Αφορμή για ταξίδι #6

11:48 6/3/2018 - Πηγή: Protagon
#6 Εκατό χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, «Ημέρα Ανακωχής» ή «L’Armistice», όπως ονομάζεται στο Βέλγιο και στη Γαλλία όπου είναι επίσημη αργία, εορτάζεται η λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου στις χώρες, που βίωσαν τη φρίκη του.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε επίσημα με την υπογραφή της συνθήκης ανακωχής των συμμάχων με τη Γερμανία στην γαλλική πόλη Κομπιέν, στις 11:00 π.μ., της 11ης Νοεμβρίου 1918, «την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα», όπως αναφέρεται συχνά.

Οι

όροι που υπογράφηκαν εκείνη την ημέρα τερμάτισαν τις αιματηρές συγκρούσεις τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περίπου οι μισοί από τους 70 εκατ. στρατιώτες από διάφορες χώρες που πήραν μέρος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP.

Βρετανοί πολυβολητές με μάσκες αερίων στη Μάχη του Σομ (Wikipedia / Imperial War Museums)

Γνωστός και ως ο Μεγάλος Πόλεμος, όπως λεγόταν πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Πολέμου, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια γενικευμένη ενδοευρωπαϊκή σύγκρουση, που άρχισε τον Αύγουστο του 1914, με κύρια μέτωπα στη Γηραιά Ήπειρο, επεκτάθηκε ωστόσο και στη περιφέρεια, με τη συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων και την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών δυνάμεων, που του προσέδωσαν την έννοια του παγκόσμιου.

Κατά μια άλλη εκτίμηση, του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Ευγένιου Ουέμπερ, πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μέρος ενός Β΄ Τριακονταετούς Πολέμου (1914 – 1945) μεταξύ Ευρωπαϊκών Δυνάμεων.

Οι Δυνάμεις της Αντάντ (κυρίως οι Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, από το 1915 η Ιταλία και ως τις αρχές του 1918 η Ρωσία και, από το 1917, οι ΗΠΑ) νίκησαν την Τριπλή Συμμαχία, (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία) με αποτέλεσμα την κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και τις ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης μετά τον κατακερματισμό τους, αλλά και την μεγάλη Ρωσική Επανάσταση και σε τελική φάση την δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών.

Εκθέματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου (iwm.london)

Αφορμή για το ντόμινο των εξελίξεων στάθηκε η δολοφονία του διαδόχου της Αυστρίας αρχιδούκα Φερδινάνδου και της συζύγου του, Σοφίας φον Τσότεκ, από το νεαρό σπουδαστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ, οπαδό της πανσλαβικής κίνησης, η οποία διευθυνόταν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Σερβίας.

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λήξη του, οι πρώην σύμμαχοι μάς καλούν σε μια σειρά από τελετές μνήμης, μνημόσυνα και εκθέσεις μουσείων που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.

Στην Αγγλία, η «Δημιουργία ενός Νέου Κόσμου», μία από τις εκθέσεις του Βασιλικού Πολεμικού Μουσείου, εξετάζει τις θανατηφόρες νέες τεχνολογίες και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου μεταβάλλοντας οριστικά τη ζωή στον πλανήτη, οι κόκκινες παπαρούνες έγιναν το σύμβολο των νεκρών του πολέμου, ενώ στο 14-18-now μπορεί να βρει κανείς όλες τις εκθέσεις τέχνης που είναι αφιερωμένες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Incredible crowds at the Tower!

A post shared by Rob Mogford (@robmogford) on Nov 7, 2014 at 5:03am PST

Στη Γαλλία, στον καθεδρικό ναό της Αμιένης, ο οποίος υπάρχει από το 1300, θα γίνει μια λειτουργία σε ανάμνηση της ιστορικής Μάχης της Αμιένης, η οποία άρχισε στις 8 Αυγούστου και κράτησε 13 ολόκληρα εικοσιτετράωρα καθορίζοντας το τέλος του πολέμου καθώς οι στρατιές των Βρετανών και των Γάλλων εξανάγκασαν τους Γερμανούς σε συνθηκολόγηση.

Για όσους θέλουν να επανεξετάσουν τον πόλεμο από τη σκοπιά του στρατιώτη, μνημεία όπως το «Sanctuary Wood Museum (Hill 62)» στην πόλη Υπρ του Βελγίου, όπου έγινε για πρώτη φορά χρήση χημικών αερίων, δίνουν την ευκαιρία να περπατήσει κανείς σε τάφρους και σε χαρακώματα, να δει από κοντά τα όπλα, τα πυρομαχικά, τις στολές και προσωπικά αναμνηστικά των στρατιωτών.

Να σημειωθεί ότι στην Υπρ έχει κατασκευαστεί μνημείο – αψίδα, στο οποίο υπάρχουν χαραγμένα 50.000 ονόματα νεκρών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, των οποίων τα σώματα ουδέποτε βρέθηκαν για να ταφούν.

Αναμφίβολα αυτή είναι η πλέον γλυκόπικρη επέτειος της χρονιάς, καθώς οι γιορτές για την ειρήνη που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο 1918, υπενθυμίζουν επίσης το βαρύτατο κόστος της.

Επόμενο:
Αφορμή για ταξίδι #7
Πενήντα χρόνια μετά από τον Γαλλικό Μάη του 1968

The post Αφορμή για ταξίδι #6 appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα