O «θάνατος» του Γαβρά και η δημοσιογραφία της μιας ανάσας

«Πέθανε ο Κώστας Γαβράς». Σε ένα δημοσιογραφικό γραφείο, μια τέτοια είδηση σκάει σαν βόμβα από το φωτεινό παράθυρο. Φυσικά, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για συναισθηματισμούς και σκέψεις. Τα χέρια παίρνουν φωτιά και το μυαλό απλά προσπαθεί να βάλει σε σειρά τις λέξεις. Αρκεί να βγαίνει κάποιο νόημα.

Ισως σας φανεί απάνθρωπο: ο θάνατος ενός διασήμου για τις περισσότερες ιστοσελίδες είναι σαν τον πυροβολισμό εκκίνησης σε μία κούρσα ταχύτητας. Ο νικητής παίρνει το μετάλλιο και ο χαμένος έχει την ηθική επιβράβευση ότι έκανε καλά τη δουλειά του.

Η διασταύρωση της είδησης για την πλειονότητα

των Μέσων παραμένει μία πολυτέλεια που τις περισσότερες φορές μένει στα σκονισμένα εγχειρίδια του καλού δημοσιογράφου.

Η είδηση του θανάτου του Κώστα Γαβρά λοιπόν είχε ως αρχική πηγή έναν λογαριασμό στο twitter. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε το όνομα της νέας υπουργού Πολιτισμού. Ομως από την πρώτη στιγμή κάτι δεν πήγαινε καλά. Ακριβώς το επόμενο τουίτ μας ενημέρωνε ότι ο λογαριασμός ελέγχεται από έναν ιταλό δημοσιογράφο που εδώ και χρόνια εξαπατά τα Μέσα προκειμένου να αποδείξει πόσο ευάλωτα είναι και πόσο εύκολα δημοσιεύουν μία ψεύτικη είδηση.

Και όμως. Δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν την είδηση επικαλούμενες έναν λογαριασμό που φώναζε ότι ήταν ψεύτικος. Οι ίδιες ιστοσελίδες που ανέβασαν την είδηση σε δευτερόλεπτα, άργησαν αρκετά να την κατεβάσουν. «Ελα μωρέ, αφού το διαβάζουν ακόμα, μη βιάζεσαι».

Και μετά ήρθε το επόμενο χτύπημα. Οι ίδιες ιστοσελίδες που έκαναν γκάφα πέφτοντας στην παγίδα των fake news, κατηγόρησαν τη (νέα) υπουργό Πολιτισμού για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Κάτι σαν να σε κατηγορούν ότι κάποιος μπήκε στο σπίτι σου, πήρε το κινητό σου και με αυτό έκανε φάρσες στην Αστυνομία.

Οταν ο ψηφιακός αναλφαβητισμός συναντά τη στείρα και παντός καιρού αντιπολίτευση, η δημοσιογραφία στέκεται σε μια γωνία και κοιτά απορημένη.

Μετά από κάποια ώρα, η ειδησεογραφία στο ελληνικό Διαδίκτυο αυτορυθμίστηκε. Ο ένας μετά τον άλλο, οι ιστότοποι ενημέρωσαν τους αναγνώστες τους ότι ο θάνατος του Γαβρά ήταν ψεύτικη είδηση ενώ τα αναθέματα προς τη Μυρσίνη Ζορμπά υποβαθμίστηκαν ή αφαιρέθηκαν εντελώς.

Ο ψεύτικος θάνατος του τιμημένου Κώστα Γαβρά ήταν ένα τεστ στο οποίο τα περισσότερα ελληνικά μίντια έμειναν μετεξεταστέα. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι ο σαμποτέρ κύριος Ντεμπενεντέτι έδωσε τουλάχιστον ένα χρήσιμο μάθημα στους δημοσιογράφους-σπρίντερ του Διαδικτύου.

The post O «θάνατος» του Γαβρά και η δημοσιογραφία της μιας ανάσας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα