Αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Μέχρι τώρα είχαμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ζητούσε νεοφιλελεύθερα μέτρα, τώρα έχουμε και την Παγκόσμια Τράπεζα. Μέχρι τώρα οι έχοντες έπρεπε να χρηματοδοτούν τους μη έχοντες. Τώρα όμως οι φτωχοί -οι άνθρωποι με μισθό 500 ευρώ, ετήσιο εισόδημα λίγο πάνω από πέντε χιλιάρικα – θα καλούνται και αυτοί να χρηματοδούν τους τελείως φτωχούς… Μπορεί άραγε να συμβεί κάτι τέτοιο;

Οπως αποκαλύπτει

η «Καθημερινή της Κυριακής» και εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους δανειστές – η μέρα ξεκίνησε με συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους Θεσμούς στο Χίλτον για να ακολουθήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος-, η Παγκόσμια Τράπεζα επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στη ζώνη των 5.000 ευρώ. Η πρόταση γίνεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων…

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στόχος είναι εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εντός του 2017.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει «ξαφνικά», όπως αναφέρεται, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στο μικροσκόπιό της είναι επίσης περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα που καταβάλλονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της (σύμφωνα με το υπουργείο, δεν ξεπερνούν τα 115), και αφορούν κυρίως φοροαπαλλαγές, όπως αυτές για ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας.

Παράλληλα πάντως η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει αδυναμία παρέμβασης στις αμιγώς προνοιακές παροχές, καθώς παραδέχεται ότι οι κοινωνικές δαπάνες που το 2014 ήταν μόλις στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 4%, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, λόγω της περικοπής του ΕΚΑΣ και της λήξης των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης… Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των δανειστών από τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, οι δαπάνες αυτές αναμένεται να μειωθούν σε 1,85% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος και να φθάσουν μόλις το 1,46% το 2017.

Εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στη μείωση των δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος, γίνεται αντιληπτό ότι οι δαπάνες θα κατακρημνιστούν κάτω από 1% του ΑΕΠ το 2017 και στο 0,83% το 2018.

Για τον λόγο αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο από το προηγούμενο μνημόνιο, αφήνει στην πράξη εκτός συζήτησης τα αναπηρικά και τα οικογενειακά επιδόματα (οι δαπάνες για το παιδί και την οικογένεια ανέρχονται σε μόλις 0,4% του ΑΕΠ έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 2,1%). Μάλιστα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε οποιαδήποτε αναφορά στο ύψος του αφορολόγητου ορίου, ξαφνικά στην τελική της πρόταση η Παγκόσμια Τράπεζα θέτει ως προτεραιότητα τη μείωσή του, από τις 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς οικογένεια, ακόμη και κάτω από 5.000 ευρώ. Η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε από την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, με την ίδια απάντηση που δόθηκε και στο ΔΝΤ όταν αναφέρθηκε στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία: «Το θέμα του αφορολογήτου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται».

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο, με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων για τους οικονομικά ασθενέστερους, πρότεινε στην πρόσφατη έκθεσή του όχι μόνο μείωση του αφορολογήτου αλλά και νέες μειώσεις στο Ασφαλιστικό.

Τι απαντά η κυβέρνηση; Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι δεν μπορεί μια τόσο σημαντική αναδιάρθρωση όπως αυτή της πρόνοιας να στηρίζεται στη λογική της αναδιανομής από τους χαμηλόμισθους στους πλέον φτωχούς. Και αυτό γιατί μια πιθανή μείωση στο αφορολόγητο, εκτός από τα διαθέσιμα εισοδήματα των μισθωτών, θα μείωνε δραματικά και τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων που συνδέονται εισοδηματικά με το αφορολόγητο όριο.

The post Αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα