Αυτή η «Κυρία» δεν πιστεύει στα θαύματα…

«Εάν βάλουμε εμείς το πρώτο γκολ, το δεύτερο θα το βάλουν οι οπαδοί μας. Και, τότε, το τρίτο θα έρθει από μόνο του». Αυτό το πρώτο γκολ, το οποίο ο Λουίς Ενρίκε είχε ζητήσει από τους παίκτες του το γρηγορότερο δυνατόν, δεν ήρθε ποτέ. Στον τελευταίο του αγώνα στο Champions League ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, έκανε ακριβώς αυτό που είχε υποσχεθεί: έπαιξε επίθεση, επίθεση, και

ξανά επίθεση. Οι 100.000 θεατές στο «Καμπ Νου» έκαναν, κι αυτοί, το καθήκον τους: δημιούργησαν μια «κολασμένη» ατμόσφαιρα, προσπαθώντας να σπρώξουν την ομάδα τους σε μια, ακόμα, επική ανατροπή. Αλλά το παιχνίδι, είχε τα πάντα εκτός από γκολ: ένταση, ρυθμό, ταχύτητα, πάθος, νεύρα, μονομαχίες σώμα με σώμα –στα όρια της κόκκινης κάρτας. Φάσεις αλλεπάλληλες, με τον τηλεσκηνοθέτη να μη βρίσκει «νεκρό» χρόνο για να ρίξει τα ριπλέι του. Ηταν ένα υπέροχο 0-0. Τουλάχιστον για όσους δεν «καίγονταν» να προκριθεί η Μπαρτσελόνα.

Το εφετινό ευρωπαϊκό ταξίδι των Καταλανών ολοκληρώθηκε πρόωρα, πράγμα σπανιότατο την τελευταία δεκαετία. Οι ελπίδες τους να ανατρέψουν το 3-0 του πρώτου αγώνα στο Πιεμόντε ήταν μόλις 5,6%, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UEFA. Στην πραγματικότητα, ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Η στατιστική δεν είχε «μετρήσει» τον αντίπαλο που στεκόταν απέναντί τους. Η Γιουβέντους φοράει «βαριά» φανέλα, οι 11 βασικοί της παίκτες αθροίζουν -όλοι μαζί- εμπειρία 563 αγώνων στο Champions League, προτού πατήσει το χορτάρι του «Καμπ Νου» είχε κρατήσει την εστία της ανέπαφη για 441 λεπτά στη διοργάνωση (το μεγαλύτερο σερί στο εφετινό Champions League) και πίσω από την επιστημονική της άμυνα –που αρχίζει από πολύ ψηλά, από τον αρχισκόρερ της Ιγκουαϊν– ο Τζίτζι Μπουφόν, ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας της Ευρώπης, είναι έτοιμος να διορθώσει τα όποια λάθη. Ο Λιονέλ Μέσι, που έχει σκοράρει απέναντι σε 130 τερματοφύλακες, τον Μπουφόν δεν έχει καταφέρει -ακόμα- να τον νικήσει.

O 39χρονος Τζίτζι Μπουφόν οδηγεί τη Γιούβε προς τον τελικό του Champions League. Η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να τον νικήσει. Ούτε μία φορά (Reuters)

Λίγο έλειψε να το κάνει το βράδυ της Τετάρτης, ακριβώς στο ημίωρο του ματς, όμως ο διεθνής ιταλός πορτιέρο του είπε «όχι», στην πρώτη του απόκρουση στον αγώνα. Οι μετρημένες στα δάχτυλα φορές που ο Μπουφόν χρειάστηκε να επέμβει σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο, μαρτυρούν την εξαιρετική δουλειά των αμυντικών του – με καλύτερο τον Λεονάρντο Μπονούτσι. Οταν, κατά διαστήματα, το γήπεδο… κατηφόρισε και οι Καταλανοί επέβαλαν τον «διαβολεμένο» ρυθμό τους, οι Ιταλοί παρατάχθηκαν όλοι πίσω από την μπάλα (για τη Γιουβέντους, η άμυνα δεν είναι ντροπή) και άφησαν τους αντιπάλους τους να μετρούν άστοχες τελικές προσπάθειες. Η Μπαρτσελόνα «πυροβολούσε» ακατάπαυστα, με όλους τους πιθανούς τρόπους, όμως τις πιο κλασσικές, τις πιο ουσιαστικές ευκαιρίες τις έχασε η Γιουβέντους. Κυρίως με τον Ιγκουαΐν και τον… πυραυλοκίνητο Κουαδράδο.

Ηταν κι αυτός ο διαιτητής, ο Ολλανδός Κάιπερς, που δεν έδωσε στην Μπάρτσα ούτε… «σπόρι». Σφύριζε, λες και δεν ήξερε αν το ματς γίνεται στη Βαρκελώνη ή στο Τορίνο. Αφησε το παιχνίδι να παιχθεί στη σωματική επαφή (πράγμα που βόλευε τους Ιταλούς), και έδειχνε «παίζετε» σε μαρκαρίσματα που θα μπορούσε να δώσει φάουλ έξω από την περιοχή του Μπουφόν, στο… βεληνεκές του Μέσι και του Νεϊμάρ. Το γήπεδο «έβραζε» σε κάθε σφύριγμά του, όμως εκείνος το πήγε 50-50 μέχρι το τέλος.

Η Γιουβέντους δεν ήταν Παρί Σεν Ζερμέν – ούτε τα «θαύματα» γίνονται κάθε μέρα. Υπερασπίστηκε το 3-0 του Τορίνο, ίσως πιο εύκολα και απ’ όσο η ίδια περίμενε. Για δεύτερο διαδοχικό 90λεπτο δεν επέτρεψε στον Μέσι και την παρέα του να της βάλουν ούτε γκολ. Ο προπονητής της, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, παρέδωσε μαθήματα τακτικής, και οδήγησε τη «Γηραιά Κυρία» στους ημιτελικούς, δίπλα στη Ρεάλ Μαδρίτης, την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Μονακό. Ενα βήμα πιο κοντά στο πρώτο της Champions League μετά τον Μάιο του 1996.

O Βραζιλάνος Νεϊμάρ απαρηγόρητος μετά το τέλος του προημιτελικού. Ο Ντάνι Αλβες, συμπαίκτης του στη Σελεσάο αλλά αντίπαλός του χθες, τον αγκαλιάζει. Ποδοσφαιρικός πολιτισμός (Reuters)

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, ιδίως ο συγκινητικός Μέσι, έκαναν ό,τι μπορούσαν. Στο τέλος της βραδιάς, οι αριθμοί έδειξαν 60% κατοχή, 17 τελικές προσπάθειες και 12 κερδισμένα κόρνερ. Η πρόκριση δεν χάθηκε στη ρεβάνς – ούτε καν στον πρώτο αγώνα με τη Γιουβέντους. Είχε χαθεί από τον κακό σχεδιασμό της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι, ιδίως σε ό,τι αφορά την εύθραυστη μεσο-αμυντική της γραμμή. Αυτό το λάθος του Ενρίκε πλήρωσε εφέτος η Μπαρτσελόνα. Αραγε, μόνο στο Champions League; Αυτό θα το μάθουμε την Κυριακή (23/4), στο classico του «Μπερναμπέου» που θα κρίνει τον πρωταθλητή της σεζόν στην Ισπανία.

The post Αυτή η «Κυρία» δεν πιστεύει στα θαύματα… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα