Παγκόσμιες αντιδράσεις για τη διαρροή – μαμούθ των Panama Papers

22:09 4/4/2016 - Πηγή: Protagon

Μετά τη μαζική διαρροή των Panama Papers το βράδυ της Κυριακής 3 Απριλίου, των εγγράφων που αποκαλύπτουν πώς οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, συνεργάτες και συγγενείς αυτών, χρησιμοποιούν φορολογικούς «παράδεισους» για να αποκρύψουν μέρος του πλούτου τους, κρατικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν αναλάβει ερευνητική δράση.

Συνολικά 11,5 εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν από τη νομική εταιρεία του Παναμά Mossack Fonseca, που εκθέτουν τις μεθόδους

της για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροαποφυγή και παράκαμψη κυρώσεων. Είναι 12 οι νυν ή πρώην αρχηγοί κρατών και ακόμα περίπου 60 άτομα, τα οποία συνδέονται με αυτούς, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά που γίνεται στα εν λόγω έγγραφα για ένα δίκτυο ξεπλύματος εκατομμυρίων, στο οποίο εμπλέκονται στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τη λίστα συμπληρώνουν:

Ο πατέρας του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, Iαν, που δεν είναι μεν εν ζωή, εμφανίζεται όμως επί τρεις δεκαετίες ιδιοκτήτης offshore, ιδρυμένη το 1982.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, απέκλεισε την Δευτέρα 4 Μαρτίου το ενδεχόμενο να παραιτηθεί (REUTERS/Carlo Allegri)

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, που φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, να διατηρεί μη δηλωμένα ποσοστά σε τμήμα περιουσίας της γυναίκας του στις Παρθένες Νήσους. Την Κυριακή 3 Μαρτίου βρέθηκε καλεσμένος δημοσιογράφου, ο οποίος επιχείρησε να τον ρωτήσει για το θέμα. Η όλη συζήτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού και αποχώρησε από τη συνέντευξη.

Από το πρωί της Δευτέρας 4 Μαρτίου, που άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πληροφορίες αυτές, 16.000 Ισλανδοί έχουν υπογράψει ζητώντας την παραίτησή του. Ωστόσο εκείνος αρνείται τα στοιχεία αυτά και δηλώνει πως «δεν παραιτείται».

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τις αποκαλύψεις για τις offshore (REUTERS/Gleb Garanich)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, φαίνεται να έφερε την έδρα της κορυφαίας σοκολατοποιίας Roshen στις βρετανικές Παρθένες Νήσους το 2014.

Παρομοίως και η οικογένεια του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, και συγκεκριμένα ο γιος του, Χουσεΐν, για παράνομες δραστηριότητες real estate. Ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως «δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό» στις δραστηριότητές του.

Αντίστοιχες αποκαλύψεις αγγίζουν και κινέζους ηγέτες, αν και στη χώρα δεν μεταδίδονται λόγω την λογοκρισίας που επιβάλλει στα μέσα ενημέρωσης το κράτος.
Ο πρόεδρος της χώρας και γενικός γραμματέας του κομουνιστικού κόμματος Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, πρώην και νυν μέλη του Πολιτικού Γραφείου του, καθώς και η οικογένειά του, εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ο γαμπρός του προέδρου, Ντενγκ Τζιαγκουΐ, φαίνεται πως δημιούργησε δύο εταιρείες επίσης στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, το 2009.

Επεται ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τα παιδιά του οποίου εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες offshore εταιρειών. Ωστόσο εκπρόσωποί του δήλωσαν πως τα παιδιά είναι ενήλιοι πολίτες της χώρας και αυτή τους η δραστηριότητα δεν πρέπει να κρίνεται ως παράνομη.

Ηχηρή η εμπλοκή του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς γύρω από τη Bank Rossiya φαίνεται να είχε στηθεί ένα δίκτυο ξεπλύματος χρήματος. Με τις αποκαλύψεις αυτές, γίνεται πλέον γνωστή η τακτική της συγκεκριμένης τράπεζας: Το χρήμα διοχετευόταν σε offshore, δύο εκ των οποίων ιδιοκτησίας του στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Ρολντούγκιν. Ωστόσο ο κ. Ρολντούγκιν αποτελεί «βιτρίνα» του «πραγματικού ιδιοκτήτη», το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε πως τα στοιχεία αυτά δεν είναι παρά «κατασκευασμένες αποδείξεις» που στόχο έχουν τη δυσφήμηση του προέδρου.

Στο σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις δείχνει να εμπλέκεται ακόμη ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσο Μάκρι, πολιτικοί της Βραζιλίας, συνεργάτες του προέδρου του Μεξικού και περί τα 1.000 άτομα από την Ιταλία.

Ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), δήλωσε στο Reuters πως τα Panama Papers καλύπτουν πλήρως τη δραστηριότητα της Mossack Fonseca για τα τελευταία 40 χρόνια. Μάλιστα, η αρχική του εκτίμηση, είναι πως οι αποκαλύψεις είναι τόσο εκτενείς, που ίσως συνιστούν το μεγαλύτερο χτύπημα κατά των offshore εταιρειών στην ιστορία.

The post Παγκόσμιες αντιδράσεις για τη διαρροή – μαμούθ των Panama Papers appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα