Αυθεντικός Μαραθώνιος/ Τώρα (όλοι) τρέχουμε…

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου η Αθήνα θα γιορτάσει. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος θα κάνει τους πολίτες της, άνδρες και γυναίκες, να κινηθούν στους δικούς του ρυθμούς. Οι δρόμοι θα κλείσουν όμως αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει γκρίνια ούτε και νεύρα. Είπαμε, όλη η Αθήνα θα έχει φορέσει κοντά σορτσάκια και αθλητικά παπούτσια. Ισως σε κάθε παρέα που μία συνηθισμένη Κυριακή βγαίνει για φαγητό, την

Κυριακή του Μαραθωνίου τουλάχιστον ένας θα «μεταμορφώνεται» σε δρομέα.

H εκκίνηση του περυσινού 33ου Αυθεντικού Μαραθωνίου (Intime)

Σίγουρα θα το έχετε δει και εσείς. Ανθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τον αθλητισμό, κοινοί θνητοί με κανονικές ζωές και δουλειές γραφείου τον τελευταίο καιρό το έριξαν στο τρέξιμο. Μόνο και μόνο για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ με μέγα χορηγό τον ΟΠΑΠ. «Θα τρέξω 5 χιλιόμετρα» – «Θα τρέξω 10 χιλιόμετρα» – «Θα προσπαθήσω τα 42 χιλιόμετρα». Ο κάθε ερασιτέχνης δρομέας έχει τη δική του ιστορία..

Οι δρομείς ανάμεσά μας

Αιμιλία Στελιάρου – Σοφία Τσέτσου (ΟΠΑΠ Running Team)

Στον Μαραθώνιο της Αθήνας θα τρέξει και μία ξεχωριστή ομάδα. Ο ΟΠΑΠ δημιούργησε το δικό του γκρουπ από απλούς εργαζομένους που μετά τη δουλειά τα έδιναν όλα στην προπόνηση. Η Αιμιλία Στελιάρου, για παράδειγμα, είχε πάρει μέρος και στον προηγούμενο Μαραθώνιο. Τρέχει αρκετά και δεν θα έχανε τον φετινό. Η Σοφία Τσέτσου έτρεχε μόνο σαν… μαμά, όμως αποφάσισε να δώσει λίγο χρόνο για τον εαυτό της και το έριξε στην προπόνηση.

Μέλη της ομάδας του ΟΠΑΠ σε ένα διάλειμμα της προετοιμασίας τους για τον Μαραθώνιο. Δεξιά η Αιμιλία Στελιάρου που μίλησε στο Protagon.

Δευτέρα και Πέμπτη, ένα παρκάκι κοντά στα γραφεία της εταιρείας γίνεται το μέρος όπου προπονείται η OΠΑΠ Running Team με προπονητή τον πρώην μαραθωνοδρόμο Νίκο Πολιά. «Ηταν μία εξαιρετική η κίνηση από τον ΟΠΑΠ» μας λένε η Αιμιλία και η Σοφία. «Κάνουμε αυτές τις προπονήσεις με έναν εξαιρετικό προπονητή. Είχαμε δομημένη προπόνηση και παράλληλα ήρθαμε πιο κοντά με αρκετούς συναδέλφους που δεν είχαμε συχνή επαφή. Γυρνούσαμε από τη δουλειά γεμάτες ενέργεια και επίσης γίναμε μία ομάδα.

Η Αιμιλία και η Σοφία θα τρέχουν στα πέντε χιλιόμετρα. Υπάρχουν και αθλητές από την εταιρεία που θα τρέξουν δέκα χιλιόμετρα αλλά και κάποιοι που θα δοκιμάσουν τα 42. «Πέρυσι ήταν μία φανταστική εμπειρία και ήθελα οπωσδήποτε να τρέξω και φέτος» μας λέει η Αιμιλία. «Ισως τα επόμενα χρόνια τρέξω και για περισσότερα χιλιόμετρα» προσθέτει γελώντας. Φυσικά υπάρχει και άγχος. Για την Αιμιλία το άγχος να κάνει έναν καλύτερο χρόνο, για τη Σοφία το άγχος της πρώτης φοράς.

Η ομάδα του ΟΠΑΠ προπονείται και το φχαριστιέται, όπως δείχνει ο ενθουσιασμός της φωτογραφίας .

Οι δύο γυναίκες όμως θα τρέξουν δίπλα δίπλα στον Μαραθώνιο. «Εκείνη την ώρα τρέχεις και δεν σκέφτεσαι τίποτα» μας λένε, «είναι μοναδικό το συναίσθημα που παίρνεις και από τον κόσμο που είναι γύρω και από τους άλλους αθλητές. Παρόλο που είναι ατομικό άθλημα, εμείς το βλέπουμε περισσότερο σαν ομαδικό. Και μετά το γραφείο, το γεγονός ότι βάζαμε τις φόρμες και κάναμε προπόνηση σαν παρέα, μας έδινε απίστευτη ενέργεια».

Γιάννης Μπιλιάνης – 24 ετών

Ο Γιάννης φέτος θα τρέξει για δεύτερη χρονιά στον Μαραθώνιο. «Ολα ξεκίνησαν από μια πλάκα πριν μερικά χρόνια» μας λέει και συνεχίζει την ιστορία του:

«Βλέπαμε Ολυμπιακούς Αγώνες με μια παρέα φίλων.

– “Ανετα τρέχω 10χιλιόμετρα, σιγά το πράγμα.” είπα

– “Σιγά μην τρέχεις και μαραθώνιο ρε!”

– “Στοίχημα;”

– “Ναι!”

– “Αν τερματίσεις θα ξυρίσω το κεφάλι μου.”

Είχα μόλις 2 μήνες. “Ελάχιστος καιρός για προετοιμασία” σκέφτηκα. Ειδικά αν δεν έχεις ξανατρέξει πότε. Τότε διάβασα δεκάδες άρθρα σχετικά με την κλασσική διαδρομή και όλα συνέκλιναν στο εξής: “δεν τρέχεις με τα πόδια, άλλα με το μυαλό”. Δεδομένου ότι ήμουν απροπόνητος αυτό με βόλευε. Πολύ. Έτσι κι έγινε. Η πρώτη και τελευταία προπόνηση ήταν 10 χιλιόμετρα στο διάδρομο την παραμονή του αγώνα. Την ήμερα εκείνη φυσικά είχα άγχος. Ολοι μου έλεγαν “αρκεί η συμμετοχή” και πως “από μονή της είναι σπουδαία!”. Μπούρδες, δεν το πίστευα αυτό. Αν εγκατέλειπα θα με πείραζε. Είναι θέμα εγωισμού. Απλά στάθηκα στη γραμμή και ξεκίνησα να τρέχω. Μόνο εγώ και οι σκέψεις μου. Ηταν οι 5 πιο ήρεμες ώρες της ζωής μου, κι επειδή αυτό το συναίσθημα ήθελα να το ξαναζήσω αποφάσισα να τρέξω και φέτος. Πάλι οι δυο μας. Εγώ εναντίον του εαυτού μου».

Οι επαγγελματίες αθλητές

Εκτός από τους απλούς ανθρώπους όμως που τον τελευταίο καιρό έβαλαν αθλητικά παπούτσια και το έριξαν στο τρέξιμο, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο θα συμμετέχουν και επαγγελματίες αθλητές. Αυτοί που θα τρέχουν με το άγχος των δευτερολέπτων και θα έχουν σκοπό να κόψουν πρώτοι το νήμα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

33ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Ενας από τους δρομείς με τα ελληνικά χρώματα ζωγραφισμένα στο πρόσωπο (Nick Paleologos / SOOC)

Την απόφαση να τρέξει σε έναν από τους δυσκολότερους μαραθώνιους του πλανήτη πήρε ο Κενυάτης Λούκα Ρότιχ Λόμπουβαν, ο οποίος, με ατομικό ρεκόρ 2:08:12, επιδιώκει τη νίκη αλλά και μια επίδοση υψηλού επιπέδου.

Στην Ελλάδα θα επιστρέψει ο νικητής του 31ου ΑΜΑ Κιπτσόγκε Γέγκο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή του Κεμπόι Τσένγκο (Κένυα), με ατομικό ρεκόρ 2:08:34 από το 2014.

Το ρεκόρ διαδρομής και διοργάνωσης είναι 2:10:37 από το 2014 και η επίτευξη του θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία.

Στις γυναίκες ξεχωρίζει η Πενίνα Βανίρου Ντούνγκου (Κένυα) με ατομικό ρεκόρ 2.34.25 από το 2015.

The post Αυθεντικός Μαραθώνιος/ Τώρα (όλοι) τρέχουμε… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα