Αφορμή για ταξίδι #3

23:01 4/3/2018 - Πηγή: Protagon
#3 Εκατό χρόνια από τη γέννηση
του Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα, εμβληματική μορφή του 20ου αιώνα και σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα, γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια στις 18 Ιουλίου. Ήταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, μοιράστηκε, μάλιστα, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993 με τον τότε πρόεδρο της χώρας Φρέντερικ ντε Κλερκ, με τον οποίο συνεργάστηκαν για την κατάργηση του Απαρτχάιντ.

Ο Νέλσον Μαντέλα «δεν ανήκει

πλέον σε εμάς, ανήκει στην ιστορία», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, από τον Λευκό Οίκο, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μεγάλου Νοτιοαφρικανού ηγέτη. Και πέντε ημέρες αργότερα με έναν εμπνευσμένο λόγο περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλον την πορεία του στη ζωή και το έργο του.

Ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ και ο Νέλσον Μαντέλα σφίγγουν τα χέρια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 1992

Ο Μαντίμπα, όπως τον αποκαλούν οι Νοτιοαφρικανοί, γεννήθηκε στο χωριό Μβέζο της επαρχίας Τράνσκεϊ στη Νότια Αφρική, ήταν μέλος μιας εξέχουσας οικογένειας της φυλής Θέμπου και ο πρώτος από την οικογένειά του που έλαβε επίσημη εκπαίδευση, αρχικά σε ένα ιεραποστολικό σχολείο.

Διδάχτηκε Αγγλικά, Ξόζα (τη γλώσσα των Θέμπου), ιστορία και γεωγραφία και θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει μια θέση στην ιεραρχία των Θέμπου, προτίμησε όμως να σπουδάσει Ολλανδικό Δίκαιο και Πολιτική και να επικεντρωθεί στην μεταχείριση των Νοτιοαφρικανών γενικότερα.

Το πανέμορφο λιμάνι του Κέιπ Τάουν

Το Απαρτχάιντ, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική το 1948 από το Εθνικό Κόμμα (δημιουργήθηκε από τους απογόνους των ολλανδών εποίκων) βασίστηκε σε μια σειρά από ρατσιστικούς νόμους οι οποίοι μεταξύ άλλων απαγόρευαν τους μικτούς γάμους θεωρώντας τους εγκληματική πράξη, περιόριζαν τα βασικά δικαιώματα των μη λευκών και τους απέκλειαν από την κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η εξουσία θα έμενε για πάντα στα χέρια της μειοψηφίας των λευκών.

Τον Ιούλιο του 2013 ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα με τις κόρες τους Σάσα και Μάλια στο κελί του Νέλσον Μαντέλα στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν έξω από το Κέιπ Τάουν (Official White House photo by Pete Souza)

Η ευθεία αντιπαράθεση του Μαντέλα με το ρατσιστικό καθεστώς οδήγησε σε εκδικητικές ενέργειες. Το 1964, μόλις οι αντίπαλοί του κατάφεραν να τον συνδέσουν με μια αντικαθεστωτική εκστρατεία που περιλάμβανε σαμποτάζ, απεργίες κλπ, τον έστειλαν στη φυλακή για 27 χρόνια. Το μόνο που κατάφεραν όμως ήταν να πυροδοτήσουν τις ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις των συντρόφων του ακτιβιστών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ) ενώ και στο εξωτερικό υιοθετήθηκε εμπάργκο κατά της Νοτίου Αφρικής.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, όταν ο λευκός πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για τη λήξη του Απαρτχάιντ. Σπάζοντας τους δεσμούς με τους συντηρητικούς του κόμματός του, ο ντε Κλερκ διακήρυξε μια αντιρατσιστική Νότια Αφρική, νομιμοποίησε το ΑΕΚ και στις 11 Φεβρουαρίου 1990, διέταξε την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα.

Το Γιοχάνεσμπουργκ από ψηλά

Στη συνέχεια οι δυο τους συνεργάστηκαν δίνοντας και επίσημα τέλος στο Απαρτχάιντ. Το 1994, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και συνέχισε τη δράση του ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινή γνώμη για την κρίση του HIV / AIDS και δίνοντας φωνή σε όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Φέτος το Χορωδιακό Φεστιβάλ Νότιας Αφρικής Ihlombe! (ιδρύθηκε το 2009 και είναι η μεγαλύτερη διεθνής χορωδιακή συνάντηση της Νότιας Αφρικής) είναι αφιερωμένο στην κληρονομιά του μεγάλου ηγέτη.

Το φετινό Ihlombe! South African Choral Festival είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 1-20 Ιουλίου σε τέσσερις -τις πιο μεγάλες- πόλεις της Νότιας Αφρικής και θα θυμίσει τη δράση του Μαντέλα μέσω του τραγουδιού. Επιπλέον, μια νέα δωρεάν εφαρμογή για κινητά που ονομάζεται «Mandiba’s Journey» θα κατευθύνει τους τουρίστες σε αξιοθέατα που συνδέονται με την ζωή και τη δράση του.

Το Ρόμπεν άιλαντ, η τρομερή φυλακή στο Κέιπ Τάουν όπου ο Νέλσον Μαντέλα κρατήθηκε τα 18 από τα 27 χρόνια της φυλάκισής του, είναι μία από τις 27 τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στα τουριστικά πακέτα, τα οποία προτείνει φέτος η Νότια Αφρική στους επισκέπτες της προς τιμήν του μεγάλου ηγέτη της. Η ξενάγηση τους οδηγεί στο λατομείο ασβεστόλιθου, όπου ο Μαντέλα και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι αναγκάστηκαν να σπάνε βράχους για να ανοίξουν τους δρόμους των φυλακών, αλλά και στο δύο επί τρία κελί του.

Επόμενο: 200 χρόνια από τη γέννηση της Έμιλι Μπροντέ→

The post Αφορμή για ταξίδι #3 appeared first on Protagon.gr.

Keywords
αφορμη, ταξιδι, μαντελα, official, white, house, photo, απεργιες, ΑΕΚ, εκλογες, δραση, hiv, aids, festival, μνήμη, νέα, journey, protagon, κινηση στους δρομους, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, τελος του κοσμου, μνήμη, αφρικη, γνωμη, δωρεαν, κινητα, aids, hiv, protagon, απαρτχαιντ, αφιερωμενο, γεωγραφια, γλωσσα, ευκολα, εκπαιδευση, εκστρατεια, ελευθερια, ζωη, οικο, κειπ ταουν, κυβερνηση, κομμα, ληξη, λογο, μορφη, νελσον μαντελα, νοτια αφρικη, νταβος, παντα, οικογενεια, συνεχεια, σειρα, σχολειο, τρια, φυλακη, φεστιβαλ, φωνη, φορα, ανηκει, white, δικαιωματα, εφαρμογη, ευθεια, εθνικο, festival, φυλακες, photo, house, κορες, λευκο, μαυρος, protagon.gr, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα