Αυτή είναι η πρόταση Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία

Την πρότασή του για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία στην εκλογική διαδικασία της Κεντροαριστεράς, παρουσίασε την Τρίτη ο Σταύρος Θεοδωράκης, με επιστολή του προς τους ανθυποψήφιους του, αλλά και στους Γιώργο Παπανδρέου, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τις Κινήσεις Πολιτών. Η ολοκληρωμένη πρόταση από τον επικεφαλής του Ποταμιού βασίζεται

στη χρήση του συστήματος «ΖΕΥΣ» και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης (αύριο Τετάρτη) της επιτροπής Αλιβιζάτου για το θέμα.

Με στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στην ενιαία Κεντροαριστερά, ο κ. Θεοδωράκης καλεί τους άλλους υποψηφίους να εξετάσουν την πρότασή του και να συμβάλλουν με τις όποιες τροποποιήσεις κρίνουν ως απαραίτητες, έτσι ώστε «όλοι μάζι» να κάνουν «το επόμενο γενναία βήμα» στη διαμόρφωση του νέου φορέα.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, η εν λόγω πρόταση δεν μεταβάλλει καθόλου το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και δεν επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι το θέμα έχει λήξει, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης, κοινοποίησε στους συνυποψηφίους του την επιστολή – απάντηση του πρόεδρου του δσ του ΕΔΕΤ Παναγιώτη Τσανάκα, για τη διενέργεια της ψηφοφορίας με τη χρήση του συστήματος ΖΕΥΣ.

Όπως αναφέρει, «από την απάντηση συνάγεται πως δεν υφίστανται ούτε τεχνικοί περιορισμοί, αλλά ούτε και ζητήματα της ακεραιότητας και ασφάλειας του συστήματος».

Για τον κ. Ραγκούση το μόνο θέμα που μένει να αποσαφηνιστεί «είναι η δημιουργία του μητρώου των μελών που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση της εξ αποστάσεως ψηφοφορία» και «οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την αυτοπρόσωπη ή μη παραλαβή των κωδικών συμμετοχής».

Σταθερά υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας τάσσονται οι κ.κ. Καμίνης, Μανιάτης , Ανδρουλάκης και Τζιώτης.

Αναλυτικά η επιστολή Θεοδωράκη έχεις ως εξής:

Αγαπητέ….

Σου αποστέλλω την τελική μου πρόταση για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Είναι σημαντικό ότι ο καθηγητής Ν.Κ.Αλιβιζάτος και οι συνεργάτες του καταλήγουν σε συμφωνία με τις εταιρείες που θα αναλάβουν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Και αύριο Τετάρτη, η Επιτροπή θα συζητήσει για τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα. Όπως είχαμε δεσμευτεί λοιπόν, καταθέτουμε πρόταση για ηλεκτρονική ψηφοφορία, που θα διευρύνει σημαντικά την εκλογική βάση. Έτσι θα δώσουμε την δυνατότητα να ψηφίσουν τα παιδιά μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό, οι επιστήμονες, οι άνεργοι και όλοι όσοι αναζήτησαν λύσεις μακριά από την πατρίδα τα χρόνια της κρίσης. Επίσης, έτσι δεν θα αποκλεισθούν από την εκλογική διαδικασία πολίτες με κινητικά προβλήματα και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Να επισημάνω ότι η πρότασή μας δεν μεταβάλλει καθόλου το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και δεν επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις. Και βέβαια εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας, που αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων μας. Ίσως όμως το πλέον σημαντικό είναι ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία θα στείλει ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία ότι η προοδευτική παράταξη δεν θα περιχαρακωθεί σε στενά κομματικά όρια. Όλοι αγωνιζόμαστε για ένα νέο Κίνημα ανοιχτό στην πράξη. Με σύγχρονες ιδέες και σύγχρονες πρακτικές.

Με αυτές τις σκέψεις σε καλώ να εξετάσεις τη συγκεκριμένη πρόταση. Να συμφωνήσουμε σε τυχόν τροποποιήσεις και να κάνουμε μαζί το επόμενο γενναίο βήμα. Το νέο προοδευτικό Κίνημα για να είναι μεγάλο, για να είναι δυνατό πρέπει να το ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα έρθουν στις κάλπες από όλους τους δυνατούς δρόμους.

Σε ευχαριστώ για την προσοχή σου.

Με εκτίμηση,

Σταύρος Θεοδωράκης

Η πρόταση

Στην πρόταση με την οποία δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουν ηλεκτρονικά όσοι το επιθυμούν από τον υπολογιστή τους ή το tablet τους, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία διαδικασία που:

(α) είναι απολύτως συμβατή με τις τεχνολογικές λύσεις που έχει ήδη προκρίνει η Επιτροπή υπό τον Καθηγητή Ν. Κ. Αλιβιζάτο,
(β) δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό,
(γ) δεν απαιτεί επιπλέον χρόνο.

Τονίζεται επίσης πως είναι υποχρεωτική η διαδικασία της ηλεκτρονικής προεγγραφής για όσους θέλουν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως – διαδικασία η οποία για να ολοκληρωθεί απαιτούνται τρία βήματα:

Βήμα 1ο
Καταχώρηση ονόματος, επωνύμου, ονόματος πατρός και έτους γεννήσεως στη σελίδα προεγγραφής που θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαδικασιών (ΑΕΔΔ).
Αυτόματη αναζήτηση του ειδικού εκλογικού αριθμού από τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, ώστε να διασταυρώνεται ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο που χρησιμοποιείται στις εθνικές εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η πρώτη ταυτοποίησή του.
Έλεγχος ταυτοποίησης τουλάχιστον 1600 σημείων για VPN’s, smartDNSproxies, spoofing (δηλαδή προσπάθειες εξαπάτησης του συστήματος μέσω απόκρυψης πραγματικής IP). Αποκλεισμός από το σύστημα εγγραφών που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Βήμα 2ο
Υποχρεωτική καταχώρηση email, κινητού τηλεφώνου και διεύθυνσης κατοικίας (δεν επιτρέπεται η χρήση του ίδιου αριθμού κινητού τηλεφώνου και του ίδιου email από δεύτερο πρόσωπο). Επαλήθευση κινητού και email με αντίστοιχη αποστολή κωδικών PIN. Αποκλεισμός από το σύστημα όσων εγγραφών οι αριθμοί κινητών και emails δεν επαληθεύονται.
Διασταύρωση στοιχείων κινητού τηλεφώνου με τα προσωπικά στοιχεία που έχει αποθηκευμένα ο καθολικός πάροχος τηλεφωνικού καταλόγου. Σε περίπτωση που αυτά δεν συμπίπτουν (γιατί για παράδειγμα το τηλέφωνο είναι εταιρικό), η προεγγραφή δεν ακυρώνεται, αλλά κρατείται ως στοιχείο για τον τελικό έλεγχο.

Βήμα 3ο
Πληρωμή μέσω κάρτας ή PayPal.
Δεν επιτρέπεται η χρήση της ίδιας κάρτας ή λογαριασμού PayPal για περισσότερες από 3 πληρωμές.
Δεν επιτρέπεται η πληρωμή με κάρτα ή λογαριασμό PayPal που προέρχεται από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά τον έλεγχο ταυτοποίησης, διευκρινίζεται ότι όταν μια εγγραφή δεν πληροί, κατά την κρίση του συστήματος, τις προϋποθέσεις ασφαλείας, η εγγραφή αυτή πριν ακυρωθεί παραπέμπεται σε μη αυτοματοποιημένους ελέγχους ταυτοποίησης χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία.

Οι έλεγχοι αυτοί είναι:
(i) Ταυτοποίηση μέσω τηλεφώνου
Αυτός ο τρόπος ταυτοποίησης είναι όμοιος με εκείνον που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τηλεφωνικές συναλλαγές

(ii) Ταυτοποίηση μέσω βιντεοκλήσης
Ο αιτών δείχνει την ταυτότητά του στην κάμερα του υπολογιστή του συνομιλώντας με συνεργάτη της ΑΕΔΔ. Η διαδικασία της ταυτοποίησης ολοκληρώνεται με την αντιπαραβολή των στοιχείων της αίτησης με τα στοιχεία της ταυτότητας.

Σημειώνεται επίσης πως με δεδομένο ότι η πλαστοπροσωπία αποτελεί ποινικό αδίκημα και ότι ενδεχόμενη λαθροχειρία θα αφήσει πολλά και σημαντικά ίχνη, όπως για παράδειγμα τα στοιχεία της πληρωμής, το ενδεχόμενο απόπειρας απάτης είναι μηδαμινό.

Ως ψηφιακή κάλπη προτείνεται να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό ΖΕΥΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ)*.

Το Ζευς -σημειώνεται- εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, καθώς οι ψήφοι έρχονται στο σύστημα κρυπτογραφημένες (από τη συσκευή του ψηφοφόρου), ενώ το σύστημα δεν έχει πρόσβαση στα κλειδιά αποκρυπτογράφησης της εφορευτικής επιτροπής. Η αποκρυπτογράφηση από την εφορευτική επιτροπή γίνεται σε εξωτερικούς υπολογιστές και όχι στο κεντρικό σύστημα Ζευς.

Σημειώνεται ότι οι προεγγραφές των πολιτών που θα αποκτήσουν το δικαίωμα να μετάσχουν στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία δεν γίνονται μέσω ΕΔΕΤ. Ο εκλογικός κατάλογος θα καταρτισθεί από την Επιτροπή (όπως περιγράφηκε παραπάνω) και θα παραδοθεί προς χρήση στο ΕΔΕΤ.

Την ημέρα της ψηφοφορίας, και κατά τις ίδιες ώρες που θα παραμένουν ανοιχτές οι παραδοσιακές κάλπες, ο ψηφοφόρος που έχει προεγγραφεί ηλεκτρονικά:

Λαμβάνει στο δηλωθέν e-mail έναν σύνδεσμο, ο οποίος τον οδηγεί σε σελίδα όπου θα πρέπει να συμπληρώσει έναν 6ψήφιο κωδικό
Ταυτόχρονα, ο κωδικός αυτός θα αποστέλλεται με SMS στο δηλωθέν κινητό
Μόλις εισαχθεί ο κωδικός (εντός ενός μικρού χρονικού διαστήματος), ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στην ψηφιακή κάλπη και ψηφίζει.
Στο e-mail του έρχεται και το μήνυμα επιβεβαίωσης ψήφου.

*Επεξηγηματικό παράρτημα για το σύστημα Ζευς.
Το Ζευς έχει αναπτυχθεί σε ανοιχτό κώδικα, έτσι ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά του από οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα.
Το ΕΔΕΤ μπορεί να διαθέσει το σύστημα Ζευς, χωρίς χρέωση.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έχει κρίνει ότι διασφαλίζει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και τη μυστικότητα της ψήφου.
Το Ζευς έχει με αξιοπιστία χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε 565 εκλογές πανεπιστημιακών αρχών, με συμμετέχοντες δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς ποτέ να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας και δυνατοτήτων.

The post Αυτή είναι η πρόταση Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα