To Πεκίνο αντιμέτωπο με τη νέα γενιά δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ

12:50 5/9/2016 - Πηγή: Protagon

Τέσσερις ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας που είχαν πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις πριν από δύο χρόνια, και μεταξύ τους ένας 23χρονος, είναι ανάμεσα στα νέα πρόσωπα στη Βουλή του Χονγκ Κονγκ μετά τις εκλογές

της Κυριακής. Είναι εκπρόσωποι μιας νέας, περισσότερο ριζοσπαστικής γενιάς που ζητά περισσότερη αυτονομία από μία Κίνα που δε ενδιαφέρεται να ακούσει τέτοια αιτήματα.

Οι εκλογές της Κυριακής ίσως αποδειχτούν σημείο καμπής για την πρώην βρετανική αποικία που απολαμβάνει μεν ειδικό καθεστώς, αλλά βρίσκεται ασφυκτικά πολιορκημένη από την κινεζική πολιτική της μητρόπολης.

Είχαν την μεγαλύτερη προσέλευση εδώ και χρόνια: έφτασε το 60% και οι ουρές από τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής κράτησαν κάποια εκλογικά κέντρα ανοιχτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ουρές μέσα στη νύχτα για -κυρίως νέους- ψηφοφόρους που περίμεναν ως αργά για να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα (REUTERS/Tyrone Siu)

Η αναμέτρηση έφερε στο πολιτικό προσκήνιο τη γενιά των νέων που πριν από δύο χρόνια είχαν βγει στους δρόμους με αίτημα την αλλαγή. Κοινό αίτημα των τεσσάρων ακτιβιστών και άλλων βεβαίως που τους στήριξαν θερμά, σημειώνει ο Guardian, είναι ότι ζητούν περισσότερη αυτονομία, ακόμα και ανεξαρτησία από την Κίνα.

Ο 23χρονος Νέιθαν Λο, από το κόμμα Demosisto που σχηματίστηκε πρόσφατα, μιλά για «θαύμα, μια αναπάντεχη εξέλιξη». Αλλο ένα κόμμα, το Youngspiration (ένας συνδυασμός του «νέος» και του «έμπνευση» στα αγγλικά) συγκέντρωσε γύρω στους 20.000 ψήφους και εξέλεξε και έναν 25χρονο.

Η ανάμιξη των νέων στην πολιτική περιορίζεται από την ιδιότυπη κατανομή των εδρών στα 70μελές σώματα. Καθώς 30 από αυτές πηγαίνουν σε εκπροσώπους ειδικών ομάδων, που κατά κανόνα είναι φιλικοί με την Κίνα, οι πολίτες εκλέγουν μόνο 40 βουλευτές. Αυτό δεν αρκεί για να δώσει την πλειοψηφία στους φιλοδημοκρατικούς.

Η ανεξαρτησία είναι βέβαια ένα όνειρο για πολλούς, αλλά μάλλον πρέπει να μετατεθεί για πολύ μακριά στο μέλλον. Βάσει της συμφωνίας με τη Βρετανία που παρέδωσε το Χονγκ Κονγκ στη Κίνα το 1997, το ειδικό καθεστώς που απολαμβάνει θα ισχύει για 50 χρόνια, ως το 2047.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα γενιά πολιτικών δεν θα κινηθεί για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων – ή έστω ριζοσπαστικών βημάτων στη ζωή του Χονγκ Κονγκ. Αυτά με τον κίνδυνο το Πεκίνο να σφίξει τον πολιτικό κλοιό του γύρω από τον Χονγκ Κονγκ. Πριν από μερικούς μήνες, μεταξύ άλλων, το Χονγκ Κονγκ είχε απασχολήσει η υπόθεση των κινέζων βιβλιοπωλών με λόγο και έργα κατά της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξαφανίζονταν μυστηριωδώς. Οι πέντε άνδρες εμφανίζονταν μετά από ένα διάστημα στην Κίνα, πιθανόν αφού πέρασαν από «φιλικές ανακρίσεις» ή άλλες τέτοιου τύπου οχλήσεις.

Για την ώρα η νέα γενιά των φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών μπορεί να αντικαταστήσει την παλιότερη ενώ το 70μελές κοινοβούλιο της πόλης έχει ίσως να δει κάποιες στιγμές πιο ζωηρού διαλόγου και πολιτικής.

Ανδρωμένη στις διαδηλώσεις του 2014, που κράτησαν μάλιστα σχεδόν τρεις μήνες, η «γενιά της ομπρέλας» από το άτυπο έμβλημα των διαδηλωτών, αισθάνεται έτοιμη να μπει πιο δυναμικά στην πολιτική μάχη. «Νέοι δεν σημαίνει και άπειροι» λέει ο Νέιθαν Λο που αισθάνεται σίγουρος ότι «αν και ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, πολλοί θα περπατήσουν μαζί μας».

The post To Πεκίνο αντιμέτωπο με τη νέα γενιά δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα