποιούσαν.

Σε απάντηση ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, σύμφωνα με την Τelegraph απαγόρευσε οριστικά, την Κυριακή, στους πολίτες της χώρας του να εργάζονται στο Κουβέιτ. Μάλιστα, επικαλέστηκε «το πατριωτικό αίσθημα» των Φιλιππινέζων που εργάζονται στο εξωτερικό και τους ζήτησε να επιστρέψουν στη χώρα τους, υποσχόμενος οικονομική βοήθεια και ευκαιρίες απασχόλησης.

«Η απαγόρευση είναι μόνιμη. Δεν θα υπάρξει στρατολόγηση από το Κουβέιτ, κυρίως οικιακών βοηθών. Δεν θα γίνεται πλέον», τόνισε ο Ντουτέρτε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπός του, Χάρι Ροκ, άφησε να εννοηθεί, τη Δευτέρα, ότι ενδέχεται να υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών μια συμφωνία προστασίας των εργαζομένων. Επίσης, διευκρίνισε ότι ο Ντουτέρτε δεν «αναγκάζει κανέναν να επιστρέψει».

Από την πλευρά του, ο αλ Σουμπέιχ τόνισε ότι «ο δρόμος για μια αποδεκτή και από τις δύο πλευρές λύση παραμένει ανοικτός». Ωστόσο, επανέλαβε το αίτημα της χώρας του να παραδοθούν στις Αρχές οι φιλιππινέζοι πράκτορες που εμπλέκονται στην επιχείρηση απομάκρυνσης των οικιακών βοηθών.

Ο φιλιππινέζος πρεσβευτής, Ρενάτο Πέδρο Οβίλα, τόνισε το Σάββατο ότι θα αναχωρήσει από το Κουβέιτ την Τετάρτη το πρωί και πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να υποκύψει στο αίτημα των Αρχών της χώρας και να αποκαλύψει τα ονόματα των πρακτόρων.

Από την πλευρά τους, επικριτές του Ντουτέρτε τον κατηγορούν ότι το αίτημά τους προς τους φιλιππινέζους εργαζόμενους στο εξωτερικό είναι «εξαιρετικά ριψοκίνδυνο, κοντόφθαλμο και δεν δείχνει ενδιαφέρον».

«Ο πρόεδρος Ντουτέρτε θα πρέπει να σταματήσει να τζογάρει με τις ζωές και την εργασία χιλιάδων Φιλιππινέζων του εξωτερικού και την ευημερία των οικογενειών τους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σπάσει το διπλωματικό αδιέξοδο», ανέφερε η γερουσιαστής Ρίτα Χοντιβέρος, σε ανακοίνωσή της.

Σε πολλές χώρες του Κόλπου αλλοδαποί εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με ένα σύστημα παροχής εγγυήσεων, που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες τους να κρατούν τα διαβατήριά τους και να ασκούν πλήρη έλεγχο στην παραμονή τους στη χώρα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν εδώ και καιρό ότι οι χώρες του Κόλπου δεν διαθέτουν ρυθμιστικό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας των οικιακών βοηθών και των εργατών.

Το εργατικό Δίκαιο και το πόσο καταπατείται, αποτελεί τη μία πλευρά του θέματος. Το άλλο αφορά τις καταγγελίες περί κακοποίησης αυτών των ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ζήτημα.

Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι είναι καταγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι στο εξωτερικό. Συνολικά, στέλνουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια πίσω στη χώρα τους, κάθε μήνα.

The post O πρόεδρος Ντουτέρτε απαγόρευσε στους Φιλιππινέζους να δουλεύουν στο Κουβέιτ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα